BONA VIDA

Jaume Fàbrega

LLETONS O LLETADA

3 d'octubre de 2022

  LLETONS DE BOU AMB XAMPINYONS (RIS DE BOEUF AUX CHAMPIGNONS) En francès, dels lletons o lletada (de bou o de xai) s ‘en diuen ris. Formen part de l’ alta gastronomia. Els cuiners d’ aquí, quan els fan hi solen posar el nom francès. En castellà hi ha el problema que “mollejas” tant serveix

Llegir més

truita amb trampa

1 d'octubre de 2022

    TRUITA DE FARINA, TRUITA AMB TRAMPA, AGAFASANTS… La truita de farina o “amb trampa” (terres de Ponent) és el típic plat de l’ estratègia popular per a temps de penúria, com la postguerra. Es menja sola, o bé guarnida amb botifarra i cansalada all i julivert, alls tendres o guisada amb un sofregit

Llegir més

TRUITA DE PATATES A LA CATALANA

29 de setembre de 2022

TRUITA AMB PATATES A LA CATALANA En un bon repertori de truites, no hi manca mai la truita amb patatesA Catalunya aquesta truita és tan corrent a les cases que cuinen segons la tradició i en alguns restaurants i fondes de comarques. S’ oposa a l’ anomenada Truita a l´espanyola, més gruixuda i amb més

Llegir més

CIGRONS A LA CATALANA

28 de setembre de 2022

  CIGRONS A LA CATALANA Els cigrons, si són ben cuits, són excel.lents  menjats sortint de l’ olla, i , certament, ha estat una de les formes més corrents de servir-los a casa nostra. També es poden fer fregits i servits amb cansalada, botifarra, amb arengades, amb anxoves, amb allioli etc. Els cigrons guisats apareixen

Llegir més

UN PLAT BERBER

26 de setembre de 2022

EL CUSCÚS, GRAN PLAT BERBER Els cuscús, malgrat el que diuen alguns llibres i alguns saberuts, no és un plat d’ origen àrab, sinó berber o tamazic, que és la cultura autòctona del Marroc. El cuscús és característic de tot el Magrib- Algèria, Tunísia, el Marroc…-, i en alguna variants, ateny altres països de cultura

Llegir més

Una gran sopa francesa

26 de setembre de 2022

SOPA DE CEBA Tal com explico al meu llibre “TOTES LES SOPES”, aquest aliment reconfortant, a base d’ aigua o brou, és segurament el més antic de la història. Les dones les van inventar al Paleolític, al mateix temps que inventaven la terrissa per a cuinar-les.  Les sopes es pot dir que existeixen en totes

Llegir més

El Fricandó, una gran plat de la cuina europea

26 de setembre de 2022

  FRICANDÓ Aquest plat de vedella es troba documentat a Catalunya, on és ben popular, igual que a Mallorca, des del segle XVIII. És doncs, un dels plats clàssics , propi d’ una cuina urbana tal com ha existit a Perpinyà, Barcelona, Palma o València. El nom de “fricandó” , es diu (DCVB) podria procedir

Llegir més

TEMPS D’ ARENGADES

21 de setembre de 2022

ARENGADES, SARDINES I CAPELLANS On destaca més la cuina popular valenciana és en peix sec o salat. S’ hi acosten les Balears, amb el seu peix sec de Formentera- acollida des d’ Itàlia a l’ Arca del gust de l´organització Slow Food-.Cal citar, en primer lloc les sardines de bóta, de tabal,  salades o de

Llegir més

CUINA MEDIEVAL, GUST ACTUAL

21 de setembre de 2022

GUATLLES AMB SALSA PEBRADA Les guatlles, així com el tudons, les perdius, les grues i altres aus eren molt apreciades. Ingredients 4 guatlles 100 g ametlles, avellanes i pinyons 1 molla de pa xopa amb vinagre Pebre Sal 4 rovells d’ou Aigua o brou. Elaboració Coure les guatlles tallades per la mitat o a quarts,

Llegir més

L’ ENSAIMADA O “ESNSIAMADA”

20 de setembre de 2022

ENSAIMADA L’ensaïmada és, sens dubte, el pastís més característic de Mallorca. Les seves característiques capses rodones o octogonals es veuen a l’aeroport de Palma, a la sortida, i als de tot el món, a l’ arribada. a Catalunya i a altres llocs, n’arriben per als consumidors, i es poden trobar tant a les àrees de

Llegir més

MENJAR A LA CATALNA, SIGNE DE PRESTIGI

16 de setembre de 2022

      MENJAR A LA MANERA CATALANA Alguns estudiosos de la història de la cuina com el professor Anthony Rowley, de la facultat de Ciències Polítiques (SciencesPo) de París, han situat la  cuina catalana en els orígens de la cuina moderna. Segons Rowley, en els inicis del Renaixement «tota la cuina catalana és posada

Llegir més

DE ROVELLONS I PINETELLS, LA GRAN CONFUSIÓ

16 de setembre de 2022

EL ROVELLÓ ÉS EL MILLOR BOLET? Quin és el bolet més bo?. Per a molts el rovelló. Però , és clar, tenim la llenega, el siureny o cep, el moixernó, l´ou de reig i d’ altres que  molta gent s’estima més. En toc cas podem canviar la pregunta. Quin és el bolet més popular?. En

Llegir més

CUINA MEDIEVAL

15 de setembre de 2022

SARDINES AMB BABORADA (Sardines en escabetx de fruits secs)   No sabem l’origen del mot baborada, que no apareix en cap diccionari, i tampoc apareix en els receptaris italians. En canvi, el nom escabetx apareix en nombroses receptes de peix. També hi ha escabetxos només àcids, com aquest del Llibre de totes maneres de potatges,

Llegir més

formatges dels Països Catalans

14 de setembre de 2022

ELS FORMATGES CATALANS Els Països Catalans- en comparació amb d’ altres països, com França- no són una potència en el camp dels formatges; tot i que se n’ han produït, i encara se’n produeixen, alguns d’ excepcionals, que val la pena de conèixer. De fet, d’ uns anys enç+a, hi ha hagut un creixement exponencial:

Llegir més

CUINA MEDIEVAL

13 de setembre de 2022

ALBERGINIES FARCIDES En la cuina catalana clàssica – els plats d’albergínia hi eren ben presents i, de fet, constitueixen les primeres receptes europees fetes amb aquest producte, que ens fou dut pels àrabs.La recepta escrita d’ albergínies farcides més antiga de la nostra cuina-i probablement d’ Europa-  apareix al LLibre de Sent Soví, del s.

Llegir més