BONA VIDA

Jaume Fàbrega

13 de setembre de 2022
0 comentaris

CUINA MEDIEVAL

ALBERGINIES FARCIDES

En la cuina catalana clàssica – els plats d’albergínia hi eren ben presents i, de fet, constitueixen les primeres receptes europees fetes amb aquest producte, que ens fou dut pels àrabs.La recepta escrita d’ albergínies farcides més antiga de la nostra cuina-i probablement d’ Europa-  apareix al LLibre de Sent Soví, del s. XIV.

Ingredients

2 albergínies morades  mitjanes per persona

1 ceba grossa

200 g de carn picada, aproximadament(xai, porc o una barreja de porc i vedella)

2 ous extragrossos,galeta d’ Inca,oli,2 alls, marduix,sal

Elaboració

Partiu les albergínies pel llarg, sense pelar-les, fent-ne dues barques;opcionalment, feu unes incisions a la carn amb la punta del ganivet.Bulliu-les uns 10 minuts (o una mica menys),i  deixeu-les escórrer bé i refredar. Amb una cullera retireu tota la polpa, mirant de no rompre les barques. Piqueu aquesta polpa que n’heu extret, tot guardant-la.

Poseu una cassola a foc mitjà amb l’oli i la ceba ratllada; un cop rossa tireu-hi continuació la carn picada; amaniu-ho amb sal i, opcionalment, pebre. Barregeu-hi-hi la polpa de les albergínies i feu-hi donar unes remenades. Molt poc abans de treure-ho del foc, tireu-hi l’ all trinxat i el marduix picat- és millor que cogui poc, a fi de mantenir millor el perfum-.Traieu-ho del foc, poseu-ho en un bol i tireu-hi els ous batuts i remeneu-ho bé.

Amb aquesta pasta ompliu les albergínies. Cobriu-ho amb la galeta capolada i poseu-les en una llauna, greixada molt lleugerament amb oli. Poseu-ho al forn prèviament escalfat, a temperatura mitjana, a 180º)  i ho manteniu a dins uns 3/4 d’ hora, aproximadament.

Notes

Si no disposeu de galeta d’ Inca, podeu fer servir pa ratllat.

És molt bo posar-hi formatge ratllat, tal com fa Mestre Robert. Com que cita el “bon formatge d’ Aragó”, es tracta de formatge d’ ovella. Serrat català, manxec o pecorino italià.

També s’ hi pot posar all i julivert trinxats i espècies com gingebre, nou moscada, macís, canyella etc. Podeu substituir el marduix per farigola.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!