marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

8 d'abril de 2014
0 comentaris

CAPBREU GAZANENC, 38: VERD D’ESPERA

Rebenta el dia a Can Gazà deixant-ho tot verd, verd d’espera. Amb tanta llum càlida, el caminal que du al casal se sent més alliberador que no constrictor de passes insegures abocades a l’esgotament i als marges. I tanmateix, els estadants saben prou bé que, com diu l’adagi, les coses d’aquest món, verdes i madures són.

El més vell, el patriarca, massacrat per l’àcid úric, contempla la juguera dels dos mens que varen néixer fa tres dies i dóna tota la raó a la saviesa popular. El vell no diu que té àcid úric, prefereix dir que té gota, com els reis medievals, però no coral, que és la que afecta els bojos; ni la mortal, que és la dels moribunds, explica com si fos doctor en medicina. Ell té gota comuna, la que fa destralejar de mal.

Ahir no es va veure en cor d’aixecar-se. Tenia el genoll esquerre inflat com un tamborino i amb tant de mal que pareixia que li havien clavat mil agulles borresseres. El visità la doctora i el molt canalla aparcà momentàniament els gemecs justificats per galantejar-la.

No s’ha casat mai perquè ja de ben menut li desagradaven les ordres, els lligams i les corretges. Als tretze anys partí de casa –deixant plantats pare, mare i sis germans- per fer la feina imprescindible per no morir de fam i cobrir els seus vicis de pobre. També defuig les maletes: dues mudes té, neta i bruta, i quan una ja no pot pus la reposa i prou. Amb aquests antecedents, no es podia maridar de cap manera. A més, diu, pesar un matrimoni vol dir que la cosa pesa una calamitat.

En haver contemplat els jocs dels mens, el vell pega xuclada a la cigarreta, l’únic vici que no fa comptes abandonar fins que faci el darrer alè, i es lamenta que mai no va ser capaç de seguir la dita que diu “més val verd per a l’amo que madur per a un altre”.

És en anar a fer una passa, que el genoll esquerre es renega i torna a sentir el mal de mil agulles borresseres. El renec que crida espanta els coloms que descansen en l’únic fasser que queda després de la ràtzia del picut roig.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.