Benvinguts a Eureka!

Quim BoschLa ciència és la gran protagonista d’aquest bloc, però no pas l’única. R+D: anàlisi i R+D: divulgació són les seccions que li donen sentit; amb posts, monòlegs i enllaços a programes de ràdio i televisió. Però a Eureka! també trobareu escrits on esbravo la meva passió per la literatura i d’altres on parlo de l’actualitat (o sovint l’anàlisi de l’actualitat consisteix en aplicar les operacions aritmètiques bàsiques a xifres reals).

Qui vulgui saber més de mi em pot trobar tant a Twitter com a Linkedin, i podeu contactar amb mi a aquest mail: qboschb@gmail.com. En qualsevol cas: Oh, benvinguts, passeu, passeu. Eureka! meva és Eureka! vostra.

 

Darreres entrades

Els carrers seran sempre nostres?
28 de desembre de 2017     Opinió
Tant de bo m’equivoqui. No estic d’acord amb els qui pensen que l’estratègia del govern espanyol ha fracassat perquè el 21D l’independentisme va revalidar la majoria absoluta i –diuen- ara tot continua igual. Potser som a una mena de situació contralampedusiana, on tot és diferent encara que res hagi canviat. L’1-O ho fa tot diferent. A ambdues bandes.
Llegir més…

Històries Nobel: les medalles que van esquivar la Gestapo
14 de desembre de 2017     R+D: divulgació
Al 1940, mentre les tropes alemanyes entraven a Copenhaguen, dos guanyadors del premi Nobel de física van entregar les seves medalles de l’Acadèmia Nobel a Niels Bohr, i li van demanar que evités que la Gestapo les confisqués. Al seu valor econòmic (cada medalla eren 200 g d’or de 24 quirats) s’hi afegia un valor simbòlic: un dels premiats era un alemany jueu i l’altre un alemany ari, de família noble, que s’havia oposat públicament al nazisme i s’havia solidaritzat amb els jueus i amb els països que Alemanya ocupava, com la mateixa Dinamarca.
Llegir més…

Pensions, IVA cultural, i 155: tot quadra
30 de novembre de 2017     R+D: anàlisi, Opinió
Amb pocs dies de diferència hem sabut mig d’amagatotis dues notícies a les que probablement fins després del 21-D no se li dedicaran grans titulars. D’una banda, que l’Estat espanyol ja ha buidat el fons de pensions i haurà de demanar un crèdit per pagar les pensions d’aquest Nadal. D’altra banda, que el Ministeri d’Hisenda ha canviat de criteri i reclama, retroactivament, diners a vàries entitats culturals perquè amb el nou criteri considera que les subvencions que han rebut haurien d’haver tributat IVA.
Llegir més…

Estripar les cartes
30 de setembre de 2017     Opinió
Franco va guanyar la guerra civil, i per això va arribar al poder. Però si va governar 36 anys, tants com va viure, és perquè no només va guanyar una guerra; és perquè després de guanyar-la va fer una revolució. Va purgar tot l’entramat de l’Estat, tot, que va canviar de mans.
Llegir més…

 

Del 9N a l’1-O: què hem vist?
9 de setembre de 2017     Opinió
Poc abans del #9N vaig escriure aquest post pensant en la meva filla. Tres anys després, a les portes de l’#1O, continua vigent. Només n’hauríem d’actualitzar les dades biogràfiques: la meva filla ja no és a punt de fer 8 anys sinó 11, jo no en tinc 48 sinó 51, i de la mort d’en Franco ja no en fa 39 sinó 42. Si de cas, en aquests 3 anys l’argumentari ha crescut…
Llegir més…

Patents: nacionalisme o innovació?
4 d’agost de 2017     R+D: anàlisi, Publicacions
ERC EconomiaAl 2018 la Unió Europea posarà en marxa un espai unitari que permetrà patentar a vint-i-sis dels seus estats de manera molt més ràpida i a un cost molt menor del que té ara. Els dos estats que falten són Croàcia –que quan la UE va posar en marxa el mecanisme encara no n’era membre- i Espanya, que no només no hi vol participar sinó que va portar el Consell Europeu als tribunals per intentar prohibir aquesta iniciativa.
Llegir més…

Beques universitàries: dades dels últims 10 anys
3 d’agost de 2017     R+D: anàlisi, Publicacions
ERC EconomiaPendents de la seva transferència a la Generalitat, l’Administració General de l’Estat encara manté la gestió de les beques i ajudes universitàries. Any rere any, el percentatge d’ajuts concedits (tant en nombre de concessions com en import econòmic) a universitaris catalans és molt inferior al seu percentatge respecte el total d’estudiants al conjunt de l’Estat.
Llegir més…

66.590 persones, amb nom i cognoms
8 de juliolde 2017     Opinió
Judicis franquismeOrgullós del meu Parlament i del meu Govern, per haver declarat nuls els judicis polítics del franquisme i per haver publicat els noms de les persones per ells condemnades. Content, molt, per tots aquells que poden veure reconeguda -tan simple com això- la repressió que van patir els seus germans, pares, avis, oncles…
Llegir més…

Les beques a l’Imperi Galàctic
24 de juny de 2017     R+D: anàlisi, Publicacions
Star WarsFa molt i molts anys, a una galàxia llunyana, l’Imperi Galàctic maltractava les díscoles colònies de la perifèria (les colònies sempre són a la perifèria).
 
Un dels instruments amb que l’Imperi Galàctic les castigava era amb l’accés a la universitat. A les colònies hi havia el 15% dels estudiants de tot l’Imperi, però l’Imperi només hi destinava el 10% de les beques.

Llegir més…

Quatre apunts sobre les primàries del PSOE
22 de maig de 2017     Opinió
Pedro Sánchez1. Dignitat. Els militants han reivindicat la seva dignitat, humiliats per l’abstenció d’uns diputats que van fer Rajoy president del govern. Uns diputats que havien fet campanya amb l’eslògan #EchemosARajoy. Les diferències programàtiques o organitzatives entre els tres candidats –si n’hi havia- eren tan poc rellevants que, a menys d’una setmana de les primàries, Susana Díaz es va presentar al debat de candidats sense haver presentat el seu programa electoral. No calia, perquè no es tractava d’això sinó d’obtenir –o no- el vistiplau a la defenestració del secretari general que es negava a fer Rajoy president. I els militants, sobirans, van fer un acte de dignitat.
Llegir més…

Les estadístiques diuen…
19 de maig de 2017     R+D: divulgació
Winston ChurchillEls treballadors de l’empresa X de tant en tant fan xerrades. Al Consell d’Administració li arriba una inspecció del Departament de Treball que li demana les xifres de les xerrades dels seus treballadors desglossats per gènere. Volen saber si l’empresa X ofereix a les dones tanta visibilitat com als homes o si –per contra- les fa invisibles.
Llegir més…

La ciència dels jueus (Genius)
5 de maig de 2017     R+D: divulgació
Genius (Einstein)La setmana passada es va estrenar la sèrie Genius, sobre la vida d’Albert Einstein. Més enllà de de les nobleses i misèries de la seva vida personal i de l’impacte dels seus descobriments, la figura d’Einstein és una escenografia perfecta per repassar una de les èpoques més convulses d’Europa: la que va de finals del segle XIX al món que va quedar després de la Segona Guerra Mundial.
Llegir més…

1925-2017: del Barça al 9N
6 d’abril de 2017     Opinió, Publicacions
Sovint es diu que, arran d’una xiulada a l’himne espanyol, la dictadura d’en Primo de Rivera va tancar el camp del Barça. No és correcte: el que va tancar va ser el Barça. Tot ell va desaparèixer –se’l va donar de baixa al registre d’entitats- durant tres mesos. El motiu, això sí, va ser la xiulada amb què els culers van rebre l’himne espanyol abans d’un partit amistós amb el Júpiter.
Llegir més…

La comunicación vista desde la dirección
15 de març de 2017     R+D: anàlisi
Dins del màster de Comunicació científica, mèdica i ambiental que organitza la Barcelona School of Management de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), fa uns dies es va celebrar una taula rodona per parlar del paper institucional i de gestió que la comunicació té dins d’una institució de recerca. La comunicació més enllà de la divulgació científica, que és el que sol ser més llaminer per als alumnes d’aquest postgrau.
Llegir més…

Què es jutja?
7 de febrer de 2017     Opinió, Publicacions
Attorney GeneralL’any 1992 una noia de catorze anys va commocionar Irlanda. El pare d’una amiga seva la va violar, i ella en va quedar embarassada. La família ho va denunciar a la policia i els va demanar si una mostra de l’ADN del fetus seria una prova vàlida en un judici. Perquè tenien intenció d’anar al Regne Unit a avortar. A Irlanda l’avortament no només era il·legal, era anticonstitucional.
Llegir més…

Coordenades espai-temps a la literatura
28 de desembre de 2016     R+D: divulgació, De clàssic a clàssic
Gustave FlaubertUn recurs força habitual de les narracions és començar amb una ubicació d’espai-temps. És un recurs fàcil, però mentre per a la majoria d’escriptors només és una manera de trencar el gel, els grans saben encapsular en aquesta primera frase informació força rellevant sobre l’obra. O sobre ells mateixos.
Llegir més…

El Congrés, el Senat, i un full Excel
28 d’octubre de 2016     Opinió
Les CortsFem el següent exercici: comparem la població de cada territori (comunitats autònomes, Ceuta i Melilla) amb la quota de representants que té atribuïda al Congrés i al Senat. Per a cada territori tenim 3 percentatges en relació al conjunt d’Espanya: el de població (respecte els més de 46 milions d’habitants), el de diputats (respecte els 350 del Congrés) i el de senadors (respecte els 266 de la càmera alta).
Llegir més…

Una persona un vot? Segur?
27 d’octubre de 2016     Publicacions, Opinió
Finestra d'OportunitatSovint es dóna per fet que l’actual sistema electoral espanyol beneficia els partits regionals (nacionalistes catalans i bascos), que en resulten sobrerepresentats i dificulten la governabilitat. I s’invoca el principi que el vot de tothom hauria de valer el mateix per reclamar una reforma de la llei electoral que acabi amb aquesta injustícia. Aquesta és una de les sis condicions que Albert Rivera va posar a Mariano Rajoy per votar a favor de la seva investidura.
Llegir més…

Xantatge a l’R+D?
18 d’octubre de 2016     R+D: anàlisi
AEATLa normativa europea i l’espanyola diuen clarament que la recerca és una activitat econòmica, i com a tal no ha de suportar IVA. El Ministeri d’Hisenda, però, no es dóna per al·ludit i a les liquidacions anuals es nega a retornar l’IVA a universitats i centres de recerca.
Llegir més…

Temps i política
15 de juliol de 2016     Opinió, Publicacions
David CameronTres setmanes després de perdre el referèndum sobre el Brèxit, el Regne Unit ja té un altre primer ministre i un altre govern. Set mesos després d’unes eleccions generals, Espanya continua amb un govern en funcions. Y lo que te rondaré, morena…
Llegir més…

Ciència, ideologia, i crims contra la humanitat
8 de juliol de 2016     R+D: divulgació, Publicacions
DNAMés de cent premis Nobel han signat un manifest on demanen als governs del món que ignorin les campanyes contra els organismes modificats genèticament (transgènics) i a Greenpeace que les aturi. El manifest acaba amb una pregunta amb reminiscències de Bob Dylan “quanta gent pobra s’haurà de morir abans de considerar-ho un crit contra la humanitat?”.
Llegir més…

Nosaltres sols? Del Brexit a la República Catalana
20 de juny de 2016     Opinió, Publicacions
BrexitAviat sabrem si els britànics s’estimen més marxar de la UE o quedar-s’hi. El sempitern euroescepticisme britànic té alguna cosa del “nosaltres sols” que també trobem en alguns moviments independentistes, en particular el català. Però entre ambdós moviments també hi ha una diferència substancial: responen a dos marcs mentals oposats.
Llegir més…

Som l’última oportunitat de la UE?
17 de juny de 2016     Opinió, Publicacions
EUFa temps que els EUA van prendre a Europa tant el lideratge científic com econòmic mundial. Però només fa poc més d’una dècada que la Unió Europea (UE), en conjunt, va relacionar ambdós lideratges i va adoptar una estratègia per intentar recuperar-los: l’any 2002 va apostar per transformar el seu sistema productiu en una economia basada en el coneixement. En van dir l’estratègia de Lisboa.
Llegir més…

Atenció, pregunta: 2 + 2 = ?
9 de març de 2016     Opinió, R+D: anàlisi
acordUna de les gràcies de les matemàtiques és que preguntes com aquesta tenen una -i només una- resposta correcta. Dos mes dos fan quatre, i qualsevol altra resposta és incorrecta. Una de les desgràcies d’aquest país és que és molt fàcil fer una recopilació de respostes incorrectes, com les d’aquest post. N’hi ha que fan gràcia, n’hi ha que no en fan gens.
Llegir més…

Sistemes electorals i parlaments
25 de gener de 2016     Opinió, Publicacions
acordLa discussió sobre les bondats i maldats del nostre sistema electoral apareixen i desapareixen cíclicament. Alguns analistes arriben sovint a la conclusió que els partits catalans i bascos estan sobre representats, però tendeixen a amagar alguns aspectes del sistema electoral que ho qüestionarien.
Llegir més…

Compromís d’irreversibilitat (proposta)
7 de gener de 2016     Opinió
acord1) ERC i CDC es presenten a les properes eleccions en llistes separades, cadascuna amb el/la seu/seva candidat/a a la presidència de la Generalitat.

2) Tant ERC com CDC assumeixen el programa electoral de JxSí com a referència per a la seva acció de govern.
Llegir més…

Desgràcia personal
8 de desembre de 2015     Altres excursions
ploma estilogràficaCadascú té la seva desgràcia personal. La meva és ser un cavaller, allò que els anglesos en diuen un “gentleman”.

No hi ha res més depriment que escoltar aquesta honorable sentència dels llavis d’una dona. És la frase assassina.
Llegir més…

¿Qué te importa lo que piensen los demás?, de Richard Feynman
30 de novembre de 2015     R+D: divulgació, Publicacions, Recensions
FeynmanAra que Ridley Scott i Matt Damon triomfen als nostres cines amb Mart (The Martian), és un bon moment per comprovar fins a quin punt les batalles i les capelletes que, segons la pel·lícula, es desfermen al si de la NASA arran del fracàs d’una de les seves missions, poden estar inspirades en un fet real: l’explosió del transbordador espacial Challenger l’any 1986.
Llegir més…

Hisensa, l’IVA i la recerca
24 de novembre de 2015     R+D: anàlisi, Publicacions
MontoroLa Unió Europea considera que la recerca científica és una activitat econòmica, i com a tal està exenta de pagar IVA. La mesura està pensada per impulsar la recerca com a motor de desenvolupament econòmic i de benestar social.
Llegir més…

 

Ciència pel sí
21 d’octubre de 2015     Opinió, Publicacions
JxSíL’ensenyament superior, la recerca i la innovació tenen un paper destacat al programa electoral de Junts pel sí (JxSí), que considera que el coneixement que generen ha de ser clau en la creació d’ocupació, riquesa i millora social de la futura República Catalana.
Llegir més…

 

Diferències i geometria
7 d’octubre de 2015     Opinió
Bases vectorialsGeomètricament, les diferències es poden entendre de dues maneres: en una dimensió vertical o en una dimensió horitzontal.
En una dimensió vertical, que dos punts siguin diferents implica que un és més amunt que l’altre. Qui es miri les diferències amb aquesta mentalitat tendirà a establir relacions de jerarquia entre el punt que està per sobre i el que està per sota. Des d’aquest punt de vista és lògic que quan un punt es declari diferent se’l miri amb recel. “Vol privilegis, es creu que és millor que nosaltres”. Es dóna per sentat que es vol posar per sobre dels altres, perquè a ningú li passaria pel cap desmarcar-se’n per situar-s’hi per sota. Vist així, la fotocopiadora -el café para todos- és l’unica garantia d’igualtat entre tots els punts.

Llegir més…

Catalunya, el mètode científic i el procés
25 de setembre de 2015     Opinió, Publicacions
revista digital Finestra d'OportunitatMai es pot demostrar que una teoria científica és correcta, però sí que és incorrecta. Això passa quan les seves prediccions no s’ajusten al que observem experimentalment. Per això Richard Feynman, que era un provocador de mena, deia que qualsevol teoria que no fes prediccions, o que les que fes fossin difícils de contrastar amb la realitat, seria una molt bona teoria. Perquè seria molt difícil de demostrar que és errònia.
Llegir més…

Woody Allen, ciència i independència
24 de setembre de 2015     R+D: anàlisi, Publicacions
Annie HallEl sistema català d’R+D és un híbrid dels models espanyol i català. No tothom juga amb la mateixa baralla, i el potencial dels investigadors de les universitats i centres CSIC topa amb la rigidesa d’unes institucions amb molta menys autonomia que els centres CERCA.
Llegir més…

Les beques universitàries a Catalunya (vídeo-post)
15 de setembre de 2015     R+D: anàlisi, Opinió, Publicacions
vídeoAl 2001 el Tribunal Constitucional va dictar una sentència on deia que les beques universitàries són competència de la Generalitat i demanava el Govern central que en transferís la competència i els diners corresponents. Encara no ho ha fet, perquè els successius governs espanyols porten 14 anys incomplint la sentència. Mentrestant, Catalunya té el 15% dels estudiants universitaris d’Espanya però només rep el 10% de les beques que atorga el Ministeri.
Veure vídeo…

Barça, recerca i independència (vídeo-post)
8 de setembre de 2015     R+D: anàlisi, Opinió, Publicacions
vídeoCom afectaria la independència el nostre dia a dia? A quina lliga jugaria el Barça? I a quina lliga jugarien les nostres universitats? Hi sortirien guanyant? Primer vídeo d’una sèrie de tres sobre els possibles efectes que la independència tindria en les universitats, centres de recerca, empreses i investigadors de Catalunya.
Veure vídeo…

Helenofília
31 agost de 2015     Altres excursions
Ploma estilogràfica“Francament,” pensava la senyora Júlia, “per molt sentit de l’humor que tingui -que, a la seva manera, en té- aquesta vegada costa de no creure que el senyor Peris n’ha fet un gra massa de la seva fascinació per l’antiga Grècia.”
Llegir més…

Com el diner, el talent crida talent
31 agost de 2015     R+D: anàlisi, Publicacions
ANCEls aficionats al futbol sabem que per fitxar un crack mundial no n’hi prou amb diners, també cal un projecte esportiu engrescador. Per això a lligues com les de Qatar només hi aterren els grans noms quan el seu millor moment ja ha passat. Perquè fins aleshores jugar a un gran club, al costat dels millors, i guanyar els grans títols passava per davant dels diners.
Llegir més…

L’altra Guerra dels Cent Anys
24 juliol de 2015     Altres excursions
LíjarEl 31 d’octubre de 1983 els diaris es van fer ressò d’una notícia curiosa. El dia abans un poble de 568 habitants de la província d’Almeria, Líjar, havia signat la pau amb França. Li havia declarat la guerra 100 anys enrere, al Consell Municipal del 14 d’octubre de 1883 presidit per l’alcalde Miguel García Sáez, arran dels insults que el rei Alfons XII havia rebut a París quan tornava d’un viatge oficial a Prússia.
Llegir més…

Recerca pública o privada?
27 maig de 2015     R+D: anàlisi, Publicacions
guardiolaNo és una qüestió menor, perquè el tipus de recerca que es fa depèn força de qui la finança: rere la recerca més propera al mercat hi solem trobar el sector privat, mentre que la recerca més allunyada del mercat depèn més del finançament públic.
Llegir més…

Enciams i indústries a ciutats del segle 21?
23 maig de 2015     R+D: anàlisi, Opinió
CobiPalex Medical és una empresa de materials i serveis mèdics. L’empresa, amb seu a Rubí, té més de vuitanta anys, però no sempre s’ha dedicat al mateix perquè quan es va fundar exportava productes agraris. Però dues dècades després Palex va arribar a un acord amb la multinacional Braun per fabricar fil de sutura, i al 1955 va obrir una línia de fabricació amb 6 treballadors. Ara en té més de cent. D’aquella empresa exportadora de productes agraris només en queda el nom que, com un fòssil, ens recorda què va ser en altre temps. Perquè Palex és l’acrònim de “PAtatas, Lechugas, EXportación”.
Llegir més…

Universitats i recerca: què tenim?
18 abril de 2015     R+D: anàlisi, Publicacions
Què tenim?– Que què tenim?
Tenim tres universitats entre les 50 millors del món de menys de 50 anys. I tenim la segona ciutat del món, i la primera d’Europa, amb més universitats en aquest rànquing. Tenim un dels 13 instituts universitaris que l’ONU té arreu del món. I tenim la segona ciutat i el cinquè país del món amb més càtedres universitàries de la UNESCO…

Llegir més…

Seguiu l’eclipsi amb una agulla i un full de paper
19 de març de 2015     R+D: divulgació
EclipsiDemà gaudirem d’un fenomen espectacular: un eclipsi -parcial- de Sol. Podem gaudir de l’espectacle sense haver de dirigir la nostra mirada cap el Sol. En tenim prou amb una agulla de cosir i una cartolina (si no en teniu a mà podeu fer servir un full de paper). Per molt que ja ho hagueu sentit, us ho repetiré: és molt perillós mirar directament el Sol. No n’hi ha prou amb unes ulleres de Sol, ni tampoc amb la moltes de les coses que diuen que fan de filtre.
Llegir més…

Per què l’intestí prim és prim?
19 de març de 2015     R+D: divulgació
Aparell digestiuNo és cap ximpleria, com tampoc ho és preguntar-nos “per què l’intestí gros és gros?”. Les respostes ens les donen la funció que cada un d’ells té encomanada en la digestió.
Llegir més…

A Catalunya, els recursos humans en R+D es van mantenir estables al 2013 per segon any consecutiu
17 de març de 2015     R+D: anàlisi, Publicacions
Evolució interanual 2007-2013El proppassat novembre, l’INE va publicar les principals dades d’R+D per al conjunt de l’Estat, però no ha estat fins aquest gener que n’ha publicat el desglossament per comunitat autònoma. Després de l’impacte inicial de la crisi, que va afectar sensiblement tots els indicadors, tant el nombre d’investigadors com el personal dedicat a l’R+D a Catalunya es va mantenir estable per segon any consecutiu. Pel que fa a la despesa en R+D, va reduir-se en un 1,0% respecte el 2012.
Llegir més…

La UE canvia totxos per neurones
4 de març de 2015     R+D: anàlisi, Publicacions
Indústria del ConeixementL’any 1975 la Comunitat Econòmica Europea (CEE) va iniciar una política per corregir desequilibris entre les regions dels seus països, que aleshores només eren nou: Alemanya, França, Itàlia, Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg, Dinamarca, Irlanda i el Regne Unit. En aquestes quatre dècades han canviat moltes coses: d’una CEE amb nou estats hem passat a la Unió Europea de 28. Amb les successives ampliacions ha deixat de ser el club de rics que era l’any 1975 perquè en la majoria dels casos els països que s’hi incorporaven tenien una renda per càpita per sota de la mitjana del club. Així, les diferències interregionals han augmentat, i per contrarestar-ho les polítiques de cohesió i de desenvolupament regional han guanyat protagonisme (pressupost).
Llegir més…

Universitats 3+2 o 4+1?
20 de febrer de 2015     R+D: anàlisi, Publicacions
Ministre WertFa uns dies el Consell de Ministres va aprovar un decret que autoritza les universitats espanyoles a impartir graus de 180 crèdits (3 anys). És una decisió que pot tenir molts efectes i que ha generat tota mena de reaccions, en funció d’on es posava el focus.
Llegir més…

“Que es faci l’any de la llum!”
2 de febrer de 2015     R+D: divulgació, Publicacions
IYL 2015Amb aquestes paraules, el president de la 68a Assemblea General de la UNESCO va anunciar fa poc més d’un any que 2015 seria l’Any Internacional de la Llum i de les tecnologies basades en la llum (IYL2015). L’IYL2015 es va inaugurar oficialment el proppassat 19 de gener, a París, i compta amb la col·laboració de més de 100 socis de 85 països.
Llegir més…

L’èxit de les universitats australianes
16 de gener de 2015     R+D: anàlisi
AustràliaQuan parlem de països líders en ensenyament superior pensem automàticament en els Estats Units i en el Regne Unit, però les xifres d’Austràlia són tan espectaculars com –a casa nostra- poc conegudes. És un cas interessant perquè, a diferència dels altres dos, és un país demogràficament petit (23 milions d’habitants) amb el que potser seria més fàcil jugar a fer paral·lelismes.
Llegir més…

El seu regne per un cavall?
9 de gener de 2015     R+D: divulgació
Ricard IIIFa unes setmanes Nature va publicar un estudi genètic que confirma que les restes humanes trobades ara fa dos anys a un monestir de Leicester són les del rei Ricard III, l’últim de la dinastia dels Plantagenet.
Llegir més…

Bo o dolent? l’R+D és oficialment inversió
3 de desembre de 2014     R+D: anàlisi
EurostatLa Comissió Europea ha anunciat l’entrada en vigor d’un nou sistema per calcular els comptes nacionals que afectarà el càlcul del PIB. En el nou sistema (ESA 2000) tant la despesa en R+D com la que es fa en sistemes d’armament comptabilitzaran com a inversió, i per tant incrementaran el valor final del PIB. Un increment que no està relacionat amb cap canvi de cicle econòmicté ni amb cap brot verd, sinó exclusivament a la nova metodologia de càlcul que s’ha adoptat.
Llegir més…

Barcelona, bona ciutat per als universitaris?
1 de desembre de 2014     R+D: anàlisi, Publicacions
QS Best Student Cities 2015L’ensenyament superior és un món abonat al rànquings. Els més habituals són els de “les millors universitats del món”; cada any se’n publiquen uns quants i, lògicament, cada universitat destaca aquell on surt millor. Però no són els únics rànquings que es publiquen, i n’hi ha un que, fins on sé, només elabora una institució: el de les millors ciutats per als estudiants (QS Best Student Cities).
Llegir més…

Concurs de piulades de ciència
27 de novembre de 2014     R+D: divulgació, Altres excursions
En el marc de la Setmana de la Ciència, el Servei de Llengües i Terminologia de la UPC (@SLT_UPC) va organitzar un concurs per recollir conceptes o termes de ciència amb el hashtag #CiènciaUPC. El concurs estava obert a tota mena de piulades: de les purament descriptives a les iròniques o els jocs de paraules. Entre totes les piulades es van sortejar cinc premis.
Llegir més…

Votaré per tu, que el mes vinent faràs 8 anys
5 de novembre de 2014     Opinió
MercèPerquè quan jo tenia l’edat que tu tens ara, votar a Espanya era una utopia, una irreverència a l’autoritat. Quaranta anys després, estem igual. I no vull que creixis, com he fet jo, en un país on votar no és normal, i fins i tot els més progressistes ho consideren “un desafío”. Ni tampoc vull que, si mai tens fills, d’aquí a quaranta anys els hagis de dir això que ara jo et dic a tu.
Llegir més…

Universitats i recerca a una Escòcia independent
15 de setembre de 2014     R+D: anàlisi
ScotlandAquesta setmana sabrem si Escòcia d’independitza del Regne Unit, i fa gairebé un any –al novembre passat- el govern escocès va presentar “Scotland’s future. Your guide to an independent Scotland”, el document que es coneix com “el llibre blanc de la independència”. Un dels seus 6 capítols (“Education, skills and employment”) té un apartat explícitament dedicat a l’ensenyament superior, on també s’hi aborda l’R+D.
Llegir més…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *