La prova del delicte

IMG_4608Benimaclet, anit, era un formiguer. Un fum de gent anava i venia pels carrers i les places, però també pels bars i les cases, bambant pels mil punts grocs de les fronteres que indicaven que allà hi havia algun sarau. Un ambient de festa major descreguda recorria el barri-poble/poble-barri amb el festival Confusion, amb actuacions, exposicions, performances i tota mena d’expressions artístiques per tot arreu: places, terrasses particulars, patis socials, domicilis familiars…
Em va recordar, inevitablement, el Poble Nou Endins d’Ontinyent. I inevitablement ho vaig nomenar. I, inevitablement, ara pense que si les casualitats no existeixen -com no para de dir-me ella- no sé què significarà que només parlar-ne m’assabente que el festival ontinyentí ja s’està organitzant.
Hauria estat bé haver-ho vist encara anit, mentre conveníem que aquell últim local pel qual passàvem reunia una série de característiques que el feien atractiu per a un pròxim sopar. Ho comentàvem mentre un servidor assaboria el gintònic de rigor, després de passar miserablement la prova de triar-ne un. Quan la cambrera va passar de la tercera marca en l’enunciació de ginebres em vaig esquallar. Una llumeta de salvació vaig veure quan va nomenar-ne una que diu que era de no sé què de xufa: eixa vull, per tastar-la!, com si les altres ja les coneguera. La xica, alta i amable, va tornar apeserada. No era la primera volta, digué, que proposava eixa ginebra i a l’hora de la veritat se’ls havia acabat. A punt de veure’m ofegat en el mar de les marques va aparéixer el nom d’una altra ginebra valenciana que… no li peguem més voltes. Era un flotadoret i m’hi vaig agafar.
La conversa va fluir sobre açò i allò, i el gintònic servit en copa de mudar es va acabar sense que ara puga fer-ne cap recomanació especial, encara que la responsabilitat puga ser que el meu paladar no està suficientment educat en aquests menesters -vulgarment dit paladar d’espart-. A l’hora d’eixir, però, vam viure un moment d’allò que s’anomena inseguretat ciutadana, o d’indefensió de la societat; un atracament a caixa oberta: vuit euros!?

PS. 1 No cal que digueu que encara em va eixir barat, o que ací o allà en posen de més cars. Ja ho sé.
PS. 2 Tot això no lleva que el local continue sent un bon candidat per a un sopar. Sense gintònic, evidentment.

Sensacionalisme

Els fets van passar a Ontinyent per Sant Josep de l’any passat. Un taxista que venia des de València va ser brutalment agredit pel client en arribar a la ciutat. El conductor va perdre un ull i un 90% de visió en l’altre. L’agressor va ser detingut aquella mateixa nit a la Pobla del Duc i ara, acabada la instrucció del cas, vindrà el judici.

La qüestió la comente ara no per la violència de l’agressió, i la gravetat de les conseqüències, sinó per una ‘notícia’ apareguda en un ‘mitjà’ digital sobre aquesta brutalitat. Aquesta mena de periòdic digital agafa el text d’un diari i el copia dient que l’han escrit ells. Això sí, per al titular tiren mà de la inventiva i en fan un de ben cridaner sense por de caure en el racisme: ‘Un gitano le arranca los ojos…’. No és ja que siga innecessari fer esment de l’origen de l’acusat, és que ni tan sols apareix en cap moment cap informació que l’indique.

Ho han fet sense por, però sembla que el pamflet en qüestió ho fa també sense vergonya. Una altra notícia diu ‘Negros violan a una chica…’. I així va la xarxa, plena de productes presentats com a diaris que no són sinó pamflets sensacionalistes sense rigor.

Segon origen

el ball dels locosEstà bé, això que he llegit. M’alegraria que el Ball dels Locos reviscolara, sobretot ara que s’ha escampat la recuperació i la reinvenció d’un solatge que havia estat massa temps colgat.

Era, seria, una llàstima que allò que es va poder refer en uns temps tan complicats i diferents als d’ara s’haguera quedat en una llavor sense continuïtat local. Un mecanoscrit del segon origen de la festa, abusant de manca de modèstia o d’excés d’insensatesa. Ja ens ho van dir, això. I sembla que s’equivocaren.

Irrepetiblement freqüent

-Te’n vas?

No la coneixia de res. Això i el to amb què va fer la pregunta em dugué a endevinar que la cosa no s’acabaria amb la meua resposta. Efectivament, després em va preguntar pel meu nom, que no coincidí amb el que ella esperava: sembla que, fa anys, havia conegut algú a qui jo li recordava.

No sé com ho hauria de fer, però potser podria organitzar una trobada de gent que ens assemblem. Que no en devem ser pocs: encara no fa un mes em van parlar d’un metge a qui li semble, i al cap de pocs dies em van confondre amb un anitc veí d’una senyora… A banda d’aquell cambrer de fa un parell d’anys encabotat a assegurar que m’havia vist en una penya scalextrista d’Ontinyent, o aquell altre que em va saludar efusivament fins que es va adonar que parlava amb un estrany.

O potser millor que no. Millor deixem-ho com està. Només espere que no arribe el moment que em confonguen amb algú que s’haja fet de mal voler i tinguem un pleit sense trellat.

La fotografia que sobra

Captura de pantalla 2016-09-09 a les 1.28.25No sóc aficionat al ciclisme, ni seguidor de les grans competicions que oscil·len entre l’esport quasibé extrem i l’aparador rodant de marques comercials amb pressupostos generosos. Un circ, el de les grans proves com la Vuelta a España, d’esportistes al límit pedalant darrere de productes de consum.

Potser és inevitable que siga així per arribar al nivell d’espectacle colossal que sovint s’hi mostra. I això no lleva gens de mèrit als corredors, que han de deixar-se la salut en uns pedals tan competitius que en ocasions han d’esforçar-se, també, per fugir de la temptació de l’ajuda química per no quedar fora de joc.

Aquests dies hi ha hagut un cert comboi per ací per una etapa que ha travessat la comarca. N’he vist imatges quan ja s’havia acabat, i he de reconéixer que n’hi havia de ben vistoses, amb unes perspectivas que mostraven paisatges urbans i silvestres dignes d’admirar. Imagine que és això a què es referien ajuntaments i Diputació quan asseguraven que el pas de la prova es podia convertir en un reclam turístic per a la zona, i hi han dedicat alegrement esforços i proselitisme.

Si acaba funcionant, benvinguts siguen aquests estorços. Però uns i altra haurien de mirar d’incloure l’any vinent, si hi volen tornar, una condició per evitar un numeret. Perquè en un moment els tiren per terra polítiques d’igualtat de la dona que crec que fan de manera sincera: hi ha fotografies que no calen, que sobren. Ningú no sabia que passaria?

Del cel a l’infern, les revetles aniran plenes de ball

Vicent-pastor-1El vaig conéixer, amb la resta de la tropa dels Tres fan Ball, el dia que vam anar a parlar amb ells per contractar-los per a la Magdalena. Devia ser el segon any de la festa -el tercer com a molt. No sabria dir-ho exactament. Sí que recorde molt bé on va ser que vam estar xarrant, però no és el cas ara d’explicar-ho perquè aquella actuació va acabar amb un pleit amb els organitzadors en què em vaig veure mig involucrat de manera involuntària. Diria que això va servir de catalitzador perquè Vicent Pastor i jo férem bona lliga immediatament.

Al cap de poc de temps van vindre a tocar per a la festa, com vam quedar. I en tots aquests anys hem coincidit en llocs molt diversos. A Prada del Conflent, després d’una actuació oficial, en va arribar una segona ben regada amb el café licor d’una marraixa que algú havia dut i que em van confiar perquè la repartira de manera generosa entre el públic.

La nostra relació era molt esporàdica, però això no lleva que se’m fera present la seua força i il·lusió en tot allò on s’embarcava. Em va parlar del Folksona, per veure què hi podia aportar jo, sobretot quan es van instal·lar a Agullent, l’any 2009. Parlàvem per telèfon, algun correu electrònic… Les voltes que vaig poder, els vaig acompanyar en l’acte de clausura, com enguany. Feia poques setmanes, per telèfon, amb una veu mínima, em va recordar que m’hi esperava, i va aprofitar per dir-me que l’havien operat d’aquell cáncer que arrossegava de feia anys.

Potser és que jo no ho volia veure, o potser és que realment no es veia, però aquella vesprada de juliol a Agullent el vaig trobar fotut però sencer. Em va fer seure en la primera fila amb les autoritats i col·laboradors, vam fer bromes com era costum, i el vaig sentir dir des de l’entaulat que li tocava passar a una segona fila en l’organització com qui diu que se’n va de visita i ara torna.

I no. La visita es farà molt llarga i no tornarà, encara que el buit que deixa l’ocuparà sempre un eixam de notes de música i coratge. I al cel i a l’infern el reclamaran per fer ball cada nit.

Un segle

No recorde com va ser que vaig descobrir Leo Ferré. Aquells altres, més o menys de ‘moda’, com Brel, Brassens o Moustaki els vaig conéixer en els anys d’institut, però aquest altre home no. Ara té igual això.

El cas és que des del primer moment em va causar una gran impressió, i tot i que em costava déu i ajuda d’entendre el seu llenguatge, el seu discurs, el conjunt sonor em proporcionava idees, sensacions, inquietuds.

Hui fa cent anys que va nàixer aquell autodidacta d’ulls petits i grans partitures i conviccions anarquistes. Es va morir el 1993, i no molts mesos abans havia actuat a València. Paco Muñoz em va dir d’anar a veure’l: ‘No crec que torne ja per ací’. No li vaig fer cas, malauradament.

(…)
Amb el temps,
amb el temps tot se’n va,
i et sents envellit com un cavall rebentat
i et sents ert en un llit d’atzar,
i et sents ben sol, però tranquil,
i et sents estafat pels anys perduts…
Llavors, realment
amb el temps,
deixem d’estimar

——

(…)

Han votat i votaran
Com qui es pren un barbitúric
Han ficat la República
Dins una proveta
Els experts han analitzat
Què hi quedava al fons
No hi havia res: només un poc de fang

(…)

Shakespeare també era un terrorista

Words.. words… words… deia

Videla ?
En italià : BUDELLA, budell
En francés : BUDELLE, budell

En argentí?
Aneu i ho sabreu!

Words… words… words… words…

Per a boçar…
Ben cert!