Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

18 d'abril de 2008
0 comentaris

Les meves recomanacions per Sant Jordi’08: llibres (2).

(La sèrie comença aquí i aquí amb discos i continua aquí amb llibres)

ASSAIG, MEMÒRIES, BIOGRAFIES, HISTÒRIA…
* “El  meu ofici”, Josep M. Espinàs (La Campana).
Les reflexions d’un home assenyat, savi i veterà en això de l’ofici d’escriure. Un llibre per a escriptors i per a lectors. Vegeu-ne un tast: “El risc de l’ambició és que enlluerna. Només si està domesticada per l’exigència de l’ofici -combinació difícil- pot arribar a ser il·luminadora.”

* “Mil dies amb PM. Crònica viscuda de la presidència de Pasqual Maragall”, Jordi Mercader (La Magrana). He de confessar que a mi el tàndem Mercader-Maragall no em genera uns entusiasmes excessius però crec que les tafaneries que se’ns expliquen en aquest llibre poden tenir un cert interès. Com sol ser habitual en aquests casos, l’autor menteix i escombra cap a casa però no deixa de ser un punt de vista una mica diferent del que ja coneixem.  (n’hi ha més) 

* “Memòries I. De l’esperança a la desfeta 1920-1939”, Josep Benet (Edicions 62). Un testimoni de la nostra història que cal conèixer. Dissortadament la mort recent de l’autor ens ha deixat sense la continuació.

* “Josep M. Planes. Set trets al periodisme a la Rabassada”, Jordi Finestres (Pòrtic). Retrat biogràfic d’un dels grans periodistes catalans del segle passat. Tenia només 29 anys i una sòlida carrera professional desenvolupada quan un escamot de la FAI el va assassinar l’agost de 1936.

* “Converses amb Xavier Sala i Martín”, Jordi Graupera (Dau). Un llibre que exposa sense embuts què pensa i com veu el món aquest prestigiós i polèmic economista. Sense cap mena de dubte un dels cervells més ben moblats de casa nostra.

* “Banderes al vent!. La Barcelona de les utopies, 1914-1936”, David H. Rosenthal (Meteora). Obra pòstuma de Rosenthal, un catalanòfil nord-americà mort el 1992 enamorat de Barcelona i sobre el qual espero llegir algun dia un bon estudi biogràfic. Potser m’equivoco però per coses que he anat sabent d’ell crec que va ser un personatge molt singular i digne de ser conegut de prop.

* “La Barcelona del vent”, Mercè Vallejo i David Escamilla (L’Arca). Sense deixar Barcelona -i tenint en compte que el triomfador del proper Sant Jordi serà Carlos Ruiz Zafón- val la pena llegir aquesta curiosa guia que ens endinsa pels indrets i racons de la ciutat que apareixen a “La sombra del viento”.

* Martí de Riquer. Viure la literatura”, Cristina Gatell i Glòria Soler (La Magrana). Una bona manera d’aproximar-se a la figura complexa de Riquer. Una biografia necessària.

* “Lo ‘Beethoven’. Records i vivències d’un músic carrincló de Lleida”, Carles A. Juste i Santiago Juste (Pagès Editors). Llibre autobiogràfic d’un personatge singular -“lo Beethoven”-, enamorat de la música, de la ciutat de Lleida i del món dels anys 60 i 70. Una veritable delícia que ens descobreix un univers ètic i estètic riquíssim i pràcticament desconegut.

* “Tres dies de març. Bombes sobre Barcelona”, DDAA (El Punt). Un treball seriós i summament documentat sobre els bombardeigs dels dies 16, 17 i 18 de març de 1938 fets per l’aviació italiana i que varen causar un miler de morts entre la població civil.

(Continua aquí amb recomanacions de narrativa)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!