Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

13 de juny de 2012
0 comentaris

200 Enderrocks.

Comença a fer força goig, el racó de la meva biblioteca on hi aplego els números importants de la revista Enderrock.

Em falta -pecat mortal!- el número 1 (maig-juny de 1993) però conservo, entre altres, el 91, especial dels 10 anys, el número 100, el 118, dedicat als millors concerts de la història, el 150, el 159, de gener de 2009, dedicat als 50 anys de la Nova Cançó, el 172, dedicat al Pop Ie-ié català dels 60, el 177 (juliol de 2010) dedicat a recordar els 45 anys del pas dels Beatles per Catalunya, l’especial Sopa de Cabra del número 191… i ara el número 200, un número per llegir i conservar.

Al costat d’això la història d’aquests dinou anys s’ha complementat amb un centenar llarg de produccions discogràfiques, de suplements especials i…  (n’hi ha més)

 … i amb l’edició d’alguns llibres i DVD’s que ja són referència per a tots els seguidors de la música que es fa casa nostra. Precisament les pàgines finals d’aquest número 200 presenten un detallat resum de tots els números publicats fins avui, amb reproducció de les cobertes, continguts més importants de cada un i els complements en forma de discos, llibres, suplements o DVD’s que en cada cas la revista oferia als seus lectors.

El número que acaba de sortir aplega un detallat repàs a 200 moments clau de la música moderna en català, començant pel primer recital d’Els Setze Jutges el 19 de desembre de 1961 als locals del CICF i el manifest “Ens calen cançons d’ara”, de Lluís Serrahima a la revista “Germinabit” de gener de 1959 i acabant amb el retorn de Sopa de Cabra i la nova i esplendorosa generació de bandautors –La Iaia, Anímic, El Petit de Cal Eril, Anna Roig, Senior, Joan Colomo…– que demostren que no només tenim un brillant historial sinó que al futur també el vencerem.

Un altre apartat interessant de la revista és la selecció dels 15 millors concerts de la història de la música catalana. Una selecció ordenada cronològicament que comença amb el recital de Raimon al Químic de Sarrià, el novembre de 1966 i acaba amb el concert del retorn de Sopa de Cabra de fa just uns mesos, tot donant un espai de preferència al de Lluís Llach al camp del Barça del 6 de juliol de 1985.

Perquè si cal personalitzar aquest número 200 en un sol protagonista hem d’esmentar sens dubte a Llach ja que la festa s’arrodoneix amb l’edició d’un DVD que es ven conjuntament amb la revista i que per primera vegada aplega en format audiovisual per endur-se a casa la realització feta per TV3 d’aquell mític concert del camp del Barça.

Tot fa joc i és especial en aquest número d’Enderrock ja que la producció del DVD que l’acompanya ha estat possible gràcies a l’esforç de més de 600 petits mecenes que han col·laborat a través de la plataforma Verkami, una de les iniciatives més engrescadores que s’han posat en marxa darrerament a casa nostra.

De les 22 dues cançons que varen sonar aquella nit ja històrica a can Barça la retransmissió televisiva va reproduir-ne 12, que són les que apareixen en el DVD i que es complementen amb un excel·lent documental titulat “Mai no ha mancat el teu alè”, filmat aquests darrers mesos amb entrevistes a Llach i a diverses persones que varen col·laborar amb ell des de dalt de l’escenari o des de l’organització. El documental recull fragments d’una entrevista feta a Lluís Llach a princips de 2012 en el seu retir africà, una conversa que dintre de la revista es reprodueix íntegrament.

Hi torno i acabo: un número molt especial d’Enderrock, una revista que està marcant una època i que mereix que tots els qui estimem la música feta a casa nostra li fem confiança.

I, desenganyem-nos: en els temps que corren fer confiança a una publicació vol dir comprar-la, llegir-la, subscriure-s’hi, criticar-la, difondre-la i ajudar a que mes rere mes augmenti el seu interès i la seva utilitat.    

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!