CAMINS D'INDEPENDÈNCIA

Narcís Llauger i Dalmau

La democràcia està pel damunt de la llei – Bisbe de Solsona

images“Quan s’afirma que Catalunya no té dret a l’autodeterminació i que seria il·legal la consulta, s’està usant la llei per a impedir un dret fonamental que és anterior i superior a l’ordenament jurídic vigent”. (Xavier Novell, bisbe de Solsona)

Elemental per a qualsevol estudiant de Filosofia de Primer de Batxillerat i no diguem per a qualsevol estudiant de dret. Però quan un personatge com el senyor Joan Rigol és capaç d’afirmar que la Consulta sense l’empara del Constitucional seria poc democràtic, ens adonem de fins a quin grau la desorientació ideològica impregna la nostra societat. No és la llei la que ha de legitimar la democràcia, sinó la qualitat democràtica la que valida o invalida les lleis.

Donar la paraula a la gent per mitjà d’una consulta o d’un referèndum és tan fonamentalment democràtic que no hi ha cap llei que tingui legitimitat per impedir-ho i si ho pretén, la llei, encara que provingui d’un parlament democràticament escollit, es converteix en un instrument d’imposició totalitària. Elemental, però el nostre president de qui cal esperar l’orientació ideològica del líder, no ha estat mai capaç d’afirmar-ho amb claredat.

Les paraules que encapçalen aquest apunt provenen del bisbe de Solsona, Xavier Novell i es publicaran en el proper Full Parroquial de la diòcesi. No m’agrada gens remetre’m a unes afirmacions eclesiàstiques com a referent. No comparteixo la majoria de les seves posicions. I no seria coherent que ara m’hi repengés per a la meva conveniència.

Tanmateix, crec que aquesta vegada podem concedir-les-hi valor d’autoritat per dues raons. Primer, perquè Novell passa per ser un bisbe conservador i d’un bisbe conservador el que menys podem esperar és un posicionament diferent dels polítics conservadors com Duran i Lleida, Joanna Ortega i Joan Rigol. Segon, perquè d’un bisbe conservador no podem esperar tampoc que s’aparti del poder polític imperant, representat en aquest àmbit per la jerarquia catòlica espanyola. Quan aquest bisbe, per tant, prefereix decantar-se pels principis bàsics del dret i no pels interessos que habitualment mouen a les autoritats eclesiàstiques, les seves afirmacions prenen un relleu i importància que les converteixen en referents. I nosaltres no perdem la coherència.

El més significatiu del posicionament del bisbe no és que tinguem una adhesió més a la causa de la consulta sinó que ens hagi recordat un criteri bàsic: el valor de la democràcia per sobre del de la llei.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.