BONA VIDA

Jaume Fàbrega

Societat/LA POR DE FRANÇA, LA POR A L´ALTRE

10 d'abril de 2007

França té por: Le Pen ascendeix, la "banlieue" està en revolta permanent i els seus grans valors- entre ells el de la cuina- fan figa. França té moltes pors: entre elles la del francès de color, o simplement moreno, amb accent àrab o de raval i que mai ha estat acceptat. Com mai han estat

Llegir més

Arrossos/ARRÒS DELS MIQUELETS

9 d'abril de 2007

En l´aniversri de la Batalla d’ Almansa, on va començar realment aa pèrdua de les nostres llibertats nacionals en non dels Borbons- els mateixos que ara ens governnen- i d Espanya- la mateixa que ara ens colonitza-, recordem-ho des de la cuina: la resistència, també s’ exerceix des dels fogons. Els Miquelets eren els membres d’

Llegir més

MONA DE PASQUA

8 d'abril de 2007

Hi ha moneS i mones: la barcelonina, a base de xocolata; la del País Valencià, en forma de coca o tortell ; i , fins i tot, la mona d’ Algèria. Mona ve de munus, regal en grec; d’ altres suggereixen un origen àrab del mot.L’ actual mona de xocolata és una creació recent, que

Llegir més

Pastissos/COCARROI MENORQUÍ

7 d'abril de 2007

Una delícia de Menorca, l´illa amb un passat àrab recreat en una preciosa cançó del grup S’Albaida,  una refundació catalana  i un passat britànic més lliure que  la dominació espanyola. COCARROIS Els cocarrois tenen forma de pastisset o flaó, és a dir, de mitja lluna; s’ assemblen, per la forma i el farciment, als panadons  de

Llegir més

Societat/PROCESSONS MILITARITZADADES

6 d'abril de 2007

Foklore o religió?.Segurament és més el primer que el segon. Una altra cosa és  la vomitiva i hipòcrita càrrega pseudoreligiosa  i kitsch amb què les TV espanyoles embolcallen les processons de Setamna Santa. En aquestes processons- com a a Espanya, d’ una forma real i completa-, no hi han arribat els valors democràtics: que hi

Llegir més

Entrants/PANADES DE PASQUA, LA MALLORCA JUEVA

5 d'abril de 2007

Som hereus d’ uns valors culturals, històrics i religiosos, que es manifesten a través del menjar: a Mallorca el passat jueu i l’ aportació cristiana han confluït en l´elaboració de les delicioses panades. PANADES DE PASCO Les  panades- dites formatjades a Menorca, on també se’n fan-constitueixen unes típiques pastes balears, amb diverses versions, totes excel.lents. recordem

Llegir més

Consum/UNA TONYINA EXCEL.LENT

4 d'abril de 2007

Des de sempRe, algunes de les milllors conserves de peix en llauna han estat les MASSÓ, de Galícia. Una marca que va ser fundada per catalans, com altres de Galícia. La tonyina, les sardines Massó, no solament són un producte excel.lent- i dels millors atenent la relació qualitat-preu- sinó que també estan etiquetats en català.

Llegir més

Societat/RÀDIO COLONIAL

4 d'abril de 2007

No solament tenim la COPE dels bisbes i de l´extremo-dreta: la resta d’ emissores espanyoles que emeten a Catalunya tenen continguts colonials i, si més no, difonen el nacionalisme espanyol, tant el totalitari com el banal.  Per exemple, a Onda Cero hi ha Carlos Herrera, que ja des de les 8 dle matí vomita proclames

Llegir més

Societat/SI UN XINÈS US ESCUP…

3 d'abril de 2007

Si un xinès o una xinesa escup mentre passeu, no és que us vulgui manifestar cap mensypreu: simplemnet mostra- com alguns magrebins i subsaharians- que desconeixen algunes normes. Com ja sabem des de Francesc Eiximenis, les normes de capteniment no són universals: escopir, rotar, petar, encreuar les cames, fer adéu amb la mà…no volen dir el

Llegir més

País/S’ IRLANDITZA CATALUNYA?. SEREM UN PAÍS SENSE LLENUGA, UN NO-PAÍS?

3 d'abril de 2007

Més que d´"irlandització" de Catalalunya, el que hauríem de parlar és d’ "occitanització", com a model de dissolució de la llengua, la nació i l´autoconsciència en un no-re folklóric i residual. S’ha parlat, recentment, de la “irlandització” de Catalunya. Aquest vell fantasma del catalanisme significaria que el nostre país, com Irlanda, encara que assolís la

Llegir més

Dolços/BUNYOLS, BRUNYOLS, BRINYOLS

2 d'abril de 2007

Per Setaman Santa a l´Empordà, la Garrotxa, el Pla de l´Estany, el Gironès i la Selva, es fan "brunyols", una variant molt rica i atapeïda,  amb ous i perfumada amb matafaluga (anísi verd, "llavoretes", batafalgua) i llimona i sovint amb celiandre, dels bunyols d’ arreu ELS BUNYOLS QUE MENJAVA KAFAFIS Bunyols de Sant Josep, que perfumen o

Llegir més

BEGUDES DE LA TERRA

1 d'abril de 2007

Hem oblidat moltes de les begudes autòctones- gin de Menorca, ratafia, pomada, garrofa,…-, i fins i tot està desapareixent  la forma pròpia d’ anomenar el cafè (enfront de l´espanyol "solo"): estem entre l’ auotodi i l´espanyolització. Hi ha gent- com la  dels  bars del Rotllo, i en lloc destacat l’ enyorat Jimmy Jazz d’ en "Jimmy" Piqué,

Llegir més

Pastissos/CÓC RÀPID

1 d'abril de 2007

Ja sabeu el que és el cóc ràpid- que es pot llegir i menjar-. Ara el podreu cuinar: Aneu a la cuina: la pràctica culinàira desperta els sentits i nes manté àgils. És el secret de les iaies. I, amés, podem fer més feliços les persones que estimem. CÓC RÀPID El  cóc o coca és

Llegir més