marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

27 de maig de 2018
0 comentaris

L’HONOR D’UN PREMI

L’Obra Cultural Balear d’Inca ha decidit d’atorgar-me el primer Premi d’Honor dels Premis de Maig que des de fa vint-i-un anys organitza, que he recollit anit en el claustre de sant Domingo d’aquesta ciutat. Com he dit en el parlament, aquesta distinció ha de ser necessàriament compartida primerament amb les persones associades a l’OCB, les veritables mereixedores de totes les distincions per ser-hi sempre a l’hora de mostrar cara pel país i la seva cultura. També a les amigues i amics que han format part de les quatre Juntes Directives de l’OCB que he tingut l’honor de presidir durant aquests dotze anys. Finalment, l’he de compartir inexcusablement amb els diferents equips de professionals, sobretot amb el darrer que des de fa pocs dies ja no forma part de l’estructura de l’entitat. Unes i altres persones han confiat amb mi en tot moment i m’han demostrat tothora una lleialtat infrangible. Per a totes elles, per tant, aquest Premi, que és ben seu.

També l’he dedicat a dos amics, dos homes íntegres i de pau, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, que avui fa 222 dies que estan injustament tancats a la presó de Soto del Real de Madrid. I per extensió, als presos polítics i als exiliats; als perseguits i als amenaçats; a totes aquelles persones i col·lectius que, ara mateix, veuen restringits o vulnerats els seus drets i llibertats. Per a totes elles i en nom seu rep aquesta distinció.

Com Josep M. Llompart, també dic:

Jo ploro, rostre al vent, l’oprobi i la cadena;
anuncio clarors d’una albada difícil;
proclamo que la llum espoltrirà la pedra
quan esclati en el pit i en la boca dels homes.

No oblidem en cap moment que només la dignitat personal i col·lectiva allunyada de la por i mostrada de forma clara, rotunda i pacífica podrà fer front a la voracitat de la intolerància, la repressió i el silenci que se’ns vol imposar. Ni tinc por, ni pens callar davant cap greuge.

Molt agraït i moltíssimes gràcies.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.