Haikus

La força del silenci

Què fem amb els capolls de seda?

Publicat el 14 de juny de 2024 per lluisroig-haikus

Bombix mori és el terme científic del cuc de seda, un insecte originari del nord de l’Asia. La cria d’aquesta espècie s’inicià a Xina cap a l’any 2500aC per obtenir-ne el fil del seu capoll de seda, una fibra amb la que teixeixen teles d’alta qualitat i extraordiària resistència.

Es van arribar a crear rutes d’intercanvi entre Orient i Occident. La ruta de la seda començà al segle IIaC i va servir per transmetre coneixement i informació entre l’est i l’oest durant molt de temps.  Molts productes transitaven en aquestes rutes i, la seda, un dels més preuats.

Existeixen diverses llegendes sobre el descobriment de la seda i la més extesa ens explica que l’emperador Huang Ti, li va demanar a la seva dona l’emperatriu Xi Ling Shi que investigués què li passava al seu arbre de morera que li desapareixien les fulles misteriosament. Tot observant va descobrir uns petits capolls. En va agafar un mentre prenia el te calent i sense voler se li escapà de les mans i va caure dins la tassa. Al trere’l va començar a desfilar-se i en va obtenir un fil molt llarg. […]

Què fem amb els capolls de seda? Alguns els fem arribar a filadores que artesanalment els filen, els teixeixen i els hi donen una nova vida.” (https://annaalbert.com)

 

Amb la mortalla

del cuc de seda, brodats

vestits de núvia.

Publicat dins de Haibun | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.