Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

12 d'abril de 2011
0 comentaris

Sant Jordi 2011: les meves recomanacions de llibres (1)

Un any més (i mentre la vostra paciència ho aguanti) dedicaré uns quants apunts a recomanar llibres i discos de cara a Sant Jordi.

Avui començo amb el que considero el quadre d’honor, mitja dotzena de llibres que estic segur que us encantaran.

* Començo amb “Maic”, de Tina Vallès (Baula), una petita meravella de 80 pàgines rodona, emocionant i senzilla com la rialla d’un infant de la qual ja us vaig parlar amb més detall aquí. (vegeu també aquí)

* Recomano també, i molt,  “L’últim dia abans de demà” (Empúries), una novel·la que, si en aquest món curiós de la literatura hi hagués una mica de justícia i de trellat, hauria de situar el seu autor, Eduard Márquez, en el nivell dels noms indiscutibles de les nostres lletres. És a dir, els que apleguen el reconeixement entusiasta de la crítica i el suport unànime del públic lector…  (n’hi ha més)

… Fa unes setmanes vaig dedicar tres apunts a parlar d’aquest magnífic llibre: aquest, aquest i aquest.

* El tercer graó d’aquest podi d’excel·lència que m’he empescat li correspon a Ramon Solsona amb “L’home de la maleta” (Proa), novel·la guanyadora de l’últim premi Sant Jordi i sobre la qual també he escrit no fa gaire un apunt (vegeu-lo aquí). Un personatge inoblidable, una agosarada opció lingüística que Solsona controla en tot moment i un argument que il·lustra una dita que vaig aprendre de la meva àvia: “Un pare (o una mare) pot mantenir cinc fills (o filles), però mai cinc fills podran mantenir un pare”. No us quedeu, però, només amb aquesta anècdota perquè “L’home de la maleta” va molt més enllà i estic segur que us encantarà. 

* El següent llibre que he triat és una novetat, un clàssic i un “best-seller”. Tot alhora. Encara que no trobareu el seu autor signant-ne exemplars aquest Sant Jordi. Em refereixo a la nova edició de la Bíblia Catalana Interconfessional. Tapa dura, text en una sola columna, cos de lletra tolerable (sense exagerar, eh?), paper bíblia (és clar), il·lustracions de Perico Pastor i un preu convincent i llaminer: 9,95 euros. Una lectura, no cal dir-ho, sempre recomanable i de gran utilitat, ara que encara hi som a temps, si volem entendre què hi ha darrere de coses tan diverses com la pintura de Caravaggio, les representacions d’Els Pastorets o les paraules del president Artur Mas quan diu que s’albira una llum al final del Via Crucis.

* El cinquè lloc del quadre d’honor l’ocupa un text de fa vint-i-tres anys tot i que avui encara es reedita. Em refereixo a “Retrat d’un assassí d’ocells” (Proa), d’Emili Teixidor. Una novel·la que fa justa companyia a la celebrada “Pa negre”, del mateix autor. De fet, el guió de la pel·lícula d’Agustí Villaronga combina molt encertadament les trames dels dos llibres i, per tant, qui hagi arribat a aquesta història a través de la versió cinematogràfica té un alicient més per afrontar-ne la lectura. Sobre “Retrat d’un assassí d’ocells” vaig parlar fa quatre anys (vegeu aquí) i sobre la pel·lícula fa molt pocs dies (vegeu aquí).

* La darrera recomanació és “Abans que el temps ho esborri” (La Magrana), de F. Xavier Baladía. Un llibre deliciós sobre el qual també vaig parlar en aquestes Totxanes fa uns mesos (vegeu aquí) i que des de fa unes setmanes existeix en format de pel·lícula-documental dirigida per Mireia Ros (vegeu aquí). Baladía ens parla de la seva família i ens presenta un retrat “des de dintre” d’unes branques de la burgesia barcelonina de fa un segle que varen arribar a tenir una gran influència en la societat d’aquell moment. Hi trobem gent com Teresa Baladía, tia-àvia de l’autor, que ara fa just cent anys va inspirar Eugeni d’Ors a l’hora d’escriure “La ben plantada”, o Isabel Llorach, parenta també de l’autor, una de les dames barcelonines més trencadores i avantguardistes de la seva època, inspiradora directa del personatge d’Hortènsia Curell que Josep Maria de Sagarra va immortalitzar a “Vida privada”. El llibre -originàriament escrit en castellà- va ser editat en català el 2003 i ara ha tornat a les llibreries. No us el deixeu perdre pas.

(Continua aquí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!