Regina Ferrando

L'art de viure bé

Mala notícia

Sense categoria

Per a aquells que encara no se n’hagin assabentat, els he de donar una mala notícia: el coronavirus, causant de la COVID, encara es passeja entre nosaltres i segueix fent estralls a nivell personal i a nivell sanitari.

Aquells que no l’hem hagut de patir podem fer veure que no existeix o que no ens n’hem adonat, però mentre hi hagi un sol infectat, tots estem exposats a la seva intervenció maliciosa i, massa sovint, perillosa.

Això vol dir que, de moment, encara no podrem viure amb total normalitat. No podem, per ganes que en tinguem, fer exactament les mateixes coses que fèiem abans d’aquesta pandèmia, sense posar-nos en perill o sense posar en perill aquells que ens envolten. Quina part és la que no entenem?

Amb arguments d’adolescent, justifiquem que als joves se’ls ha robat la vida, d’acord. I les persones grans, que han de passar el darrer període confinats i en solitud, a aquestes no se’ls ha robat res? La gran veritat és que tots, absolutament tots, hem estat damnificats per aquesta malaltia que ningú sap d’on ve ni on va.

I també és cert que una gran majoria, conscients de la situació, malgrat no poder comprendre-la s’han posat les piles i segueixen al peu de la lletra totes les recomanacions de les autoritats sanitàries, inclosa una vacunació, des de la plena consciència que es tracta d’un estudi, en el que tots som conillets d’índies voluntaris.

Com sempre, davant d’una situació que no comprenem ni controlem, perquè hi ha molta confusió ambiental i informativa, l’única cosa que podem fer és posar-nos en la pell dels altres i, en allò que a nosaltres pertoca, fer l’impossible per protegir-nos i protegir-los.

Ja no es tracta de discutir l’existència o no d’un perill evident (les xifres sanitàries ho corroboren), es tracta de plantejar-nos la vida des de la prudència i l’evitació de qualsevol perill potencial.

Quan es tracta d’escollir entre confiança i seguretat, l’elecció no és sempre fàcil si només pensem amb nosaltres mateixos. Si, en canvi, pensem en els beneficis a nivell col·lectiu que això pot comportar, l’elecció es fa molt més senzilla i tolerable.

L’única veritat rau en la seguretat que algun dia serem capaços de contrarestar els efectes nocius d’aquesta malaltia i és aleshores quan potser haurem après que les abraçades, els àpats en família, les sortides a la muntanya, una bona lectura, la meditació continuada, una bona alimentació, les trobades amb els amics, el respecte exercit des de l’amor i la delicadesa, és molt millor que treballar incansablement, per viatjar incansablement, per banyar-nos en alcohol o altres substàncies cada cap de setmana, sense adonar-nos que, mentrestant, la vida se’ns escola orfe de contingut i de gratificacions que ens puguin satisfer.

Regina Ferrando i Ferran

Trobaràs els escrit publicats, amb anterioritat, al web: reginaferrando.simplesite.com 

e-mail: regina@reginaferrando.cat

15 de juliol de 2021

Quantes coses hem pogut aprendre en un any

Sense categoria
  • Que no vivim sols en aquest món i que, segons la nostra manera de fer, podem ser beneficiosos o perjudicials per aquells que ens envolten.
  • Que, per molt que la mascareta sigui una estri incòmode, està demostrat que serveix per evitar contagis, i hauríem d’aprendre a recuperar-la en el període de grip estacional de cada any, cosa que de ben segur farà els contagis més difícils.
  • Que quan tenim alguna malaltia infecciosa és bo evitar les distàncies curtes.
  • Que la higiene, sobretot de mans, evitar contagis.
  • Que sempre i en tot moment estem envoltats de virus i que és bo mantenir sempre unes mínimes condicions d’higiene, de seguretat, de respecte, per protegir-nos nosaltres mateixos, però sobretot per protegir els altres.
  • Què és essencial mantenir el cos en bones condicions en front dels agents patògens que ens puguin afectar. I això s’aconsegueix tenint cura d’allò que mengem, de la manera com vivim, de la manera com ens movem.
  • Que la por, l’estrès i l’angoixa fan abaixar el nostre sistema immunitari i que, per tant, la pràctica de la meditació, per retrobar la pau interior, és essencial a l’hora de fomentar la salut.
  • Que la prevenció de l’equilibri de la salut és molt més efectiva que la restitució de la salut en si mateixa.
  • Que, malgrat la confusió i els dubtes que puguin envoltar una pandèmia, com la que ens ha tocat viure, sempre, i en tot moment, és molt millor prevenir que curar.
  • Que en un gran col·lectiu, sempre existeix un percentatge mínim a qui no els preocupa la salut dels altres. S’hi ha de comptar i respectar, en el ben entès que sempre són molts més aquells que, malgrat les incerteses, opten per la prevenció a ultrança.

I finalment tenir present aquella dita tan sàvia dels nostres avis: “La salut del nostre cos, que malgastem a l’engròs, un cop que l’havem perduda, l’hem de comprar el menuda”.

Per tant, gaudim de l’estiu tant com puguem, sense abaixar la guàrdia i mantenint en tot moment aquells comportaments que facin difícil la pèrdua de salut. Nosaltres podem, amb el nostre capteniment, apaivagar en molt els efectes ambientals que ens poden desequilibrar.

Regina Ferrando i Ferran

Trobaràs els escrit publicats, amb anterioritat, al web: reginaferrando.simplesite.com  

e-mail: regina@reginaferrando.cat

1 de juliol de 2021