BONA VIDA

Jaume Fàbrega

Salses/ALLIOLI DE CODONY, POMA I TONYINA

13 d'abril de 2007

Un allioli diferent, que serveix no solament de salsa, sinó d’ excel.lent pasta per fer canapès. ALLIOLI DE CODONY  I POMA AMB TONYINA L´allioli de codony és típic del Pirineu català i de les terres de Ponent. Al Pallars és l´allioli normal i a Tremp, fins i tot, té lloc cada any una Fira de

Llegir més

Gastronomia/ALLIOLI, MAONESA I VICENT ANDRÉS ESTELLÉS

12 d'abril de 2007

L´allioli té una interessant història, de l´antigüitat fins avui, de Grècia i Provença fins a Catalunya, València i les Balears. Alioli, aioli, alls,alliori, maionesa, maonesa ALLIOLI Una de les més clàssiques i antigues salses de Catalunya, les Illes i el País Valencià -i cap al Nord fins a Provença (alhòli, en occità, i aïoli, en

Llegir més

Gastronomia/L´ALLIOLI DE LA RENAIXENÇA

12 d'abril de 2007

El pròxim 2008 es complirà el 175 aniversari de la publicació de l’ Oda a la Pàtria de Bonaventura Carles Aribau, inici simbòlic de la Renaixença. Durant  la Renaixença, l’ allioli no solament és una salsa ben consolidada, sinó que és percebuda com a salsa catalana per excel.lència. Joan Cabrisas, autor del llibre Nuevo manual

Llegir més

Llengua/AIXÒ ÉS ESPANYA

11 d'abril de 2007

Les contínues agressions contra la llengua catalana- incloent el reportatge de TeleMadrid- formen part  consubstancial del que és Espanya. A Espanya, en espanyol; com va dir Esperanza Aguirre, fins i tot l’ espanyolista Caixa està "fuera del terriotrio nacional": els espanyols són els primers a saber i a fer-nos sentir que els catalans no ho

Llegir més

PELL DE PEIX CRUIXENT

11 d'abril de 2007

No tot allò bo ve del Nord. la cuina del peix excel.leix a la Mediterrània. Parlant amb els pescadors de Llançà, a la Costa Brava, una de les coses que els estranyava més parlant del comportament alimentari dels turistes- especialment els francesos, molt nombrosos a la població on, a més, hi tenen segones residències-, els

Llegir més

Societat/LA POR DE FRANÇA, LA POR A L´ALTRE

10 d'abril de 2007

França té por: Le Pen ascendeix, la "banlieue" està en revolta permanent i els seus grans valors- entre ells el de la cuina- fan figa. França té moltes pors: entre elles la del francès de color, o simplement moreno, amb accent àrab o de raval i que mai ha estat acceptat. Com mai han estat

Llegir més

Arrossos/ARRÒS DELS MIQUELETS

9 d'abril de 2007

En l´aniversri de la Batalla d’ Almansa, on va començar realment aa pèrdua de les nostres llibertats nacionals en non dels Borbons- els mateixos que ara ens governnen- i d Espanya- la mateixa que ara ens colonitza-, recordem-ho des de la cuina: la resistència, també s’ exerceix des dels fogons. Els Miquelets eren els membres d’

Llegir més

MONA DE PASQUA

8 d'abril de 2007

Hi ha moneS i mones: la barcelonina, a base de xocolata; la del País Valencià, en forma de coca o tortell ; i , fins i tot, la mona d’ Algèria. Mona ve de munus, regal en grec; d’ altres suggereixen un origen àrab del mot.L’ actual mona de xocolata és una creació recent, que

Llegir més

Pastissos/COCARROI MENORQUÍ

7 d'abril de 2007

Una delícia de Menorca, l´illa amb un passat àrab recreat en una preciosa cançó del grup S’Albaida,  una refundació catalana  i un passat britànic més lliure que  la dominació espanyola. COCARROIS Els cocarrois tenen forma de pastisset o flaó, és a dir, de mitja lluna; s’ assemblen, per la forma i el farciment, als panadons  de

Llegir més

Societat/PROCESSONS MILITARITZADADES

6 d'abril de 2007

Foklore o religió?.Segurament és més el primer que el segon. Una altra cosa és  la vomitiva i hipòcrita càrrega pseudoreligiosa  i kitsch amb què les TV espanyoles embolcallen les processons de Setamna Santa. En aquestes processons- com a a Espanya, d’ una forma real i completa-, no hi han arribat els valors democràtics: que hi

Llegir més

Entrants/PANADES DE PASQUA, LA MALLORCA JUEVA

5 d'abril de 2007

Som hereus d’ uns valors culturals, històrics i religiosos, que es manifesten a través del menjar: a Mallorca el passat jueu i l’ aportació cristiana han confluït en l´elaboració de les delicioses panades. PANADES DE PASCO Les  panades- dites formatjades a Menorca, on també se’n fan-constitueixen unes típiques pastes balears, amb diverses versions, totes excel.lents. recordem

Llegir més

Consum/UNA TONYINA EXCEL.LENT

4 d'abril de 2007

Des de sempRe, algunes de les milllors conserves de peix en llauna han estat les MASSÓ, de Galícia. Una marca que va ser fundada per catalans, com altres de Galícia. La tonyina, les sardines Massó, no solament són un producte excel.lent- i dels millors atenent la relació qualitat-preu- sinó que també estan etiquetats en català.

Llegir més

Societat/RÀDIO COLONIAL

4 d'abril de 2007

No solament tenim la COPE dels bisbes i de l´extremo-dreta: la resta d’ emissores espanyoles que emeten a Catalunya tenen continguts colonials i, si més no, difonen el nacionalisme espanyol, tant el totalitari com el banal.  Per exemple, a Onda Cero hi ha Carlos Herrera, que ja des de les 8 dle matí vomita proclames

Llegir més