BONA VIDA

Jaume Fàbrega

la salsa de Nadal!

26 de desembre de 2019

SALSA DE NADAL Un plat, indubtablement d’ origen medieval, relacionat amb el Menjar Blanc. A les famílies eivissenques i de Formentera de soca-rel encara es prepara per Nadal, fins i tot amb força quantitat per poder-ne fer obsequi. És una menja feta a partir d’ametlles moltes, generalment brou de carn, mel, sucre i espècies. Tot

Llegir més

Caldos i Paelles de Nadal

25 de desembre de 2019

PAELLA  AMB PILOTES Arròs a la valenciana, arròs a la paella o, simplement, paella -el recipient ha donat nom al plat-, se’n podria escriure no un- sinó molts llibres.  València és el país de l’ arròs i el paradís de la paella.Tot i que hem de dir que hi ha paelles, paelletes i plats d’

Llegir més

falafel, el mos compartit per àrabs i jueus

19 de desembre de 2019

A Israel em vai fer un fart de menjar falafels, on hi és un dels menjars més populars, que es fa als nombrosos restaurants palestins. Un menjar gustós  i vegeterià. Tamé sen fan a Egipte i a tot el Pròxim Orient.   FALAFEL Els falafel són una mena de mandonguilles vegetals molt populars tant a

Llegir més

la sang i el pulmó, menges tradicionals

3 de desembre de 2019

SAMFAINA DE CENTELLES Atenció, el nom d’ aquest plat, de nom equívoc, no es refereix a la guarnició coneguda com a samfaina, sinó a un plat de menuts de xai que també es fa a Castella i Portugal. És certament un dels plats més originals i difícils de la cuina catalana, sobretot pel color, intensament

Llegir més

TERRISSA DELS PAÏSOS CATALANS

21 de novembre de 2019

“Fer bullir l’ olla” (dita catalana) CASSOLES I OLLES DE TERRISSA Al País Valencià diuen que “un cuiner valencià sense una cassola de fang; o no és cuiner o no és valencià!. Ho podem aplicar exactament als cuiners i cuineres de Catalunya i la resta dels Països Catalans, sens dubte. Un servidor té un record

Llegir més

PAÍS VALENCIÀ, ARA I SEMPRE

20 de novembre de 2019

PAÍS VALENCIÀ El País Valencià és aquesta terra que els botiflers, els ignorants i els fatxes- conceptes que solen anar units- anomenen Comunidad Valenciana o “Levante” (també alguns massa correctes políticament). Si et fas amb qui t’ has de fer- no pas amb els fatxes- pots tenir experiències molt agradables, tant a nivell humà com

Llegir més

EL FRICANDÓ, UN PLAT D’ ORIGEN MEDIEVAL

19 de novembre de 2019

  FRICANDÓ Aquest plat de vedella es troba documentat a Catalunya, on és ben popular, igual que a Mallorca, des del segle XVIII, però ja es feia a l´Edat Mitjana. De fet, el Fricandó té un clar antecedent medieval, la “Vedella amb sosengua” (Llibre se Sent Soví, s. XIV). És doncs, un dels plats clàssics,

Llegir més

Les mil i una nits a taula

17 de novembre de 2019

POLLASTRE AMB ALBERGÍNIES Una recepta de pollastre guisat- o platillo- procedent de la cuina familiar, Empordà, etc. que, amb variants, també s’ havia fet, o es fa al Maresme, al Priorat, i també al País Valencià i a les Illes Balears. La combinació del pollastre amb albergínies és força normal: a Catalunya és corrent a

Llegir més

FALDA, MATAFAM I MATAMBRE

15 de novembre de 2019

MATAMBRE Vaig tractar ATAHUALPA YUPANKI- que va ser un conegut cantant argentí- a causa del fet que jo presida una Assocaicó d’ Amistat amb el Poble Argentí i d Uruguai (per cert, va ser difícil ajuntar aquests dos noms), que vaig fundar a Girona amb un grup d’ exiliats a l’ època de la dictadura.

Llegir més

Botifarra dolça, l´embotit més estrany d’ Europa…

15 de novembre de 2019

BOTIFARRA DOLÇA , L’ ESTRANY EMBOTIT La botifarra dolça és feta de carn de porc picada, sucre i llimona. Això, ajudat pel fet que en coure-la queda caramel.litzada, en fa, sens dubte, l´embotit més curiós del món. En altres cultures hi ha embotits amb un punt de dolç, així trobem “morcillas” dolces a Sòria i 

Llegir més

de la llebre estofada a la Lièvre à la Royale de Josep Pla

13 de novembre de 2019

LLEBRE ESTOFADA Plat de tapers i de carboners- els de Mallorca la solien fer amb fideus-. Aquests recepta de llebre estofada o ofegada-, és coneguda correntment com a civet, i, tradicionalment, en la literatura gastronòmica de la Catalunya Nord, s’ ha atribuït a Talteüll (en occità Tautavel), a la comarca de parla occitana de la

Llegir més

un bon virrei, que no és d’ Espanya

7 de novembre de 2019

VIRREI Un virrei d’1kg que arriba sencer però sense espines i amb el cap ben net i polit, tot a punt per servir i començar a menjar, tal com el va preparar Marc Ribas al “Cuines” de TV3 (Virrei al forn sense feina). Té una ell perfectament comestible i gustosa- tot i que motls cuiners

Llegir més

el llop de mar

7 de novembre de 2019

LLOBARRO, EL LLOP DE MAR Una de les experiències gastronòmiques de les que en tinc un millor record és un  Psari spetisiotiko (peix a l´estil de Spetses), que era un llobarro al forn que vaig menjar a Grècia amb all, tomàquet, julivert i pebre negre. En el famós hit parade de peixos que Josep Pla

Llegir més

la cabra, del rock a la cuina

4 de novembre de 2019

CABRA El grup de rock “Sopa de cabra” no té pas, com pot semblar, un nom excèntric: la cabra de mar, en efecte, pot fer una sopa excel.lent. El problema és que, a causa de la influència espanyola, sovint coneixem més els noms d’ aquesta procedència (ni que siguin manllevats al basc) que els autòctons.

Llegir més

LA CLOVA

29 d'octubre de 2019

CLOVA I CLOÏSSES Actualment les cloïsses -o grúmols, com es diu al Delta de l’ Ebre- es mengen vives, i cru, per influència japonesa, així mariscos com els calamars, les gambes,etc. En algunes zones de la Mediterrània s’ hi ha menjat els musclos- cosa del tot desaconsellable, sobretot si són salvatges-, i a Llançà els

Llegir més