Bloc de notes

Arxiu de la categoria: Arts

La Grande Illusion

0
Publicat el 9 de maig de 2021

Ei, m’ha agradat molt aquesta peli! Gràcies, Patxu, per fer-me conèixer aquest clàssic!

La Viquipèdia, entre altres coses, en diu que és una pel·lícula francesa de Jean Renoir estrenada el 1937. Aquesta pel·lícula, considerada com una obra mestra del cinema francès i del cinema mundial, és motivada per un punt de vista humanista i pacifista, en vigílies de la Segona Guerra Mundial. Defensa la idea que el nacionalisme imperialista i l’antisemitisme són un profund error que divideix els pobles, i vol ensenyar el que pot separar però també reunir els homes (principalment les classes socials, el país d’origen, les referències culturals). Aquesta pel·lícula va ser prohibida a Alemanya pel règim nazi i a França per les autoritats d’ocupació l’1 d’octubre de 1940.

Howard the Duck

0
Publicat el 4 de gener de 2021

Em sonava vagament, em rondava pel cap algun record boirós d’aquest ànec cínic teletransportat a la Terra per accident des d’un planeta llunyà, diria que en una revista o potser una pel·lícula (aquesta?) de quan tenia vint-i-pocs anys.

No sé com però la qüestió és que la conversa ens ha portat a en Howard i hem passat la tarda veient la peli i rient com bojos. Ha estat una sorpresa de les bones trobar-me o retrobar-me amb en Howard the Duck. No en diria pas una peli genial però m’ha fet passar molt bona estona. Peli de frikis, potser. Gràcies, MJ, per la (re)descoberta!

Publicat dins de Dia a dia i etiquetada amb , | Deixa un comentari

WW84

0

No és pas la millor pel·lícula de tots els temps però ens ha donat l’oportunitat de sortir tots quatre i gaudir d’una tarda al cinema.

No sóc pas cap fan de les pelis de superherois i aquesta m’ha confirmat l’opinió que és un gènere on no solen abundar les bones pelis (tot i que estic disposat a rectificar perquè la veritat és que n’he vistes poques). Solen resultar, això sí. M’ha semblat que l’argument està poc treballat i és incoherent. Hi ha escenes espectaculars, com a totes les pelis del gènere, però hi ha molts minuts en què literalment no passa res; sembla que estiguin fent temps fins a la següent escena espaterrant. Els papers tampoc no demanen gaire registres diferents als actors i actrius i en conseqüència les actuacions passen sense pena ni glòria.

M’ha agradat que tots quatre sortíssim de casa i anéssim a fer alguna cosa junts. Hi ha hagut bon humor, ganes de passar-s’ho bé i bones cares.

Publicat dins de Dia a dia i etiquetada amb | Deixa un comentari

Rings

0

Ahir vam començar una altra saga, la dels anells. Hi ha pel·lícules ben fetes que pots mirar al cap de 20 anys d’haver-se estrenat i encara sembla que les hagin acabat de fer; aquestes del “Senyor dels Anells” en són tres.

Les mirem en versió original encara que l’anglès dels personatges és una mica recargolat; afectat, potser. En Tolkien els feia parlar així de manera que fessin més l’efecte medievo-mítico-sagrat que, efectivament, resulta. Els llibres em van agradar molt i les pel·lícules són de les poques que no tan sols no m’han decebut respecte el llibre sinó que l’acompanyen molt bé. Les criatures que s’hi veuen són tal i com me les havia imaginat en llegir els llibres, i això ho trobo molt sorprenent; la sensació d’estar veient i escoltant els personatges que has llegit és sensacional.

Publicat dins de Dia a dia i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

Cap de setmana cinèfil

0

Va de pelis: ahir, “Singing in the rain”; avui, “Strangers on a Train”; demà, “Bathing Beauty”?

I avui encara parlàvem de fer una altra marató, com la que vam fer per Star Wars (1, 2, 3 i 4), però amb The Godfather. Aquesta vegada tindríem l’avantatge que ja tenim les pelis a la lleixa dels DVDs! A la gran de casa li ha agafat per veure clàssics del cinema; qui deu tenir que li ensenya bons costums?

Publicat dins de Dia a dia i etiquetada amb , | Deixa un comentari

V for Vendetta

0
Publicat el 14 de juny de 2020

Sempre m’han agradat els llibres, entre ells els còmics, i també les pel·lícules. La pel·lícula que es va fer a partir d’aquest còmic és un clàssic que els meus fills han vist mil vegades. Per això, perquè a ells els agrada tant la versió peli i perquè saben que a mi m’agraden els còmics i han pensat que és una manera de fer-me agradar el que diu l’argument, estic molt content que avui m’hagin fet el regal que m’han fet. Gràcies! Encara no m’havia llegit l’original i aquesta nit ho faré d’una tirada! (aquesta nit, al llit, amb un got de whisky a la tauleta, com en els vells temps). Gràcies a tots tres, P, A i MJ!

A més a més i per postres, sembla que avui wikiloc també ha pensat en el meu aniversari i m’ha regalat aquesta proposta per fer muntanya. Gràcies també!!!

Publicat dins de Dia a dia i etiquetada amb , , , , , , | Deixa un comentari

Never let me go (2)

0
Publicat el 22 d'abril de 2020

O més ben dit “No em deixis mai”, que és com l’he llegit perquè, en la meva ignorància, quan el vaig comprar vaig pensar que l’original era en japonès. Si no, l’hauria comprat com va ser escrit, en anglès.

Aquest llibre d’en Kazuo Ishiguro es pot interpretar des de molts de punts de vista i a mi m’ha recordat els llibres i pel·lícules de distopies tipus “1984”, “Blade Runner” o “The Island”. Com que fa poc he tornat a veure el documental que es va fer a partir del llibre, també m’ha fet pensar molt en “The Shock Doctrine. The Rise of Disaster Capitalism” de la Naomi Klein.

La qüestió que m’omple més el cap de preguntes és fins a quin punt es pot entendre i acceptar, tolerar, inclús justificar, l’opressió que se’ns infligeix quan sabem que el que ens passa és injust, que té uns responsables i que no és inevitable que ens passi. Però ens passa i ho acceptem. Per què?

Llavors una de les imatges que em ve al cap inevitablement és la de l’experiment d’en Milgram de què vam parlar a la facultat. Per cert, que de pressa que passa el temps…

Publicat dins de Dia a dia i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

Jedis d’estar per casa

0
Publicat el 2 de gener de 2020

Ahir vam anar a veure l’última peli de la sèrie de Star Wars, que acaben d’estrenar. No m’ha semblat pas tan dolenta com m’havien dit i havia llegit. És veritat que es volen tancar molts de temes i potser es vol córrer molt, però penso que el dinamisme i la rapidesa amb què se succeeixen els esdeveniments resulten en una bona pel·lícula d’acció. És veritat que no pas tot lliga completament, però si estem d’acord que no teníem pas la intenció de contemplar una obra mestra sinó simplement passar una bona estona, el resultat és més que correcte. Al cap i a la fi, de Willy Wilders o Stanley Kubricks no en surten pas cada dos per tres.

Publicat dins de Dia a dia i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Memòria saltenca

0

Avui TV3 ha emès un petit reportatge sobre les figures que fa temps que l’Oriol escampa per les parets de Salt. No sé si ja n’havia parlat en algun altre post.

https://www.ccma.cat/video/embed/5988171/

Abans de l’última Fira del Cistell vaig trobar per casualitat l’Oriol que precisament estava acabant la senyora del cistell que hi ha al carrer de la Processó, molt a prop de casa. Ho feia davant l’admiració de dues dones, holandeses o alemanyes, que passaven nit a l’hostal de la placeta.

Gràcies, Oriol, per dedicar-hi temps i difondre i compartir aquest llegat i aquests records. No deu pas haver-hi gaire diferència entre les feines anònimes del segle passat i les d’aquest: als homes i dones que feien de cistellaires poc es devia valorar el seu art, i avui, la major part de la gent que passeja per dant de les teves figures, Oriol, no hi paren atenció. Tant llavors com ara hi ha molta gent senzilla i discreta que passa desapercebuda i no surt als llibres però tanmateix fa coses que mereixen reconeixement.

Publicat dins de Dia a dia i etiquetada amb , , | Deixa un comentari