BONA VIDA

Jaume Fàbrega

Societat/SI UN XINÈS US ESCUP…

3 d'abril de 2007

Si un xinès o una xinesa escup mentre passeu, no és que us vulgui manifestar cap mensypreu: simplemnet mostra- com alguns magrebins i subsaharians- que desconeixen algunes normes. Com ja sabem des de Francesc Eiximenis, les normes de capteniment no són universals: escopir, rotar, petar, encreuar les cames, fer adéu amb la mà…no volen dir el

Llegir més

País/S’ IRLANDITZA CATALUNYA?. SEREM UN PAÍS SENSE LLENUGA, UN NO-PAÍS?

3 d'abril de 2007

Més que d´"irlandització" de Catalalunya, el que hauríem de parlar és d’ "occitanització", com a model de dissolució de la llengua, la nació i l´autoconsciència en un no-re folklóric i residual. S’ha parlat, recentment, de la “irlandització” de Catalunya. Aquest vell fantasma del catalanisme significaria que el nostre país, com Irlanda, encara que assolís la

Llegir més

Dolços/BUNYOLS, BRUNYOLS, BRINYOLS

2 d'abril de 2007

Per Setaman Santa a l´Empordà, la Garrotxa, el Pla de l´Estany, el Gironès i la Selva, es fan "brunyols", una variant molt rica i atapeïda,  amb ous i perfumada amb matafaluga (anísi verd, "llavoretes", batafalgua) i llimona i sovint amb celiandre, dels bunyols d’ arreu ELS BUNYOLS QUE MENJAVA KAFAFIS Bunyols de Sant Josep, que perfumen o

Llegir més

BEGUDES DE LA TERRA

1 d'abril de 2007

Hem oblidat moltes de les begudes autòctones- gin de Menorca, ratafia, pomada, garrofa,…-, i fins i tot està desapareixent  la forma pròpia d’ anomenar el cafè (enfront de l´espanyol "solo"): estem entre l’ auotodi i l´espanyolització. Hi ha gent- com la  dels  bars del Rotllo, i en lloc destacat l’ enyorat Jimmy Jazz d’ en "Jimmy" Piqué,

Llegir més

Pastissos/CÓC RÀPID

1 d'abril de 2007

Ja sabeu el que és el cóc ràpid- que es pot llegir i menjar-. Ara el podreu cuinar: Aneu a la cuina: la pràctica culinàira desperta els sentits i nes manté àgils. És el secret de les iaies. I, amés, podem fer més feliços les persones que estimem. CÓC RÀPID El  cóc o coca és

Llegir més

CÓC RÀPID, COC DE MAÇANA, COCA

31 de març de 2007

Cócs i coques: heus aquí un dels pastissos més característics dels Països Catalans. Tenen un origen germànic, si més no pel nom. “De fet, la paraula coc a l´Edat Mitjana volia dir “cuiner”, si bé també hi havia la paraula “cóc” que era sinònim de “panellet” i que més endavant va derivar en un pa

Llegir més

Societat/HUMANS POTSER INCOMPLETS

31 de març de 2007

Hi ha gent que destaca molt en algun camp de l´activitat humana- la ciència, la medecina, la docència…- o que, simplement té une gran qualitats humanes: però els falta alguna csa. A aquesta mena de persones els podríem anomenar "humans incomplets"- i no sabem què vol dir ser humans complets; com diria el poeta, som

Llegir més

PLATILLO DE LA BATALLA D’ ALMANSA

30 de març de 2007

A Valéncia se celebra l´aniversari de la Batalla d’ Almansa, data de la derrota, anexió i inici de l´extermini de la llengua pròpia per part dels castellans o espanyols dels territoris de llengua catalana: "el mal d’ Almansa a tos alcança". PLATILLO DE LA BATALLA D’ ALMANSA El platillo de la batalla d’ Almansa ,

Llegir més

Política/ELS SOCIALSITES NO SÓN DE FIAR?

30 de març de 2007
Sense categoria

Montilla, responsable del tancament de TV3 al País Valencià? Ho han explicat Eliseu Climent, Joan Francesc Mira i tots els que saben de veritat com ha funcionat tot: Montilla, com a ministre d´indústria, va enganyar Acció Cultural, primer atorgant una llicència i després donant-la als seus amics de la Sexta- un pas més ne l´espanyolització

Llegir més

Viatges/EL CARXE

29 de març de 2007

Ara que vé Setmana Santa, us suggereixo desobrir un territori de parla catalana que no es`ta siutat ni a Catalunya, ni al País Valencià, ni a la Catalunya Nord, ni a la Franja, ni a l´Alguer: el Carxe. Es tracta d’ una comarca o regió catalanoparlant situada a la Comunitat Autònoma de Múrcia. El nom

Llegir més

FAST FOOD, SLOW FOOOD

29 de març de 2007

L´autèntic problema  alimentari i de paísque tenim rau tant en el model fast food com en l´espanyolització colonial del menjar: hi respon, el moviment Slow Food?. L’ occità José Bover, líder pagès antiglobaltizació, s’ ha fet simpàtic a França atacant el restaurant McDonald`s, esdevingut així boc emissari de tot allò que té de reprovable, si més

Llegir més

Llengua/CAFÈ, CAFÈ

28 de març de 2007

En català cal demanar  un cafè; això del "sol" és un madrilenyisme. Encara que Zapatero no en sàpiga el preu- al bar de l´Hotel Campus de l´Escola de Turisme i Direcció Hotelera on imaprteixo classes val 1,20 euros!-, un cafè, és un cafè: la cosa, en canvi, canvia a Espanya.Estem a Catalunya?. Un bon consell:

Llegir més

Llengua/VICIS MANIFESTOS A LA CCRT

27 de març de 2007

Ja poden anar sortitn diccionaris, si els comunicadors de la CCRT- que paguem, generosament, entre tots-, són- salvant escasses i honorables excepcions, com JM. Puyal- uns incompetents linguístics. El mateix Bassas- dels me´s correctes, i preocupat per la llengua- la vessa cada dia: avui parlava dels "nassis" (es veu que a Barcelona ja estan genèticament incapacitat epr

Llegir més

Carn/CASSOLA DE MIQUEL BARCELÓ

27 de març de 2007

Els colors d’ aquesta cassola no són els dels peixos de la capella de la seu de Mallorca, pero sí que tenen la flaire de les cuines i natures mortes de Miquel Barceló.  La cassola és un suculent plat a base de carns mixtes, que encara es fa a Mallorca- per exemple a Son Carrió

Llegir més