Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

9 de gener de 2012
0 comentaris

Llavina.

D’un temps ençà cada setmana m’arriba un regal en forma de missatge electrònic. Me’l tramet l’escriptor Jordi Llavina -de fet, el rebo jo i una llarga sèrie de gent que formem part de la seva llista de correu- i és la imatge en pdf de la pàgina del diari de Vilafranca del Penedès “El 3 de vuit” on cada dijous apareix la seva secció “Tabac de regalia. El dietari de Jordi Llavina”.

No és pas ara la primera vegada que parlo en aquestes Totxanes de Llavina. És un autor encara jove (Gelida, 1968) però amb una sòlida bibliografia ja al seu darrere (vegeu-la aquí) que inclou narrativa, novel·la, poesia i algun llibre de caire recopilatori (crec recordar-ne un sobre la poesia de l’experiència de fa molts anys, segurament quan començava, que no sé per què no apareix en el Qui és qui).

Llavina és un autor que m’interessa. Val a dir que no em provoca…  (n’hi ha més) 

… entusiasmes volcànics, però és un valor segur que mai em defrauda. Pocs sotracs, doncs, cosa que a la meva edat s’agraeix. Potser la clau de tot plegat la trobem en la seva sensibilitat, en la manera que té de veure les coses i de fer-ne literatura que, tot i les diferències que sens dubte hi ha entre Llavina i jo, em sembla bastant propera a la meva.

Ara mateix estic esperant amb candeletes la publicació d’“Entrada de fosc”, el poema narratiu amb el qual va guanyar fa uns mesos el premi de poesia Vicent Andrès Estellés, dintre del cartell dels Premis Octubre de València. I mentrestant vaig llegint amb molt de gust les petites històries quotidianes del seu dietari setmanal al 3 de Vuit.

Com que m’imagino que algun lector pot tenir interès a rebre també a casa seva l’article he demanat permís a Jordi Llavina perquè em deixi divulgar l’adreça electrònica a la qual li podeu fer arribar la vostra petició i m’ha dit que endavant. Preneu-ne nota, doncs, que estic segur que us agradarà:
 
llavina68@gmail.com 

Una altra de les activitats amb les quals el protagonista del meu apunt d’avui està relacionat és el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí. Una instal·lació exemplar (vegeu aquí) i remodelada des de fa pocs anys que justifica plenament una visita a aquesta vila de la Conca de Barberà.

Fa temps la Fundació Lluïs Carulla -de la qual depèn el Museu- va demanar a Llavina que s’encarregués de la promoció de les meravelles d’aquesta instal·lació i val a dir que ha aconseguit una dinamització i una difusió molt remarcable, tant dels continguts del Museu com de les activitats que s’articulen al seu voltant.

L’A. i jo vàrem visitar el Museu de la Vida Rural a principis de desembre (vegeu aquí) i podem dir que l’experiència de conèixer amb detall -nosaltres, urbanites de cap a peus- les formes de vida que allí s’exposen va ser summament grata i educativa. A més a més vàrem tenir la gran sort de comptar amb el guiatge del mateix Jordi Llavina, cosa que ens va permetre un aprofitament màxim de tot el que anàvem veient.

Un altre dels projectes en els quals l’amic Llavina està implicat -en aquest cas amb la complicitat de l’Editorial Barcino– és la col·lecció de llibres del Museu que té com a objectiu oferir títols d’interès etnogràfic i literari sobre el món rural i la pagesia.

El primer títol de la col·lecció és, de fet, el catàleg general del Museu de la Vida Rural i es titula “La força de la mà de l’home”. Un títol que, al meu parer, sintetitza de manera esplèndida el què i el com de tot el projecte.

El segon títol acaba de sortir fa molt poc, es titula “Cròniques rurals” i el signen tres autors: el mateix Jordi Llavina, la Carme Martí i l’Albert Carreras. Es tracta, com explica el subtítol del volum, d’un llibre que aplega “el testimoni de vint personalitats del nostre país en la seva relació amb el camp i l’entorn rural”.

No hi busqueu, doncs, ni pretensions espectaculars ni un bri de pirotècnia: els autors han triat vint persones del nostre país amb coses a dir i, com és propi dels bons entrevistadors, han fet les acotacions mínimes perquè cada protagonista exposi de la manera més franca els punts de vista sobre els seus orígens i la manera com viuen la relació amb el món rural.

La nòmina és àmplia i molt variada, cosa que juga enormement a favor de l’amenitat i l’interès del llibre. Hi trobareu escriptors com Joan Rendé, Ponç Pons, Josep Piera, Joan Margarit o Sílvia Alcàntara; gent del món de la música com Gay Mercader o Roger Mas; pensadors i científics com Armand Puig Tàrrech, Josep Maria Esquirol i Joan Massagué; artistes com Roser Capdevila, Perico Pastor o el fotògraf Josep Bou i altres noms igualment remarcables com Lluís Foix, Carme Ruscalleda, Araceli Segarra, Neus Català, Ramon Tremosa, la directora de documentals Cosima Dannoritzer i Francesc Colomer, el jove protagonista de la pel·lícula “Pa negre”.

No sé vosaltres, però jo continuaré seguint amb atenció en Llavina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!