Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

Benvinguts a Eureka!

Quim BoschLa ciència és la gran protagonista d’aquest bloc, però no pas l’única. R+D: anàlisi i R+D: divulgació són les seccions que li donen sentit; amb posts, monòlegs i enllaços a programes de ràdio i televisió. Però a Eureka! també trobareu escrits on esbravo la meva passió per la literatura, incloent els tres llibres que m’han publicat, i d’altres on parlo de l’actualitat (o sovint l’anàlisi de l’actualitat consisteix en aplicar les operacions aritmètiques bàsiques a xifres reals).

També em podeu trobar a
      @quimbosch
      @qboschb
I podeu contactar amb mi a aquest mail: qboschb@gmail.com. En qualsevol cas: Oh, benvinguts, passeu, passeu. Eureka! meva és Eureka! vostra.

 

Darreres entrades

Un pas endavant
26 de març de 2024 Opinió
Probablement formaré part de la llista electoral d’ERC a les properes eleccions al Parlament, les del 12 de maig. Fa més de vint anys que hi milito i mai fins ara havia intentat ser a cap llista electoral. Però ara he fet un pas endavant i us en vull explicar el perquè.
Llegir-ne més…

Què és més gran, eπ o πe?
19 de juny de 2023 R+ D: divulgació
Aquesta va ser una de les preguntes del primer examen d’anàlisi matemàtica que vaig fer a la universitat. El vaig entregar en blanc. Hi he pensat arran d’un article (On és la gent de ciències?) on, després de furgar en la titulació acadèmica dels consellers, l’autor es pregunta per què hi ha tan poca gent de ciències al govern i especula amb si aquesta infrarepresentació es reflecteix en les polítiques que es decideixen.
Llegir-ne més…

Liquideu Einstein, d’Andreu González
22 de març de 2023 Recensions, R+ D: divulgació, Publicacions
Ara fa 100 anys, al febrer de 1923, Einstein va venir a Catalunya, convidat per la Mancomunitat, per fer-hi un curs monogràfic sobre la teoria de la relativitat. Aquesta fet, malauradament poc conegut a casa nostra, és el punt de partida d’aquesta novel·la històrica amb el rerefons d’un suposat complot per assassinar-lo.
Llegir-ne més…

Dos llibres per un Sant Jordi especial
18 d’abril del 2022 Publicacions, Altres excursions
Aquest Sant Jordi serà molt especial per a mi perquè entre les novetats editades hi ha dos llibres meus, un assaig i un de contes infantils. I d’11 a 12 seré a la parada que Angle Editorial tindrà a Barcelona per signar el llibre amb què vaig guanyar l’edició 2021 del Premi d’Assaig de la Fundació Irla. Tot plegat em fa molta il·lusió.
Llegir-ne més…

Cartes a un jove científic, d’Edward Wilson
13 de març del 2022 Recensions, R+ D: divulgació, Publicacions
Com passa sovint, molts vam descobrir Edward Wilson arran de la seva mort recent, que li va atorgar un protagonisme inusitat als mitjans i el va fer arribar molt més enllà del cercle de la seva especialitat: l’estudi dels insectes. Aleshores, molts vam sentir a parlar per primer cop de qui van arribar a descriure com un dels 100 científics més importants de la història o el successor de Darwin.
Llegir-ne més…

Schrödinger a Dublín
6 de març del 2022 R+D: divulgació
Erwin Schrödinger (sí, el del gat) va ser el primer director de l’Institut d’Estudis Avançats de Dublín (DIAS). El centre es va crear al 1940 gairebé ex profeso per retenir-lo a Irlanda, on hi havia arribat dos anys enrere fugint dels nazis. Els estatuts del DIAS van establir que l’atracció d’investigadors d’arreu del món seria una de les missions principals del centre, perquè en recerca la diversitat és un valor en si mateix.
Llegir-ne més…

El gas i les nuclears són energies verdes?
14 de gener del 2022 R+D: divulgació
Fa pocs dies la Comissió Europea va anunciar que volia considerar com a “energies verdes” tant el gas natural com la de les centrals nuclears. Com a mínim, sobta. Però no és l’única cosa que sobta quan barregem l’ecologia amb el consum energètic, sigui quina en sigui la font. Potser hauríem de començar per preguntar-nos què és una energia verda, perquè sovint aquí rau l’origen de la confusió.
Llegir-ne més…

Menys beques i amb menys diners
8 de novembre del 2021 Publicacions, R+D: anàlisi
A les universitats catalanes hi ha el 15,6% dels estudiants de grau de tot l’Estat espanyol, però l’Administració General de l’Estat només els destina el 14,1% de les beques i el 12,7% dels diners. Són dades oficials, del Ministeri d’Universitats. Tenen sentit aquestes xifres?
Llegir-ne més…

Conductors, aïllants i semiconductors
7 de novembre del 2021 R+D: divulgació
ElectricitatSón tres termes que sovint apareixen quan es parla d’electricitat, per comprendre què signifiquen i en quines condicions ens interessarà més un material o un altre haurem de fer un breu repàs a l’estructura dels àtoms i les molècules. En tindrem prou amb conceptes molt simples, amb refrescar els coneixements que ja tenim.
Llegir-ne més…

27 mapes d’Espanya…
3 de novembre del 2021 Publicacions, R+D: anàlisi
Una asimetria cartografiada…i 52 gràfics que surten de 20 taules amb les dades més recents d’indicadors demogràfics, econòmics, polítics, d’universitats i recerca. Dels percentatges d’estudiants estrangers de les universitats a les balances fiscals, passant per les donacions a l’església a les declaracions de renda, el PIB per càpita, l’abandonament prematur dels estudis o la població ocupada en ciència i tecnologia. Són algunes de les dades que recullo i analitzo al llibre Una asimetria cartografiada. Els Països Catalans i Espanya en 27 mapes, amb què vaig guanyar el Premi d’Assaig Irla 2021 i que Angle Editorial acaba de publicar.
Llegir-ne més…

Premi d’Assaig Irla 2021
1 de novembre del 2021 Publicacions, R+D: anàlisi
Nit Irla 2021Estic molt content perquè amb el llibre “Una asimetria cartografiada. Els Països Catalans i Espanya en 27 mapes” he guanyat l’edició 2021 del Premi d’Assaig Irla. La Fundació Irla va instaurar aquests premis ara fa 12 anys amb l’objectiu “d’estimular l’estudi de la realitat política, econòmica, social i cultural dels Països Catalans”. Feia temps que tenia al cap presentar-m’hi, enguany ho vaig fer, i he tingut final feliç.
Llegir-ne més…

Peatges i epifanies
31 d’agost del 2021 Opinió
PeatgeLa notícia del dia és que a partir de demà ja no es pagarà peatge a bona part dels quilòmetres d’autopista de Catalunya, inclosos els de l’AP7 que connecten amb França, la primera concessió de peatges d’Espanya i la més rendible durant les més de cinc dècades que haurà estat vigent. De tots els greuges que conformen el dèficit fiscal, el diferencial entre els quilòmetres d’autopistes –de peatge- i d’autovia –gratuïts- amb la resta de l’Estat potser aquest és el més conegut pels catalans.
Llegir-ne més…

Física i sociologia: elasticitat
13 de febrer 2021 R+D: Divulgació, Opinió
termòmetre IRLes molles i les gomes són elàstiques. Les podem deformar, estirar-les o comprimir-les, exercint una força sobre elles, i sabem que tan bon punt deixem de fer-ho recuperaran la seva forma anterior, “tornaran a ser com abans”. Però això només passa si la força no és “massa gran”, perquè tots els materials elàstics tenen un llindar, un límit de la força que poden gestionar d’aquesta manera, més enllà del qual es trencaran o quedaran deformats per sempre. En qualsevol cas, mai més tornaran a ser “com abans”.
Llegir-ne més…

Generacions espontànies
25 de gener 2021 R+D: Divulgació
termòmetre IRLa possibilitat que matèria, viva o inert, aparegui del no-res, ha estat present a vàries branques de la ciència que se n’han anat sortint amb més o menys autoritat. Al segle XVIII, i després d’introduir en els seus experiments un rigor metodològic que va acompanyar de mesures molt precises, Antoine Laurent Lavoisier va enunciar el famós principi segons el qual la matèria ni es crea ni es destrueix, simplement es transforma.
Llegir-ne més…

No, no ens disparen infrarojos
26 d’octubre de 2020 R+D: Divulgació
termòmetre IRLa forma dels termòmetres no hi ajuda. Hi ha qui pensa que la manera de funcionar d’aquests termòmetres és disparant-nos uns rajos infrarojos cada cop que algú prem el botó/gallet. És justament al contrari.
Llegir-ne més…

Rebrot, a Catalunya?
21 de juliol de 2020 R+D: Anàlisi
coronavirusSí, a Catalunya hi ha un rebrot de la covid-19. Després d’un període de més o menys control les xifres han tornat a pujar. Ha augmentat el nombre de diagnòstics, el d’hospitalitzacions, el d’ingressos a l’UCI… On encara no veiem cap augment significatiu és en la xifra de morts; però la malaltia vol el seu temps i encara és d’hora per veure-hi els efectes del rebrot. Però, en tota Espanya només a Catalunya i a l’Aragó ha rebrotat la malaltia?
Llegir-ne més…

Dretes i esquerres (prejudicis)
26 de maig de 2020 Opinió
Sovint ens sorprèn que algú, una persona o un partit polític, “de dretes” o “d’esquerres” faci, o digui, segons què. Tothom té contradiccions, però moltes vegades la nostra sorpresa no és fruit de les contradiccions dels altres sinó dels nostres prejudicis. Uns prejudicis condicionats per la història. Perquè ser d’esquerres o de dretes no té res a veure amb ser més o menys tolerant, o més o menys anticatalà.
Llegir-ne més…

No, no és com una grip (Covid-19)
14 de març de 2020 R+D: Divulgació
coronavirusPedro Sánchez ha dit que la setmana vinent Espanya podria arribar als 10.000 infectats pel coronavirus. Sembla una xifra ridícula, tenint en compte que aquesta setmana la va començar amb menys de 1.000 casos i l’acabarà amb més de 5.000. Què en diuen els models matemàtics i què diuen en comparació a d’altres països europeus?
Llegir-ne més…

Els llaços com a símbol
28 de gener de 2020 Opinió
Palau GeneralitatA vegades donem importància als símbols perquè al darrere d’ells hi ha molta teca. Però a vegades els en donem justament perquè al darrere hi ha ben poc, i ens van bé per emmascarar aquest buit. Tinc la sensació que amb els llaços grocs hi ha una mica d’ambdues coses.
Llegir-ne més…

#Beethoven250, el Galileu de la música?
22 de gener de 2020 R+D: divulgació
#Beethoven250
Enguany es commemora el 250è aniversari del naixement de Beethoven, un músic en qui, encara que soni estrany, hi veig paral·lelismes amb Galileo Galilei.

Llegir-ne més…

Una vaga general al segle 21?
17 de setembre de 2019 Opinió, Publicacions
tesiLa nostra societat ja no és com la del segle passat. No només en termes tecnològics (internet, big data…) sinó també socials. Al 1919 els treballadors de la Canadenca van declarar una vaga indefinida que no només va aturar l’activitat de l’empresa sinó també l’economia del país. Avui, cent anys després, probablement la població ocupada sigui la que ho té més difícil per aturar l’economia d’un país. Però hi ha alternatives, simplement hem d’entendre que al segle 21 les lluites socials no s’han de fer com al segle 20.
Llegir-ne més…

Tot té un preu
5 de setembre de 2019 Opinió, Publicacions
tesiI tots ho sabem, encara que a vegades fem veure que no en som conscients. Diguem-ho ben clar: la independència no ens sortirà de franc. De la mateixa manera que la no independència també té un preu. Res ens surt, ni ens sortirà, de franc.
Llegir-ne més…

Mentides
29 de juliol de 2019 Altres excursions
tesiTenia mala consciència. No era, ni molt menys, el primer cop que ho feia, però sempre se sentia malament. No pas per la seva dona, perquè la relació ja feia temps que només s’aguantava per la inèrcia de l’anar fent, i a aquestes alçades ja no quedava res que es pogués trencar per jeure en el llit d’una altra casa. Tot plegat, anar tirant era més senzill que replantejar-se, a aquestes alçades, el projecte de vida. No era només que la logística els fes mandra –que els en feia, a tots dos; posa’t ara a buscar un pis i ves amunt i avall amb els canvis de domiciliació bancària! També era una qüestió pecuniària: cap dels dos es podria pagar un lloguer només amb el seu sou. No com el que tenien ara.
Llegir-ne més…

UHCRE: la vostra tesi
11 de juliol de 2019 R+D: divulgació
tesiLa meva tesi doctoral també és vostra perquè es va finançar amb diners públics. De manera directa a través de dues beques, una de l’aleshores Ministeri d’Educació i Ciència i una altra del Dublin Institute for Advanced Studies, i de manera indirecta a través dels recursos que vaig fer servir de vàries institucions públiques de recerca. Us en faig cinc cèntims.
Llegir-ne més…

Turisme científic: Toscana, la terra de Galileu
8 de juliol de 2019 R+D: divulgació, Publicacions
PisaFlorència i Pisa són, amb el permís de Siena, les perles de la Toscana. La torre inclinada, el ponte vecchio, la galeria dels Uffizi, la piazza della Signoria… La terra del Renaixement, dels Medici i dels paisatges de Leonardo…
Llegir-ne més…

Turisme científic: Venècia, bressol de l’astronomia
5 de juliol de 2019 R+D: divulgació, Publicacions
Piazza de San MarcoL’astronomia moderna va néixer a Venècia el 18 de març 1609. Pocs dies abans, per aquesta república que vivia del comerç marítim va córrer la veu que hi havia atracat un vaixell holandès amb un instrument del què se’n deien meravelles. Deien que els mariners holandesos podien de veure qualsevol vaixell abans que aquest els pogués veure a ells; i que podien veure terra, els ports i les ciutats molt abans que ningú. Era un allargavistes.
Llegir-ne més…

100 anys de l’eclipsi d’Einstein
29 de maig de 2019 R+D: divulgació
eclipsiEl 29 de maig de 1919 es va produir l’eclipsi de Sol més important de la història de la ciència. Els físics l’esperaven amb candeletes, perquè era una oportunitat d’or per comprovar si es produïa o no un dels efectes més espectaculars del que aleshores era una teoria molt recent, la relativitat general: que la llum no sempre viatja en línia recta perquè, tot i no tenir massa, també és sensible a la gravetat.
Llegir-ne més…

2.603 anys del primer eclipsi
28 de maig de 2019 R+D: divulgació
Tales de MiletTal dia com avui, el 28 de maig de l’any 585 aC, es va produir un eclipsi total de Sol molt especial, perquè va ser el primer eclipsi “esperat”. Unes setmanes abans un astrònom havia comunicar als seus conciutadans que tal dia, a tal hora, el Sol desapareixeria del cel durant uns minuts i es faria de nit durant el dia.
Llegir-ne més…

D’Homer a Wagner: les altres pocions màgiques
20 de maig de 2019 De clàssic a clàssic
Astèrix legionariDe La Ilíada o de l’Anell dels nibelungs, d’on van treure Goscinny i Uderzo la inspiració per la poció màgica que el druida Panoràmix prepara al poblat d’Astèrix?
Llegir-ne més…

 

Decret sobre predocs: allò que els titulars no diuen…
19 d’abril de 2019 R+D: anàlisi
BOEFa uns dies va entrar en vigor un reial decret sobre el personal investigador en formació i entre les principals novetats hi ha uns nous llindars de retribució salarial, ostensiblement superiors als anteriors, que s’han endut gairebé tots els titulars. Però no tot han estat bones notícies.
Llegir-ne més…

La recerca després de Lehman Brothers (i 2)
9 de març de 2019 R+D: anàlisi
Lehman BrothersEn el post anterior vam veure quina ha estat l’evolució del finançament de la recerca i el desenvolupament (R+D) als països de la Unió Europea a la dècada post Lehman Brothers, ara ho compararem amb l’evolució, en aquest mateix període (2008-2017), en altres països del nostre entorn (Suïssa, Noruega, Rússia, i Turquia) i en els països de referència mundial (Estats Units, Japó, Corea, i Xina).
Llegir-ne més…

La recerca després de Lehman Brothers (1/2)
5 de març de 2019 Publicacions, R+D: anàlisi
Lehman BrothersL’any 2000 el Consell Europeu, reunit a Lisboa, es va comprometre a apostar per la recerca i el desenvolupament (R+D), perquè va considerar que només una economia d’alt valor afegit, basada en el coneixement, garanteix el progrés econòmic i la cohesió social. Va posar xifres a l’aposta: l’any 2010 la despesa en R+D al conjunt de la UE hauria de ser el 3% del PIB. Era un objectiu molt ambiciós, perquè exigia multiplicar per gairebé 2 la despesa (l’any 2000 era l’1,77%).
Llegir-ne més…

Científics o notaris?
12 de febrer de 2019 R+D: divulgació
Tots relacionem Darwin, i la seva teoria de l’evolució, amb les illes Galápagos, que tenen una flora i una fauna molt especial pel fet que aquest arxipèlag del Pacífic està bastant allunyat tant del continent americà com de qualsevol altra illa. Tots sabem que Darwin hi va fer escala a bord del Beagle, en una de les expedicions d’aquest vaixell al voltant del món. El que no és tan conegut és que el HMS Beagle era un vaixell de guerra, i que la seva volta al món era una expedició militar. Què hi feia ell a bord?
Llegir-ne més…

Neandertals i cromanyons
8 de febrer de 2019 R+D: divulgació
La ciència és coneixement, i el coneixement es pot fer servir de moltes maneres. Per bé o per mal. Com deia Superman (o era Spiderman?): “un gran poder comporta una gran responsabilitat”.
Llegir-ne més…

…direm el que tu i jo sabem…
8 de novembre de 2018 Opinió
“La por a la llibertat” és un llibre que em va impressionar, potser perquè el vaig llegir al moment oportú. Erich Fromm hi analitza com una societat civilitzada com l’alemanya va caure en el nazisme. Ser lliure, diu Fromm, implica assumir responsabilitats, perquè hem de prendre decisions. La barreja de mandra i por a assumir-les fa que segons com preferim obeir a ser lliures. Fa lleig, per això enlloc de reconèixer-ho fem veure que no som conscients de què fem -i de què no fem- i de les conseqüències de les nostres negligències deliberades. Tanquem els ulls i ens fem els ximples.
Llegir-ne més…

La història de la ciència com mai te l’havien explicat, d’Ignasi Llorente
31 d’agost de 2018 R+D: divulgació, Recensions, Publicacions
“La història d’una espelma”. Sabíeu que aquest és el títol d’una de les primeres conferències de divulgació científica de la història? I que la va fer Michel Faraday fa gairebé dos-cents anys, la vetlla de Nadal de 1825? Química i física a l’abast de joves i de gent amb pocs estudis… La idea d’un home que sempre va tenir tan present els seu origen humil que fins i tot va renunciar a ser enterrat a l’abadia de Westminster, al costat de Newton, perquè es va estimar més que ho fessin al cementiri del seu barri, a la perifèria de Londres.
Llegir-ne més…

Dos títols universitaris, dues històries
18 de maig de 2018 R+D: anàlisi
A vegades és important tenir un títol universitari, o com a mínim ajuda. A un país com cal, com qualsevol altre mèrit, el títol el té qui se’l mereix. Però a un estat corrupte es fa de més i de menys.
Llegir-ne més…

Més enllà de Cristina Cifuentes
20 d’abril de 2018 R+D: anàlisi
Ella va centrar el focus de l’escàndol durant uns dies. Després vam saber que les irregularitats en titulacions universitàries també esquitxaven en Pablo Casado, i vam sospitar que érem davant d’un “cas PP”. Però quan vam saber que la Universidad Rey Juan Carlos fa descompte als militants de VOX, i que uns dos-cents inspectors de la Policia Nacional haurien obtingut ascensos gràcies a titulacions irregulars lliurades per aquesta universitat, es va fer inevitable no referir-s’hi com al “cas Universidad Rey Juan Carlos”. Però, només d’aquesta universitat?
Llegir-ne més…

R+D als pressupostos: fake news
13 d’abril de 2018     R+D: anàlisi, Publicacions
– Què fa el govern amb els nostres impostos? Normalment ens fem aquesta pregunta quan es presenten els pressupostos al Parlament o al Congrés. Cadascú en destaca el que més li crida l’atenció, o el que més li convé. Els uns que gastarem tant en això, que és més del que mai s’havia fet. Els altres, que gastarem poc en allò, que és fins i tot menys que els anys anteriors. Els grans titulars són per a ensenyament, sanitat i obres públiques. Perquè, com tothom sap, ser modern consisteix en fer anar asfalt i ciment. Des de la llotja del Bernabéu, Florentino Pérez fa que sí amb el cap.
Llegir-ne més…

From Catalonia (open letter to the European Union)
23 de març de 2018     Opinió
European ParliamentI’ve sent an e-mail with the following text to 43 MEP, representing all political groups, from the six founding countries of the EEC. Since it is not a personal letter, hereby I open it to the whole EU bureaucratic apparatus, to whom I address it.
Llegir-ne més…

Ciència i ideologia (de les nuclears als transgènics)
22 de març de 2018     Opinió, R+D: Divulgació
Nuclears?A vegades, a la primera línia del debat polític i social hi trobem temes amb rerefons científics: nuclears sí o nuclears no? S’ha de limitar la recerca amb cèl·lules mares? Què fem amb els organismes modificats genèticament (els transgènics)? En aquests casos, la ideologia, i no la ciència, acostuma a condicionar les decisions.
Llegir-ne més…

Believe it or not… dues anècdotes del nombre π
14 de març de 2018     R+D: Divulgació
NASAAls EUA escriuen les dates posant primer l’ordinal del mes i després el del dia. Així, el 14 de març l’escriuen 3-14, i per aquest motiu els matemàtics americans van començar a anomenar-lo “dia π” (la relació entre el perímetre i el diàmetre d’una circumferència). L’any 2009 el govern dels EUA va recollir el guà i va declarar oficialment el 14 de març com a “dia Pi”. Però no sempre, no tothom ha tingut aquesta sensibilitat, ni tan sols als EUA…
Llegir-ne més…

Rajos còsmics al monestir de Sant Cugat
28 de febrer de 2018     R+D: Divulgació
logo AASCVDijous 1 de març, a les 8 del vespre, dins del cicle L’astrofísica i el cosmos, que organitza l’Associació Astronòmica de Sant Cugat-Valldoreix faré una conferència de divulgació sobre els rajos còsmics. L’acte, que se celebrarà al monestir de Sant Cugat, és obert a tothom, i és gratuït.
Llegir-ne més…

Vincenzo Galilei (Històries de Galileo)
19 de febrer de 2018     R+D: Divulgació
Pla inclinatEn l’interregne que va de Diderot a internet, hi va haver una cosa que en deien enciclopèdia. Era com la wikipèdia, però com que estava impresa tenia les entrades ordenades. Habitualment seguia un ordre alfabètic, i just després de l’entrada de Galileo Galilei hi havia la d’un tal Vincenzo Galilei. Era el seu pare.
Llegir-ne més…

Virginia Galilei (Històries de Galileo)
19 de febrer de 2018     R+D: Divulgació
Virginia GalileiGalileo Galilei Va tenir 3 fills: dues noies i un noi. El noi es deia Vincenzo, com l’avi patern, i va ser el biògraf del seu pare. Les noies es deien Virginia i Livia. Virginia era la gran, i sempre va ser la nina dels ulls de son pare. Era amb qui més parlava de ciència, i fins i tot el va ajudar amb el manuscrit d’algun dels seus llibres. Tot indica que Galileo la considerava molt intel·ligent; i segurament avui en dia hauria estudiat Matemàtiques, com son pare, però al segle XVII les dones tenien vetat l’accés a la universitat. Va fer-se monja.
Llegir-ne més…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.