Un allioli diferent, que serveix no solament de salsa, sinó d’ excel.lent pasta per fer canapès.
ALLIOLI DE CODONY I POMA AMB TONYINA
L´allioli de codony és típic del Pirineu català i de les terres de Ponent. Al Pallars és l´allioli normal i a Tremp, fins i tot, té lloc cada any una Fira de l´Allioli de codony, on es presenten interessants receptes fetes a partir de l´allioli bàsic, a base de codony i, sovint, també poma.
Ingredients:
– 1 codony
– 1/2 poma
– 125 g. de tonyina en oli o al natural
– oli d’oliva extra verge.
– 2 alls.
– Sal i sucre.
Elaboració
En primer lloc, haureu de bullir en aigua el codony i la mitja poma durant uns 5 minuts.. Un cop bullits, els posareu en un pot alt amb els alls pelats i
la tonyina. Afegiu-hi un pols de sals- amb compte, per la tonyina- i el sucre i anireu abocant l’oli alhora que triturareu els ingredients amb una batedora elèctrica. Finalment, quan haguem obtingut una salsa una mica espessa, cal tastar-la de sal i sucre.
Notes
Aquest allioli es pot servir de diverses maneres:
-com una salsa per sucar-hi pa, o bé per untar torradetes i fer canapès; és excel.lent
-com a salsa d’ acompanyament de plats de peix
-com a salsa d’ acompanyament de tota mena de carns bullides i , particularment, de vedella bullida o rostida (tall rodó, etc.) tallada fina i servida freda.
La poma pot ser de tipus golden, o bé àcida (Granmy Smith, Pink Lady). Si no disposeu de codony, substituï-lo per només poma.
Tant el codony com la poma s’ hi poden posar escalivats, fets al forn o al microones.
Un altre suggeriment: podeu substituir aquesta fruita per alvocat, posat en cru. Convé afegir-hi un raget de suc de llimona.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!