BONA VIDA

Jaume Fàbrega

TENIM DICCIONARI, PERÒ TENIM LLENGUA?

27 de març de 2007

Els que som de poble podem constatar la degradació, ja quasi irreversible, del català; ja és dubtós que, majoritàriament, existeixi a Barcelona, a TV3 o a Catalunya Ràdio: molts periodistes el desconeixen, se n’ en burlen o, simplement, usen directament l´espanyol o el catanyol. El govern de la Generalitt, d´una banda n´és resposable: no defensa els

Llegir més

Política/AUTODETERMINACIÓ, UNA AVENTURA?

26 de març de 2007

L´autodeterminació és un dret democràtic. Enca que el bocamoll Vendrel (ERC)l- autor, també d’ unes desafortunades cartes exigint una mena d’ "impost revolucionari", i que sembla que cobrava quotes irregulars- semba que vulgui fer malbé la paraula. els que queden més retratats són els qui diuen que estan en contra de l´autodeterminació, com l´Iceta &

Llegir més

Arrossos/ARRÒS AL FORN, ESCLAT DE PERFUM I COLOR

25 de març de 2007

L’ arròs al forn és un dels arrossos més exquisits del País Valencià: és un arròs derivat, segons es diu, de l´Olla del diumenge, ja que es feia amb les sobres ARRÒS AL FORN Amb el gran escultor valencià ANDREU ALFARO ens uneix l’ amistat i la complicitat d’ haver protagonitzat la presència a Banyoles de

Llegir més

Sopes/EL DIUMENGE, OLLA, OLLA DE CADA DIA

25 de març de 2007

En la cultura culinària dels Països Catalans, com en altres cultures, hi ha hagut una clara distinció entre els plats de diari i els del diumenge: mentre que a Catalunya hi dominava l´arròs, al País Valencià l´olla o "putxero". ESCUDELLA I CARN D’ OLLA Un plat emblemàtic del Principat, que antigament, tant a pagès com

Llegir més

GASTROLOGIA.5.LES MANERES DE TAULA

24 de març de 2007

Les maneres de taula: l´art de saber menjar a casa- amb convidats- o al restaurant.  el "comport", com es deia a l´Edat Mitjana. Les maneres de taula (manières de table, en francès, buenos modales, en espanyol) fan referències a les normes que hem d’ utilitzar a taula. Formen part d’ un conjunt més ampli que

Llegir més

L´ESTACA, “CONNAIS PAS”

23 de març de 2007

No ens hem de fer il.lusions: de bona gent n’ hi ha a arreu: però Espanya té un problema, la catalanofòbia; ho és fins i tot, la televisió pública. Hi ha presència a al televisió púlbica espanyola que pageum entre tots dle 25% que ens tocaira, aproximadament, de música en català?. S’ hi respecta la nostra

Llegir més

LLUÍS LLACH NO SE’ N VA

23 de març de 2007

Ens ha donat raons i forces – i la força de la raó- durant molts anys; ha estat capaç de dir, contra els panxacontents acomodaticis, "no és això, companys, no és això": Lluís Llach es queda amb nosaltres PA AMB TOMATA I XOCOLATA Un berenar corrent en la nostra infància, al Pla de l’ Estany

Llegir més

ES COMENÇA PER L´AEROPORT PER ARRIBAR A LA INDEPENDÈNCIA

22 de març de 2007

Es comença reclamant la gestió catalana de l´aeroport i s´acaba, fent una reflexió intel.ligent, per reclamar la indepedència: Espanya, és constitucionalment i biològicament centralista i catalanofòbica. Aeroports, Renfe, autopistes, esport, cultura, oficialitat del català, presència al mapa: tot això Espanya- ara el PSOE- , del dret i del revés, ja ho dit que no vol donar.Reclamar-ho,

Llegir més

VOUS PARLEZ PATOIS?.FRANÇA, ASSASSINA DE LLENGÜES

21 de març de 2007

A França s’ exerceix quotidianament  el genocidi terminal contra les llengues no franceses, dites "regionals" o, simplement, "patois": dels candidats actuals només l´occità centrista Bayrou ha promès, vagament, un cert reconeixment; els socialistes – com hem vist en una recent entrevista a "El Temps"- hi estan en contra, com Le Pen. Així doncs, des del

Llegir més

“HABLEME EN EN CRISTIANO” A LA RENFE

20 de març de 2007

Molts crèiem que aqueta expressió formava part dels arxius de la memòria franquista de la persecució i extermini de la llengua catalana: no és així; a la RENFE s’ ha tornat a sentir. Ho ha explicat una noia que  a la línia de Reus  a l´Epluga va serr víctima d’ una expressió que semblava obosolet:

Llegir més

GASTROLOGIA.4.RECIPIENTS CULINARIS

20 de març de 2007

Recipients culinaris: la cuina es defineix per les tècniques- bullit, fregit, al vapor,etc .-, però, també, pels atuellls i materials utilitzats, fins al punt que plats importants -com la "paella"-  es defineixen per aquest recipient. E vocabulari gastronòmic té les seves lleis, i així  terrina és insubstituïble i difícilment traduïble per “cassola” ,com s’ ha

Llegir més

CUINA I “MESTISSATGE”: TOT ÉS UNA BARREJA, PERÒ FETA DES DEL RESPECTE

19 de març de 2007

Els sistemes alimentaris són com una olla barrejada: contenen aportacions i fusions d’ arreu. L’alimentació i la cuina formen part d’ un context permanent d’ intercanvi. O, si volen, d’ allò que en diem- una mica abusivament, val a dir-ho- mestissatge. O, amb altres paraules, interculturalitat i diversitat. Compte:tampoc cal idealitzar el mestissatge:a vegades el

Llegir més

DIETA MEDITERRÀNIA, UN MITE BIOMÈDIC?.LA DIETA IDIOTA

19 de març de 2007

La dieta mediterrània, existeix?.Si existeix, certament, és una dieta idiota, un mite bio-mèdic al servei de les butxaques més o menys interessades dels que se n’ aprofiten-  dietistes i metges, gastrònoms i restauradors-. La moda és l´anomenada “dieta mediterrània”: és segur que si en un envàs de qualsevol producte- sigui una sopa, unes avellanes o

Llegir més