Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

Benvinguts a Eureka!

Quim BoschLa ciència és la gran protagonista d’aquest bloc, però no pas l’única. R+D: anàlisi i R+D: divulgació són les seccions que li donen sentit; amb posts, monòlegs i enllaços a programes de ràdio i televisió. Però a Eureka! també trobareu escrits on esbravo la meva passió per la literatura i d’altres on parlo de l’actualitat (o sovint l’anàlisi de l’actualitat consisteix en aplicar les operacions aritmètiques bàsiques a xifres reals).

Qui vulgui saber més de mi em pot trobar tant a Twitter com a Linkedin, i podeu contactar amb mi a aquest mail: qboschb@gmail.com. En qualsevol cas: Oh, benvinguts, passeu, passeu. Eureka! meva és Eureka! vostra.

 

Darreres entrades

Física i sociologia: elasticitat
13 de febrer 2021 R+D: Divulgació, Opinió
termòmetre IRLes molles i les gomes són elàstiques. Les podem deformar, estirar-les o comprimir-les, exercint una força sobre elles, i sabem que tan bon punt deixem de fer-ho recuperaran la seva forma anterior, “tornaran a ser com abans”. Però això només passa si la força no és “massa gran”, perquè tots els materials elàstics tenen un llindar, un límit de la força que poden gestionar d’aquesta manera, més enllà del qual es trencaran o quedaran deformats per sempre. En qualsevol cas, mai més tornaran a ser “com abans”.
Llegir-ne més…

Generacions espontànies
25 de gener 2021 R+D: Divulgació
termòmetre IRLa possibilitat que matèria, viva o inert, aparegui del no-res, ha estat present a vàries branques de la ciència que se n’han anat sortint amb més o menys autoritat. Al segle XVIII, i després d’introduir en els seus experiments un rigor metodològic que va acompanyar de mesures molt precises, Antoine Laurent Lavoisier va enunciar el famós principi segons el qual la matèria ni es crea ni es destrueix, simplement es transforma.
Llegir-ne més…

No, no ens disparen infrarojos
26 d’octubre de 2020 R+D: Divulgació
termòmetre IRLa forma dels termòmetres no hi ajuda. Hi ha qui pensa que la manera de funcionar d’aquests termòmetres és disparant-nos uns rajos infrarojos cada cop que algú prem el botó/gallet. És justament al contrari.
Llegir-ne més…

Rebrot, a Catalunya?
21 de juliol de 2020 R+D: Anàlisi
coronavirusSí, a Catalunya hi ha un rebrot de la covid-19. Després d’un període de més o menys control les xifres han tornat a pujar. Ha augmentat el nombre de diagnòstics, el d’hospitalitzacions, el d’ingressos a l’UCI… On encara no veiem cap augment significatiu és en la xifra de morts; però la malaltia vol el seu temps i encara és d’hora per veure-hi els efectes del rebrot. Però, en tota Espanya només a Catalunya i a l’Aragó ha rebrotat la malaltia?
Llegir-ne més…

Dretes i esquerres (prejudicis)
26 de maig de 2020 Opinió
Sovint ens sorprèn que algú, una persona o un partit polític, “de dretes” o “d’esquerres” faci, o digui, segons què. Tothom té contradiccions, però moltes vegades la nostra sorpresa no és fruit de les contradiccions dels altres sinó dels nostres prejudicis. Uns prejudicis condicionats per la història. Perquè ser d’esquerres o de dretes no té res a veure amb ser més o menys tolerant, o més o menys anticatalà.
Llegir-ne més…

No, no és com una grip (Covid-19)
14 de març de 2020 R+D: Divulgació
coronavirusPedro Sánchez ha dit que la setmana vinent Espanya podria arribar als 10.000 infectats pel coronavirus. Sembla una xifra ridícula, tenint en compte que aquesta setmana la va començar amb menys de 1.000 casos i l’acabarà amb més de 5.000. Què en diuen els models matemàtics i què diuen en comparació a d’altres països europeus?
Llegir-ne més…

Els llaços com a símbol
28 de gener de 2020 Opinió
Palau GeneralitatA vegades donem importància als símbols perquè al darrere d’ells hi ha molta teca. Però a vegades els en donem justament perquè al darrere hi ha ben poc, i ens van bé per emmascarar aquest buit. Tinc la sensació que amb els llaços grocs hi ha una mica d’ambdues coses.
Llegir-ne més…

#Beethoven250, el Galileu de la música?
22 de gener de 2020 R+D: divulgació
#Beethoven250
Enguany es commemora el 250è aniversari del naixement de Beethoven, un músic en qui, encara que soni estrany, hi veig paral·lelismes amb Galileo Galilei.

Llegir-ne més…

Una vaga general al segle 21?
17 de setembre de 2019 Opinió, Publicacions
tesiLa nostra societat ja no és com la del segle passat. No només en termes tecnològics (internet, big data…) sinó també socials. Al 1919 els treballadors de la Canadenca van declarar una vaga indefinida que no només va aturar l’activitat de l’empresa sinó també l’economia del país. Avui, cent anys després, probablement la població ocupada sigui la que ho té més difícil per aturar l’economia d’un país. Però hi ha alternatives, simplement hem d’entendre que al segle 21 les lluites socials no s’han de fer com al segle 20.
Llegir-ne més…

Tot té un preu
5 de setembre de 2019 Opinió, Publicacions
tesiI tots ho sabem, encara que a vegades fem veure que no en som conscients. Diguem-ho ben clar: la independència no ens sortirà de franc. De la mateixa manera que la no independència també té un preu. Res ens surt, ni ens sortirà, de franc.
Llegir-ne més…

Mentides
29 de juliol de 2019 Altres excursions
tesiTenia mala consciència. No era, ni molt menys, el primer cop que ho feia, però sempre se sentia malament. No pas per la seva dona, perquè la relació ja feia temps que només s’aguantava per la inèrcia de l’anar fent, i a aquestes alçades ja no quedava res que es pogués trencar per jeure en el llit d’una altra casa. Tot plegat, anar tirant era més senzill que replantejar-se, a aquestes alçades, el projecte de vida. No era només que la logística els fes mandra –que els en feia, a tots dos; posa’t ara a buscar un pis i ves amunt i avall amb els canvis de domiciliació bancària! També era una qüestió pecuniària: cap dels dos es podria pagar un lloguer només amb el seu sou. No com el que tenien ara.
Llegir-ne més…

UHCRE: la vostra tesi
11 de juliol de 2019 R+D: divulgació
tesiLa meva tesi doctoral també és vostra perquè es va finançar amb diners públics. De manera directa a través de dues beques, una de l’aleshores Ministeri d’Educació i Ciència i una altra del Dublin Institute for Advanced Studies, i de manera indirecta a través dels recursos que vaig fer servir de vàries institucions públiques de recerca. Us en faig cinc cèntims.
Llegir-ne més…

Turisme científic: Toscana, la terra de Galileu
8 de juliol de 2019 R+D: divulgació, Publicacions
PisaFlorència i Pisa són, amb el permís de Siena, les perles de la Toscana. La torre inclinada, el ponte vecchio, la galeria dels Uffizi, la piazza della Signoria… La terra del Renaixement, dels Medici i dels paisatges de Leonardo…
Llegir-ne més…

Turisme científic: Venècia, bressol de l’astronomia
5 de juliol de 2019 R+D: divulgació, Publicacions
Piazza de San MarcoL’astronomia moderna va néixer a Venècia el 18 de març 1609. Pocs dies abans, per aquesta república que vivia del comerç marítim va córrer la veu que hi havia atracat un vaixell holandès amb un instrument del què se’n deien meravelles. Deien que els mariners holandesos podien de veure qualsevol vaixell abans que aquest els pogués veure a ells; i que podien veure terra, els ports i les ciutats molt abans que ningú. Era un allargavistes.
Llegir-ne més…

100 anys de l’eclipsi d’Einstein
29 de maig de 2019 R+D: divulgació
eclipsiEl 29 de maig de 1919 es va produir l’eclipsi de Sol més important de la història de la ciència. Els físics l’esperaven amb candeletes, perquè era una oportunitat d’or per comprovar si es produïa o no un dels efectes més espectaculars del que aleshores era una teoria molt recent, la relativitat general: que la llum no sempre viatja en línia recta perquè, tot i no tenir massa, també és sensible a la gravetat.
Llegir-ne més…

2.603 anys del primer eclipsi
28 de maig de 2019 R+D: divulgació
Tales de MiletTal dia com avui, el 28 de maig de l’any 585 aC, es va produir un eclipsi total de Sol molt especial, perquè va ser el primer eclipsi “esperat”. Unes setmanes abans un astrònom havia comunicar als seus conciutadans que tal dia, a tal hora, el Sol desapareixeria del cel durant uns minuts i es faria de nit durant el dia.
Llegir-ne més…

D’Homer a Wagner: les altres pocions màgiques
20 de maig de 2019 De clàssic a clàssic
Astèrix legionariDe La Ilíada o de l’Anell dels nibelungs, d’on van treure Goscinny i Uderzo la inspiració per la poció màgica que el druida Panoràmix prepara al poblat d’Astèrix?
Llegir-ne més…

 

Decret sobre predocs: allò que els titulars no diuen…
19 d’abril de 2019 R+D: anàlisi
BOEFa uns dies va entrar en vigor un reial decret sobre el personal investigador en formació i entre les principals novetats hi ha uns nous llindars de retribució salarial, ostensiblement superiors als anteriors, que s’han endut gairebé tots els titulars. Però no tot han estat bones notícies.
Llegir-ne més…

La recerca després de Lehman Brothers (i 2)
9 de març de 2019 R+D: anàlisi
Lehman BrothersEn el post anterior vam veure quina ha estat l’evolució del finançament de la recerca i el desenvolupament (R+D) als països de la Unió Europea a la dècada post Lehman Brothers, ara ho compararem amb l’evolució, en aquest mateix període (2008-2017), en altres països del nostre entorn (Suïssa, Noruega, Rússia, i Turquia) i en els països de referència mundial (Estats Units, Japó, Corea, i Xina).
Llegir-ne més…

La recerca després de Lehman Brothers (1/2)
5 de març de 2019 Publicacions, R+D: anàlisi
Lehman BrothersL’any 2000 el Consell Europeu, reunit a Lisboa, es va comprometre a apostar per la recerca i el desenvolupament (R+D), perquè va considerar que només una economia d’alt valor afegit, basada en el coneixement, garanteix el progrés econòmic i la cohesió social. Va posar xifres a l’aposta: l’any 2010 la despesa en R+D al conjunt de la UE hauria de ser el 3% del PIB. Era un objectiu molt ambiciós, perquè exigia multiplicar per gairebé 2 la despesa (l’any 2000 era l’1,77%).
Llegir-ne més…

Científics o notaris?
12 de febrer de 2019 R+D: divulgació
Tots relacionem Darwin, i la seva teoria de l’evolució, amb les illes Galápagos, que tenen una flora i una fauna molt especial pel fet que aquest arxipèlag del Pacífic està bastant allunyat tant del continent americà com de qualsevol altra illa. Tots sabem que Darwin hi va fer escala a bord del Beagle, en una de les expedicions d’aquest vaixell al voltant del món. El que no és tan conegut és que el HMS Beagle era un vaixell de guerra, i que la seva volta al món era una expedició militar. Què hi feia ell a bord?
Llegir-ne més…

Neandertals i cromanyons
8 de febrer de 2019 R+D: divulgació
La ciència és coneixement, i el coneixement es pot fer servir de moltes maneres. Per bé o per mal. Com deia Superman (o era Spiderman?): “un gran poder comporta una gran responsabilitat”.
Llegir-ne més…

…direm el que tu i jo sabem…
8 de novembre de 2018 Opinió
“La por a la llibertat” és un llibre que em va impressionar, potser perquè el vaig llegir al moment oportú. Erich Fromm hi analitza com una societat civilitzada com l’alemanya va caure en el nazisme. Ser lliure, diu Fromm, implica assumir responsabilitats, perquè hem de prendre decisions. La barreja de mandra i por a assumir-les fa que segons com preferim obeir a ser lliures. Fa lleig, per això enlloc de reconèixer-ho fem veure que no som conscients de què fem -i de què no fem- i de les conseqüències de les nostres negligències deliberades. Tanquem els ulls i ens fem els ximples.
Llegir-ne més…

La història de la ciència com mai te l’havien explicat
31 d’agost de 2018 R+D: divulgació, Publicacions
“La història d’una espelma”. Sabíeu que aquest és el títol d’una de les primeres conferències de divulgació científica de la història? I que la va fer Michel Faraday fa gairebé dos-cents anys, la vetlla de Nadal de 1825? Química i física a l’abast de joves i de gent amb pocs estudis… La idea d’un home que sempre va tenir tan present els seu origen humil que fins i tot va renunciar a ser enterrat a l’abadia de Westminster, al costat de Newton, perquè es va estimar més que ho fessin al cementiri del seu barri, a la perifèria de Londres.
Llegir-ne més…

Dos títols universitaris, dues històries
18 de maig de 2018 R+D: anàlisi
A vegades és important tenir un títol universitari, o com a mínim ajuda. A un país com cal, com qualsevol altre mèrit, el títol el té qui se’l mereix. Però a un estat corrupte es fa de més i de menys.
Llegir-ne més…

Més enllà de Cristina Cifuentes
20 d’abril de 2018 R+D: anàlisi
Ella va centrar el focus de l’escàndol durant uns dies. Després vam saber que les irregularitats en titulacions universitàries també esquitxaven en Pablo Casado, i vam sospitar que érem davant d’un “cas PP”. Però quan vam saber que la Universidad Rey Juan Carlos fa descompte als militants de VOX, i que uns dos-cents inspectors de la Policia Nacional haurien obtingut ascensos gràcies a titulacions irregulars lliurades per aquesta universitat, es va fer inevitable no referir-s’hi com al “cas Universidad Rey Juan Carlos”. Però, només d’aquesta universitat?
Llegir-ne més…

R+D als pressupostos: fake news
13 d’abril de 2018     R+D: anàlisi, Publicacions
– Què fa el govern amb els nostres impostos? Normalment ens fem aquesta pregunta quan es presenten els pressupostos al Parlament o al Congrés. Cadascú en destaca el que més li crida l’atenció, o el que més li convé. Els uns que gastarem tant en això, que és més del que mai s’havia fet. Els altres, que gastarem poc en allò, que és fins i tot menys que els anys anteriors. Els grans titulars són per a ensenyament, sanitat i obres públiques. Perquè, com tothom sap, ser modern consisteix en fer anar asfalt i ciment. Des de la llotja del Bernabéu, Florentino Pérez fa que sí amb el cap.
Llegir-ne més…

From Catalonia (open letter to the European Union)
23 de març de 2018     Opinió
European ParliamentI’ve sent an e-mail with the following text to 43 MEP, representing all political groups, from the six founding countries of the EEC. Since it is not a personal letter, hereby I open it to the whole EU bureaucratic apparatus, to whom I address it.
Llegir-ne més…

Ciència i ideologia (de les nuclears als transgènics)
22 de març de 2018     Opinió, R+D: Divulgació
Nuclears?A vegades, a la primera línia del debat polític i social hi trobem temes amb rerefons científics: nuclears sí o nuclears no? S’ha de limitar la recerca amb cèl·lules mares? Què fem amb els organismes modificats genèticament (els transgènics)? En aquests casos, la ideologia, i no la ciència, acostuma a condicionar les decisions.
Llegir-ne més…

Believe it or not… dues anècdotes del nombre π
14 de març de 2018     R+D: Divulgació
NASAAls EUA escriuen les dates posant primer l’ordinal del mes i després el del dia. Així, el 14 de març l’escriuen 3-14, i per aquest motiu els matemàtics americans van començar a anomenar-lo “dia π” (la relació entre el perímetre i el diàmetre d’una circumferència). L’any 2009 el govern dels EUA va recollir el guà i va declarar oficialment el 14 de març com a “dia Pi”. Però no sempre, no tothom ha tingut aquesta sensibilitat, ni tan sols als EUA…
Llegir-ne més…

Rajos còsmics al monestir de Sant Cugat (dijous)
28 de febrer de 2018     R+D: Divulgació
logo AASCVDijous 1 de març, a les 8 del vespre, dins del cicle L’astrofísica i el cosmos, que organitza l’Associació Astronòmica de Sant Cugat-Valldoreix faré una conferència de divulgació sobre els rajos còsmics. L’acte, que se celebrarà al monestir de Sant Cugat, és obert a tothom, i és gratuït.
Llegir-ne més…

Vincenzo Galilei (Històries de Galileo)
19 de febrer de 2018     R+D: Divulgació
Pla inclinatEn l’interregne que va de Diderot a internet, hi va haver una cosa que en deien enciclopèdia. Era com la wikipèdia, però com que estava impresa tenia les entrades ordenades. Habitualment seguia un ordre alfabètic, i just després de l’entrada de Galileo Galilei hi havia la d’un tal Vincenzo Galilei. Era el seu pare.
Llegir-ne més…

Virginia Galilei (Històries de Galileo)
19 de febrer de 2018     R+D: Divulgació
Virginia GalileiGalileo Galilei Va tenir 3 fills: dues noies i un noi. El noi es deia Vincenzo, com l’avi patern, i va ser el biògraf del seu pare. Les noies es deien Virginia i Livia. Virginia era la gran, i sempre va ser la nina dels ulls de son pare. Era amb qui més parlava de ciència, i fins i tot el va ajudar amb el manuscrit d’algun dels seus llibres. Tot indica que Galileo la considerava molt intel·ligent; i segurament avui en dia hauria estudiat Matemàtiques, com son pare, però al segle XVII les dones tenien vetat l’accés a la universitat. Va fer-se monja.
Llegir-ne més…

Els carrers seran sempre nostres?
28 de desembre de 2017     Opinió
Tant de bo m’equivoqui. No estic d’acord amb els qui pensen que l’estratègia del govern espanyol ha fracassat perquè el 21D l’independentisme va revalidar la majoria absoluta i –diuen- ara tot continua igual. Potser som a una mena de situació contralampedusiana, on tot és diferent encara que res hagi canviat. L’1-O ho fa tot diferent. A ambdues bandes.
Llegir-ne més…

Històries Nobel: les medalles que van esquivar la Gestapo
14 de desembre de 2017     R+D: divulgació
Al 1940, mentre les tropes alemanyes entraven a Copenhaguen, dos guanyadors del premi Nobel de física van entregar les seves medalles de l’Acadèmia Nobel a Niels Bohr, i li van demanar que evités que la Gestapo les confisqués. Al seu valor econòmic (cada medalla eren 200 g d’or de 24 quirats) s’hi afegia un valor simbòlic: un dels premiats era un alemany jueu i l’altre un alemany ari, de família noble, que s’havia oposat públicament al nazisme i s’havia solidaritzat amb els jueus i amb els països que Alemanya ocupava, com la mateixa Dinamarca.
Llegir-ne més…

Pensions, IVA cultural, i 155: tot quadra
30 de novembre de 2017     R+D: anàlisi, Opinió
Amb pocs dies de diferència hem sabut mig d’amagatotis dues notícies a les que probablement fins després del 21-D no se li dedicaran grans titulars. D’una banda, que l’Estat espanyol ja ha buidat el fons de pensions i haurà de demanar un crèdit per pagar les pensions d’aquest Nadal. D’altra banda, que el Ministeri d’Hisenda ha canviat de criteri i reclama, retroactivament, diners a vàries entitats culturals perquè amb el nou criteri considera que les subvencions que han rebut haurien d’haver tributat IVA.
Llegir-ne més…

Estripar les cartes
30 de setembre de 2017     Opinió
Franco va guanyar la guerra civil, i per això va arribar al poder. Però si va governar 36 anys, tants com va viure, és perquè no només va guanyar una guerra; és perquè després de guanyar-la va fer una revolució. Va purgar tot l’entramat de l’Estat, tot, que va canviar de mans.
Llegir-ne més…

 

Del 9N a l’1-O: què hem vist?
9 de setembre de 2017     Opinió
Poc abans del #9N vaig escriure aquest post pensant en la meva filla. Tres anys després, a les portes de l’#1O, continua vigent. Només n’hauríem d’actualitzar les dades biogràfiques: la meva filla ja no és a punt de fer 8 anys sinó 11, jo no en tinc 48 sinó 51, i de la mort d’en Franco ja no en fa 39 sinó 42. Si de cas, en aquests 3 anys l’argumentari ha crescut…
Llegir-ne més…

Patents: nacionalisme o innovació?
4 d’agost de 2017     R+D: anàlisi, Publicacions
ERC EconomiaAl 2018 la Unió Europea posarà en marxa un espai unitari que permetrà patentar a vint-i-sis dels seus estats de manera molt més ràpida i a un cost molt menor del que té ara. Els dos estats que falten són Croàcia –que quan la UE va posar en marxa el mecanisme encara no n’era membre- i Espanya, que no només no hi vol participar sinó que va portar el Consell Europeu als tribunals per intentar prohibir aquesta iniciativa.
Llegir-ne més…

Beques universitàries: dades dels últims 10 anys
3 d’agost de 2017     R+D: anàlisi, Publicacions
ERC EconomiaPendents de la seva transferència a la Generalitat, l’Administració General de l’Estat encara manté la gestió de les beques i ajudes universitàries. Any rere any, el percentatge d’ajuts concedits (tant en nombre de concessions com en import econòmic) a universitaris catalans és molt inferior al seu percentatge respecte el total d’estudiants al conjunt de l’Estat.
Llegir-ne més…

66.590 persones, amb nom i cognoms
8 de juliolde 2017     Opinió
Judicis franquismeOrgullós del meu Parlament i del meu Govern, per haver declarat nuls els judicis polítics del franquisme i per haver publicat els noms de les persones per ells condemnades. Content, molt, per tots aquells que poden veure reconeguda -tan simple com això- la repressió que van patir els seus germans, pares, avis, oncles…
Llegir-ne més…

Les beques a l’Imperi Galàctic
24 de juny de 2017     R+D: anàlisi, Publicacions
Star WarsFa molt i molts anys, a una galàxia llunyana, l’Imperi Galàctic maltractava les díscoles colònies de la perifèria (les colònies sempre són a la perifèria).

Un dels instruments amb que l’Imperi Galàctic les castigava era amb l’accés a la universitat. A les colònies hi havia el 15% dels estudiants de tot l’Imperi, però l’Imperi només hi destinava el 10% de les beques.
Llegir-ne més…

Quatre apunts sobre les primàries del PSOE
22 de maig de 2017     Opinió
Pedro Sánchez1. Dignitat. Els militants han reivindicat la seva dignitat, humiliats per l’abstenció d’uns diputats que van fer Rajoy president del govern. Uns diputats que havien fet campanya amb l’eslògan #EchemosARajoy. Les diferències programàtiques o organitzatives entre els tres candidats –si n’hi havia- eren tan poc rellevants que, a menys d’una setmana de les primàries, Susana Díaz es va presentar al debat de candidats sense haver presentat el seu programa electoral. No calia, perquè no es tractava d’això sinó d’obtenir –o no- el vistiplau a la defenestració del secretari general que es negava a fer Rajoy president. I els militants, sobirans, van fer un acte de dignitat.
Llegir-ne més…

Les estadístiques diuen…
19 de maig de 2017     R+D: divulgació
Winston ChurchillEls treballadors de l’empresa X de tant en tant fan xerrades. Al Consell d’Administració li arriba una inspecció del Departament de Treball que li demana les xifres de les xerrades dels seus treballadors desglossats per gènere. Volen saber si l’empresa X ofereix a les dones tanta visibilitat com als homes o si –per contra- les fa invisibles.
Llegir-ne més…

La ciència dels jueus (Genius)
5 de maig de 2017     R+D: divulgació
Genius (Einstein)La setmana passada es va estrenar la sèrie Genius, sobre la vida d’Albert Einstein. Més enllà de de les nobleses i misèries de la seva vida personal i de l’impacte dels seus descobriments, la figura d’Einstein és una escenografia perfecta per repassar una de les èpoques més convulses d’Europa: la que va de finals del segle XIX al món que va quedar després de la Segona Guerra Mundial.
Llegir-ne més…

1925-2017: del Barça al 9N
6 d’abril de 2017     Opinió, Publicacions
Sovint es diu que, arran d’una xiulada a l’himne espanyol, la dictadura d’en Primo de Rivera va tancar el camp del Barça. No és correcte: el que va tancar va ser el Barça. Tot ell va desaparèixer –se’l va donar de baixa al registre d’entitats- durant tres mesos. El motiu, això sí, va ser la xiulada amb què els culers van rebre l’himne espanyol abans d’un partit amistós amb el Júpiter.
Llegir-ne més…

La comunicación vista desde la dirección
15 de març de 2017     R+D: anàlisi
Dins del màster de Comunicació científica, mèdica i ambiental que organitza la Barcelona School of Management de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), fa uns dies es va celebrar una taula rodona per parlar del paper institucional i de gestió que la comunicació té dins d’una institució de recerca. La comunicació més enllà de la divulgació científica, que és el que sol ser més llaminer per als alumnes d’aquest postgrau.
Llegir-ne més…

Què es jutja?
7 de febrer de 2017     Opinió, Publicacions
Attorney GeneralL’any 1992 una noia de catorze anys va commocionar Irlanda. El pare d’una amiga seva la va violar, i ella en va quedar embarassada. La família ho va denunciar a la policia i els va demanar si una mostra de l’ADN del fetus seria una prova vàlida en un judici. Perquè tenien intenció d’anar al Regne Unit a avortar. A Irlanda l’avortament no només era il·legal, era anticonstitucional.
Llegir-ne més…

Coordenades espai-temps a la literatura
28 de desembre de 2016     R+D: divulgació, De clàssic a clàssic
Gustave FlaubertUn recurs força habitual de les narracions és començar amb una ubicació d’espai-temps. És un recurs fàcil, però mentre per a la majoria d’escriptors només és una manera de trencar el gel, els grans saben encapsular en aquesta primera frase informació força rellevant sobre l’obra. O sobre ells mateixos.
Llegir-ne més…

El Congrés, el Senat, i un full Excel
28 d’octubre de 2016     Opinió
Les CortsFem el següent exercici: comparem la població de cada territori (comunitats autònomes, Ceuta i Melilla) amb la quota de representants que té atribuïda al Congrés i al Senat. Per a cada territori tenim 3 percentatges en relació al conjunt d’Espanya: el de població (respecte els més de 46 milions d’habitants), el de diputats (respecte els 350 del Congrés) i el de senadors (respecte els 266 de la càmera alta).
Llegir-ne més…

Una persona un vot? Segur?
27 d’octubre de 2016     Publicacions, Opinió
Finestra d'OportunitatSovint es dóna per fet que l’actual sistema electoral espanyol beneficia els partits regionals (nacionalistes catalans i bascos), que en resulten sobrerepresentats i dificulten la governabilitat. I s’invoca el principi que el vot de tothom hauria de valer el mateix per reclamar una reforma de la llei electoral que acabi amb aquesta injustícia. Aquesta és una de les sis condicions que Albert Rivera va posar a Mariano Rajoy per votar a favor de la seva investidura.
Llegir-ne més…

Xantatge a l’R+D?
18 d’octubre de 2016     R+D: anàlisi
AEATLa normativa europea i l’espanyola diuen clarament que la recerca és una activitat econòmica, i com a tal no ha de suportar IVA. El Ministeri d’Hisenda, però, no es dóna per al·ludit i a les liquidacions anuals es nega a retornar l’IVA a universitats i centres de recerca.
Llegir-ne més…

Temps i política
15 de juliol de 2016     Opinió, Publicacions
David CameronTres setmanes després de perdre el referèndum sobre el Brèxit, el Regne Unit ja té un altre primer ministre i un altre govern. Set mesos després d’unes eleccions generals, Espanya continua amb un govern en funcions. Y lo que te rondaré, morena…
Llegir-ne més…

Ciència, ideologia, i crims contra la humanitat
8 de juliol de 2016     R+D: divulgació, Publicacions
DNAMés de cent premis Nobel han signat un manifest on demanen als governs del món que ignorin les campanyes contra els organismes modificats genèticament (transgènics) i a Greenpeace que les aturi. El manifest acaba amb una pregunta amb reminiscències de Bob Dylan “quanta gent pobra s’haurà de morir abans de considerar-ho un crit contra la humanitat?”.
Llegir-ne més…

Nosaltres sols? Del Brexit a la República Catalana
20 de juny de 2016     Opinió, Publicacions
BrexitAviat sabrem si els britànics s’estimen més marxar de la UE o quedar-s’hi. El sempitern euroescepticisme britànic té alguna cosa del “nosaltres sols” que també trobem en alguns moviments independentistes, en particular el català. Però entre ambdós moviments també hi ha una diferència substancial: responen a dos marcs mentals oposats.
Llegir-ne més…

Som l’última oportunitat de la UE?
17 de juny de 2016     Opinió, Publicacions
EUFa temps que els EUA van prendre a Europa tant el lideratge científic com econòmic mundial. Però només fa poc més d’una dècada que la Unió Europea (UE), en conjunt, va relacionar ambdós lideratges i va adoptar una estratègia per intentar recuperar-los: l’any 2002 va apostar per transformar el seu sistema productiu en una economia basada en el coneixement. En van dir l’estratègia de Lisboa.
Llegir-ne més…

Atenció, pregunta: 2 + 2 = ?
9 de març de 2016     Opinió, R+D: anàlisi
acordUna de les gràcies de les matemàtiques és que preguntes com aquesta tenen una -i només una- resposta correcta. Dos mes dos fan quatre, i qualsevol altra resposta és incorrecta. Una de les desgràcies d’aquest país és que és molt fàcil fer una recopilació de respostes incorrectes, com les d’aquest post. N’hi ha que fan gràcia, n’hi ha que no en fan gens.
Llegir-ne més…

Sistemes electorals i parlaments
25 de gener de 2016     Opinió, Publicacions
acordLa discussió sobre les bondats i maldats del nostre sistema electoral apareixen i desapareixen cíclicament. Alguns analistes arriben sovint a la conclusió que els partits catalans i bascos estan sobre representats, però tendeixen a amagar alguns aspectes del sistema electoral que ho qüestionarien.
Llegir-ne més…

Desgràcia personal
8 de desembre de 2015     Altres excursions
ploma estilogràficaCadascú té la seva desgràcia personal. La meva és ser un cavaller, allò que els anglesos en diuen un “gentleman”.

No hi ha res més depriment que escoltar aquesta honorable sentència dels llavis d’una dona. És la frase assassina.
Llegir-ne més…

¿Qué te importa lo que piensen los demás?, de Richard Feynman
30 de novembre de 2015     R+D: divulgació, Publicacions, Recensions
FeynmanAra que Ridley Scott i Matt Damon triomfen als nostres cines amb Mart (The Martian), és un bon moment per comprovar fins a quin punt les batalles i les capelletes que, segons la pel·lícula, es desfermen al si de la NASA arran del fracàs d’una de les seves missions, poden estar inspirades en un fet real: l’explosió del transbordador espacial Challenger l’any 1986.
Llegir-ne més…

Hisensa, l’IVA i la recerca
24 de novembre de 2015     R+D: anàlisi, Publicacions
MontoroLa Unió Europea considera que la recerca científica és una activitat econòmica, i com a tal està exenta de pagar IVA. La mesura està pensada per impulsar la recerca com a motor de desenvolupament econòmic i de benestar social.
Llegir-ne més…

 

Ciència pel sí
21 d’octubre de 2015     Opinió, Publicacions
JxSíL’ensenyament superior, la recerca i la innovació tenen un paper destacat al programa electoral de Junts pel sí (JxSí), que considera que el coneixement que generen ha de ser clau en la creació d’ocupació, riquesa i millora social de la futura República Catalana.
Llegir-ne més…

 

Diferències i geometria
7 d’octubre de 2015     Opinió
Bases vectorialsGeomètricament, les diferències es poden entendre de dues maneres: en una dimensió vertical o en una dimensió horitzontal.
En una dimensió vertical, que dos punts siguin diferents implica que un és més amunt que l’altre. Qui es miri les diferències amb aquesta mentalitat tendirà a establir relacions de jerarquia entre el punt que està per sobre i el que està per sota. Des d’aquest punt de vista és lògic que quan un punt es declari diferent se’l miri amb recel. “Vol privilegis, es creu que és millor que nosaltres”. Es dóna per sentat que es vol posar per sobre dels altres, perquè a ningú li passaria pel cap desmarcar-se’n per situar-s’hi per sota. Vist així, la fotocopiadora -el café para todos- és l’unica garantia d’igualtat entre tots els punts.

Llegir-ne més…

Catalunya, el mètode científic i el procés
25 de setembre de 2015     Opinió, Publicacions
revista digital Finestra d'OportunitatMai es pot demostrar que una teoria científica és correcta, però sí que és incorrecta. Això passa quan les seves prediccions no s’ajusten al que observem experimentalment. Per això Richard Feynman, que era un provocador de mena, deia que qualsevol teoria que no fes prediccions, o que les que fes fossin difícils de contrastar amb la realitat, seria una molt bona teoria. Perquè seria molt difícil de demostrar que és errònia.
Llegir-ne més…

Woody Allen, ciència i independència
24 de setembre de 2015     R+D: anàlisi, Publicacions
Annie HallEl sistema català d’R+D és un híbrid dels models espanyol i català. No tothom juga amb la mateixa baralla, i el potencial dels investigadors de les universitats i centres CSIC topa amb la rigidesa d’unes institucions amb molta menys autonomia que els centres CERCA.
Llegir-ne més…

Les beques universitàries a Catalunya (vídeo-post)
15 de setembre de 2015     R+D: anàlisi, Opinió, Publicacions
vídeoAl 2001 el Tribunal Constitucional va dictar una sentència on deia que les beques universitàries són competència de la Generalitat i demanava el Govern central que en transferís la competència i els diners corresponents. Encara no ho ha fet, perquè els successius governs espanyols porten 14 anys incomplint la sentència. Mentrestant, Catalunya té el 15% dels estudiants universitaris d’Espanya però només rep el 10% de les beques que atorga el Ministeri.
Veure vídeo…

Barça, recerca i independència (vídeo-post)
8 de setembre de 2015     R+D: anàlisi, Opinió, Publicacions
vídeoCom afectaria la independència el nostre dia a dia? A quina lliga jugaria el Barça? I a quina lliga jugarien les nostres universitats? Hi sortirien guanyant? Primer vídeo d’una sèrie de tres sobre els possibles efectes que la independència tindria en les universitats, centres de recerca, empreses i investigadors de Catalunya.
Veure vídeo…

Helenofília
31 agost de 2015     Altres excursions
Ploma estilogràfica“Francament,” pensava la senyora Júlia, “per molt sentit de l’humor que tingui -que, a la seva manera, en té- aquesta vegada costa de no creure que el senyor Peris n’ha fet un gra massa de la seva fascinació per l’antiga Grècia.”
Llegir-ne més…

Com el diner, el talent crida talent
31 agost de 2015     R+D: anàlisi, Publicacions
ANCEls aficionats al futbol sabem que per fitxar un crack mundial no n’hi prou amb diners, també cal un projecte esportiu engrescador. Per això a lligues com les de Qatar només hi aterren els grans noms quan el seu millor moment ja ha passat. Perquè fins aleshores jugar a un gran club, al costat dels millors, i guanyar els grans títols passava per davant dels diners.
Llegir-ne més…

L’altra Guerra dels Cent Anys
24 juliol de 2015     Altres excursions
LíjarEl 31 d’octubre de 1983 els diaris es van fer ressò d’una notícia curiosa. El dia abans un poble de 568 habitants de la província d’Almeria, Líjar, havia signat la pau amb França. Li havia declarat la guerra 100 anys enrere, al Consell Municipal del 14 d’octubre de 1883 presidit per l’alcalde Miguel García Sáez, arran dels insults que el rei Alfons XII havia rebut a París quan tornava d’un viatge oficial a Prússia.
Llegir-ne més…

Recerca pública o privada?
27 maig de 2015     R+D: anàlisi, Publicacions
guardiolaNo és una qüestió menor, perquè el tipus de recerca que es fa depèn força de qui la finança: rere la recerca més propera al mercat hi solem trobar el sector privat, mentre que la recerca més allunyada del mercat depèn més del finançament públic.
Llegir-ne més…

Enciams i indústries a ciutats del segle 21?
23 maig de 2015     R+D: anàlisi, Opinió
CobiPalex Medical és una empresa de materials i serveis mèdics. L’empresa, amb seu a Rubí, té més de vuitanta anys, però no sempre s’ha dedicat al mateix perquè quan es va fundar exportava productes agraris. Però dues dècades després Palex va arribar a un acord amb la multinacional Braun per fabricar fil de sutura, i al 1955 va obrir una línia de fabricació amb 6 treballadors. Ara en té més de cent. D’aquella empresa exportadora de productes agraris només en queda el nom que, com un fòssil, ens recorda què va ser en altre temps. Perquè Palex és l’acrònim de “PAtatas, Lechugas, EXportación”.
Llegir-ne més…

Universitats i recerca: què tenim?
18 abril de 2015     R+D: anàlisi, Publicacions
Què tenim?– Que què tenim?
Tenim tres universitats entre les 50 millors del món de menys de 50 anys. I tenim la segona ciutat del món, i la primera d’Europa, amb més universitats en aquest rànquing. Tenim un dels 13 instituts universitaris que l’ONU té arreu del món. I tenim la segona ciutat i el cinquè país del món amb més càtedres universitàries de la UNESCO…

Llegir-ne més…

Seguiu l’eclipsi amb una agulla i un full de paper
19 de març de 2015     R+D: divulgació
EclipsiDemà gaudirem d’un fenomen espectacular: un eclipsi -parcial- de Sol. Podem gaudir de l’espectacle sense haver de dirigir la nostra mirada cap el Sol. En tenim prou amb una agulla de cosir i una cartolina (si no en teniu a mà podeu fer servir un full de paper). Per molt que ja ho hagueu sentit, us ho repetiré: és molt perillós mirar directament el Sol. No n’hi ha prou amb unes ulleres de Sol, ni tampoc amb la moltes de les coses que diuen que fan de filtre.
Llegir-ne més…

Per què l’intestí prim és prim?
19 de març de 2015     R+D: divulgació
Aparell digestiuNo és cap ximpleria, com tampoc ho és preguntar-nos “per què l’intestí gros és gros?”. Les respostes ens les donen la funció que cada un d’ells té encomanada en la digestió.
Llegir-ne més…

A Catalunya, els recursos humans en R+D es van mantenir estables al 2013 per segon any consecutiu
17 de març de 2015     R+D: anàlisi, Publicacions
Evolució interanual 2007-2013El proppassat novembre, l’INE va publicar les principals dades d’R+D per al conjunt de l’Estat, però no ha estat fins aquest gener que n’ha publicat el desglossament per comunitat autònoma. Després de l’impacte inicial de la crisi, que va afectar sensiblement tots els indicadors, tant el nombre d’investigadors com el personal dedicat a l’R+D a Catalunya es va mantenir estable per segon any consecutiu. Pel que fa a la despesa en R+D, va reduir-se en un 1,0% respecte el 2012.
Llegir-ne més…

La UE canvia totxos per neurones
4 de març de 2015     R+D: anàlisi, Publicacions
Indústria del ConeixementL’any 1975 la Comunitat Econòmica Europea (CEE) va iniciar una política per corregir desequilibris entre les regions dels seus països, que aleshores només eren nou: Alemanya, França, Itàlia, Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg, Dinamarca, Irlanda i el Regne Unit. En aquestes quatre dècades han canviat moltes coses: d’una CEE amb nou estats hem passat a la Unió Europea de 28. Amb les successives ampliacions ha deixat de ser el club de rics que era l’any 1975 perquè en la majoria dels casos els països que s’hi incorporaven tenien una renda per càpita per sota de la mitjana del club. Així, les diferències interregionals han augmentat, i per contrarestar-ho les polítiques de cohesió i de desenvolupament regional han guanyat protagonisme (pressupost).
Llegir-ne més…

Universitats 3+2 o 4+1?
20 de febrer de 2015     R+D: anàlisi, Publicacions
Ministre WertFa uns dies el Consell de Ministres va aprovar un decret que autoritza les universitats espanyoles a impartir graus de 180 crèdits (3 anys). És una decisió que pot tenir molts efectes i que ha generat tota mena de reaccions, en funció d’on es posava el focus.
Llegir-ne més…

“Que es faci l’any de la llum!”
2 de febrer de 2015     R+D: divulgació, Publicacions
IYL 2015Amb aquestes paraules, el president de la 68a Assemblea General de la UNESCO va anunciar fa poc més d’un any que 2015 seria l’Any Internacional de la Llum i de les tecnologies basades en la llum (IYL2015). L’IYL2015 es va inaugurar oficialment el proppassat 19 de gener, a París, i compta amb la col·laboració de més de 100 socis de 85 països.
Llegir-ne més…

L’èxit de les universitats australianes
16 de gener de 2015     R+D: anàlisi
AustràliaQuan parlem de països líders en ensenyament superior pensem automàticament en els Estats Units i en el Regne Unit, però les xifres d’Austràlia són tan espectaculars com –a casa nostra- poc conegudes. És un cas interessant perquè, a diferència dels altres dos, és un país demogràficament petit (23 milions d’habitants) amb el que potser seria més fàcil jugar a fer paral·lelismes.
Llegir-ne més…

El seu regne per un cavall?
9 de gener de 2015     R+D: divulgació
Ricard IIIFa unes setmanes Nature va publicar un estudi genètic que confirma que les restes humanes trobades ara fa dos anys a un monestir de Leicester són les del rei Ricard III, l’últim de la dinastia dels Plantagenet.
Llegir-ne més…

Bo o dolent? l’R+D és oficialment inversió
3 de desembre de 2014     R+D: anàlisi
EurostatLa Comissió Europea ha anunciat l’entrada en vigor d’un nou sistema per calcular els comptes nacionals que afectarà el càlcul del PIB. En el nou sistema (ESA 2000) tant la despesa en R+D com la que es fa en sistemes d’armament comptabilitzaran com a inversió, i per tant incrementaran el valor final del PIB. Un increment que no està relacionat amb cap canvi de cicle econòmicté ni amb cap brot verd, sinó exclusivament a la nova metodologia de càlcul que s’ha adoptat.
Llegir-ne més…

Barcelona, bona ciutat per als universitaris?
1 de desembre de 2014     R+D: anàlisi, Publicacions
QS Best Student Cities 2015L’ensenyament superior és un món abonat al rànquings. Els més habituals són els de “les millors universitats del món”; cada any se’n publiquen uns quants i, lògicament, cada universitat destaca aquell on surt millor. Però no són els únics rànquings que es publiquen, i n’hi ha un que, fins on sé, només elabora una institució: el de les millors ciutats per als estudiants (QS Best Student Cities).
Llegir-ne més…

Concurs de piulades de ciència
27 de novembre de 2014     R+D: divulgació, Altres excursions
En el marc de la Setmana de la Ciència, el Servei de Llengües i Terminologia de la UPC (@SLT_UPC) va organitzar un concurs per recollir conceptes o termes de ciència amb el hashtag #CiènciaUPC. El concurs estava obert a tota mena de piulades: de les purament descriptives a les iròniques o els jocs de paraules. Entre totes les piulades es van sortejar cinc premis.
Llegir-ne més…

Votaré per tu, que el mes vinent faràs 8 anys
5 de novembre de 2014     Opinió
MercèPerquè quan jo tenia l’edat que tu tens ara, votar a Espanya era una utopia, una irreverència a l’autoritat. Quaranta anys després, estem igual. I no vull que creixis, com he fet jo, en un país on votar no és normal, i fins i tot els més progressistes ho consideren “un desafío”. Ni tampoc vull que, si mai tens fills, d’aquí a quaranta anys els hagis de dir això que ara jo et dic a tu.
Llegir-ne més…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.