Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

23 d'octubre de 2019
2 comentaris

La nostra col·lecció de cartells culturals dels anys 70 i 80 comença a sortir a la llum.

Em va fer molta gràcia llegir fa uns dies al diari El Punt Avui aquest article que parla de la col·lecció de cartells d’exposicions que des de fa més de mig segle va aplegant el dissenyador Josep Maria Civit. I em va fer gràcia perquè, d’una manera bastant més modesta, a casa estem fent una col·lecció de cartells que també val la pena de conservar. Ho vaig explicar fa uns mesos aquí.

Més exactament, no ‘l’estem fent’, la col·lecció; la vàrem fer durant la dècada dels setanta i dels vuitanta i des de feia quasi quaranta anys dormia enrotllada dintre d’un munt de tubs ben embolicats per preservar els cartells de la pols i dintre d’un armari perquè la llum no els malmetés.

El gener passat, però, vàrem decidir-nos a rescatar la col·lecció, catalogar-ne els components, fotografiar-los i guardar-los plans en carpetes especialment adequades per a llur conservació i arxiu. Va ser una feina lenta (tampoc ens vàrem imposar presses o terminis concrets) però que ara que ja l’hem enllestida ha valgut la pena. Fa goig.

I encara en fa més, de goig, quan veiem que a poc a poc alguna de les peces de la col·lecció veuen la llum i són difoses. Com, per exemple, en la secció de cartells relacionats amb la nostra música que la revista Enderrock publica des de fa uns mesos i que en el número d’octubre reprodueix el que anunciava una exposició de fotografies de Toni Catany a la històrica Sala Aixelà -la primera que es va obrir a tot l’Estat dedicada exclusivament a la fotografia- que es va poder veure el maig de 1981.

Una exposició anunciada, com no podia ser altrament tractant-se del fotògraf mallorquí, amb un magnífic retrat de Maria del Mar Bonet i que va generar aquest cartell -dissenyat també per Catany– que conservem i que no dubtem a posar entre el més bells de la col·lecció.

(si cliqueu al damunt, la imatge creix)

 

  1. Jo tinc una interessant col·lecció de cartells, aplegada des del seixanta fins als noranta, majorment es tracta d’esdeveniments culturals: exposicions, teatre, cine fòrum, actes socials… També algunes convocatòries o celebracions polítiques, i algun de tema esportiu (aniversaris del Barça, per exemple), el cas és que em dol tenir-los encapsulats en tubs de cartró, o en alguna carpeta desada entre andròmines de mal catalogar.
    M’agradaria saber si hi ha manera de que passin a domini públic, sobretot a una exposició crítica, crec que són una mostra significativa del disseny gràfic de l’època, així com un bon termòmetre de la temperatura cultural i social d’aquelles dècades.

  2. No he rebut cap resposta a la meva nota del 23 d’octubre de 2019, i és una llàstima per que els meus cartells no s’haurien de perdre, cosa que passarà quan jo abandoni aquesta vall de llàgrimes (mira, ara m’he posat dramàtic…).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!