BONA VIDA

Jaume Fàbrega

29 de setembre de 2022
1 comentari

TRUITA DE PATATES A LA CATALANA

TRUITA AMB PATATES A LA CATALANA

En un bon repertori de truites, no hi manca mai la truita amb patatesA Catalunya aquesta truita és tan corrent a les cases que cuinen segons la tradició i en alguns restaurants i fondes de comarques. S’ oposa a l’ anomenada Truita a l´espanyola, més gruixuda i amb més patates, un dels símbols nacionals d’ Espanya.

Ingredients

4 ous

3 patates grosses (novelles)

oli

sal

Elaboració

Peleu les patates i talleu-les  a rodelles  no molt  gruixudes. Poseu-les en un bol amb aigua. Escorreu-les bé.  Fregiu-les en una paella posada al foc amb oli abundant, fins que siguin toves i una mica rosses, tapant-la una mica. Retireu una part de l´oli. Escorreu-les i saleu-les. Barregeu-les amb els ous, ben batuts amb un pols de sal. O bé tireu els ous batuts damunt de les patates, directament a la paella. Elaboreu una truita rodona, rossejant-la dels dos costats i girant-la amb un plat o un tomba-truites, però fent que quedi una mica tova per dins.

Notes

S’ hi poden afegir altres ingredients, i, particularment, pebrot vermell o entreverat, ceba, albergínia, carbassó, etc.-Truita pagesa, Truita d’ estiu, Truita de samfaina… A part de les monogràfiques: amb carabassó, albergínia, carxofes, alls tendres, mongetes tendres o seques…

La truita de patates, quan és dita a l´espanyola, es fa molt gruixuda, d’ uns 3 o més centímetres. Però la que es fa a Eivissa, Catalunya, etc., sol ser menys gruixuda i amb més ou. Es  menja acabada de fer, millor que no pas freda. Per a més quantitat, una bona proporció és 1 kg de patates i 8 o 9 ous i, opcionalment, una ceba grossa.

  1. La proporció que jo he trobat (i mira que m’ha costat perquè a ben pocs llocs ho especifiquen) és de 100 grams de farça per cada ou. Si la farça conté més líquid que la patata (carbassó, albergínia…), aleshores 120 g per ou. És la meva, eh?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!