CAMINS D'INDEPENDÈNCIA

Narcís Llauger i Dalmau

La pregunta de la Marta Rovira i Junqueras

Fa una setmana exposàvem les tres condicions per a una consulta/referèndum: ràpida, clara i vinculant. Ahir Marta Rovira es despenja, sense que ningú l’hi pregunti, proposant per primera vegada la pregunta de la consulta. Els ha faltat temps per respondre a les nostres recriminacions escampades per totes les xarxes. 

De tota manera la pregunta que Marta Rovira proposa no és del tot acceptable i fa palesa el tremolor que provoca a ERC el tema: “Vostè creu que Catalunya hauria de ser un Estat independent?”. Ni “creu” ni “hauria”. Aquestes paraules denoten por, dubte i tremolor. Cap condicional. Rotunditat i afirmació clara:“Vostè vol que Catalunya sigui un Estat independent?”

Falta la tercera condició: la pregunta ha de ser vinculant. S’ha de comprometre a declarar la independència en cas que el SI sigui majoritari. El caràcter vinculant el determina la voluntat de qui proposa el referèndum. La seva validesa no està lligada a cap legalitat aliena. La voluntat del nostre poble està per sobre de la legalitat espanyola. Anem a Europa i a la comunitat internacional amb la determinació (autodeterminació) del nostre poble i de qui ha organitzat el referèndum o eleccions plebiscitàries. I amb el 51% per cent n’hi ha més que de sobres. Que no podem està sotmesos als que hagin perdut, en el millor dels casos, amb el 49% de nos. 51% no és només majoria, és majoria absoluta.

Quan Solidaritat els criticava per no parlar d’independència, van treure la paraula de l’armari en les darreres eleccions i, a més, els copien el programa. Ara que els retreuen  que encara no hagin aclarit la pregunta, els falta temps per proposar-la. Sembla que Solidaritat encara és necessària i està marcant el camí. Obrint camí. La història, algun dia, els reconeixerà la feina. 

http://www.vilaweb.cat/noticia/4099416/20130327/erc-anuncia-pregunta-concreta-referendum.html  

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La cadena humana


Jo faria una cadena humana de la casa d’un diputat a la d’un altre.

Perquè declarin la independència d’una punyetera vegada i posin fi a l’agonia del país. A una hora convinguda, tothom picaria les respectives portes fins que signessin el document de la independència del país i es comprometessin a reunir-se al parlament per declarar-la.

DUI, DUI, DUI, DUI, DUI, DUI, DUI, DUI, DUI, DUI, DUI, DUI, DUI, DUI.

Què és això d’una cadena humana que travessi Catalunya? S’ha acabat el folklore. 

Etapa finiquitada l’11-S passat. Ja ens vam concentrar tots i vam cridar el que calia. Vam expressar el nostre desig. Va ser perfecte. I va quedar clar.  Juliol 2010 – 11 de Setembre 2012. Aleshores van significar un pas endavant. Però ara ja no. 

Ara toca una altra cosa: fer! Fer independència! Superada l’etapa de desitjos, ara cal posar-s’hi: pressionar, exigir, obligar als acomodaticis diputats a fer el que els toca: declarar unilateralment la independència.

Aquests polítics nostres s’han acostumat a la comèdia. A fer veure que governen alguna cosa. A fer veure que som un país normal. Ara hem vist que tot era una farsa, que a la primera de canvi Madrid ordena abaixar el teló i funció acabada. Escanyats i anul.lats. Un parlament, un govern, de fireta. Una autonomia no gens autònoma. Però els nostres polítics volen seguir la farsa. Volen seguir cobrant d’administrar la nostra misèria autonomista. Com fins ara. 

S’ha demostrat. Fins que no hem sortit a demanar independència, ells han intentat el pacte fiscal amb el lladre. Quina santa gràcia: fer tractes amb qui et roba! Només es mouen per la independència si els obliguem nosaltres. L’11 de setembre passat els vam obligar a escoltar independència en comptes de pacte fiscal. Ara els obligarem, no a escoltar desitjos, sinó a fer; no a fer declaracions de sobirania, sinó a actuar amb sobirania, a fer la independència. 

La cadena humana que he descrit al començament era una forma còmica de dir, no era cap proposta real.  Ara bé, per a aquest any cal inventar-se alguna cosa menys folklórica que una cadena humana que ens situaria encara en l’etapa de l’expressió d’un desig. entre tots hem de trobar una acció multitudinària que comporti un pas real cap a la independència. Alguna cosa que obligui als polítics a avançar, a fer.

Encara que això de fer una cadena humana que anés de casa en casa dels polítics fins que… mira, potser no estaria malament.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Els somnis de Chávez, els nostres somnis. Per David Segarra.

Avui que Chávez s’ha mort, i s’ha mort en pau, cal fer memòria del seus somnis. Somnis que són els nostres. Els dels qui vam perdre les batalles a la nostra terra, des del 1707 fins al 1939. Els dels qui van perdre les batalles des del 1492 fins fa ben poc. Els somnis de Basset, de Bolívar, de Companys i Macià, els somnis d’Allende, els somnis de Guillem. Avui germinen i són vius. Caminant per Amèrica, terra dels lliures.

Recordem. L’Amèrica Llatina al anys vuitanta. Les nacions supervivents de les brutals dictadures imposades a mata-degolla resten sota la doctrina del xoc. Privatitzacions, acomiadaments, emigració, violència i pobresa a tot arreu. Veneçuela és considerada l’oasi: rica, democràtica i pacífica. El mirall esclata dramàticament el 1989 quan es produeix el Caracazo, la rebel·lió espontània i massiva contra les polítiques neoliberals del Fons Monetari Internacional. Les masses de les faveles, els barris, baixen a la ciutat a prendre per la força tot allò que els han furtat durant segles. El govern de Carlos Andrés Pérez envia l’exèrcit a controlar les revoltes. Tres mil veneçolans, pel cap baix, són assassinats en un bany de sang avalat pels governs de Bush pare i de Felipe González. És el detonant pel moviment bolivarià. Chávez, els militars nacionalistes i l’esquerra juren que passaran a l’acció contra el sistema.

Després de dues insurreccions fracassades i tres anys a les presons, l’aliança entre els militars patriotes i l’esquerra disposa d’una popularitat sense precedents. Els analistes coincideixen a dir que els bolivarians han obtingut l’hegemonia als cors i les ments del poble veneçolà. Amnistiats per la pressió popular i sense mitjans econòmics, obtenen un extraordinari 56,2% de vots a les eleccions presidencials del 1998. El bipartidisme s’esfondra. Els grans poders nacionals i internacionals se sacsegen, però estan segurs que Chávez és tan solament un altre populista fàcilment controlable. Discursos i paraules boniques. Fum, pensa el Poder. A València un petit grup d’amics ens comencem d’enamorar de Veneçuela. Des del primer moment i contra tothom, confiem plenament en la sinceritat del moviment. Durant anys es riuen de nosaltres. Que riguen, doncs.

 

La primera mesura és una consulta al poble en un procés constituent per a construir la nova república entre tots. Una nova constitució que es declara profundament independentista, llatinoamericanista, democràtica i en favor de la justícia social. Lletra morta, pensen els de sempre. 71,78% d’aprovació en referèndum.

Contava Chávez que en les primeres recepcions del nou govern amb les forces econòmiques va viure una experiència d’allò que és veritablement el poder. Es va reunir amb l’home més ric de Veneçuela i aquest el va felicitar per la nova presidència i li va oferir tot el suport del seu imperi empresarial mediàtic i polític. Quan s’acomiadaren li lliurà una noteta. Quan Chávez la va llegir hi va veure una llista de noms. La llista de ministres que el poder volia. Aquesta nota va acabar a la paperera. La guerra començava.

Llei de terres, llei d’hidrocarburs. Control dels latifundistes, control de les multinacionals. El canvi era real. No tardà gaire a esclatar la reacció del poder. Dimonització dels mitjans, sabotatge de tots els nivells de l’estat. I l’11 d’abril del 2002 franctiradors de la CIA assassinen xavistes i antixavistes que es manifestaven al carrer. L’alta jerarquia militar, econòmica i eclesial i els governs de Bush fill i José María Aznar executen un cop d’estat. Chávez és detingut pels colpistes i el seu govern entra en la clandestinitat. Es deroga la constitució, el poder executiu, el poder legislatiu i el poder judicial. Es tanca la televisió pública. S’autojuramenta com a nou president el president dels empresaris, Pedro Carmona. És la fi de la democràcia. El pla ha eixit millor que no es preveia. En vint-i-quatre hores tot el govern ha estat desmantellat. Com el 1989, les masses pobres dels barris, sense líders, ixen al carrer en massa. S’adrecen cap a les bases militars. Exigeixen, indignats, el retorn del president i la democràcia. I es fa el miracle. Els militars no utilitzen les armes contra el poble. Contra tot pronòstic, els oficials mitjans i les tropes s’uneixen a les masses i giren la força contra els generals colpistes. En només quaranta-vuit hores el colp d’estat ha estat neutralitzat i el president rescatat. Es reprèn el fil constitucional i torna l’estat de dret. Salvador Allende i Lluís Companys, al dellà de la Història, s’admiren i s’enorgulleixen del poble veneçolà. Els seus somnis germinen en llunyanes terres. A València, amb el company Vicent, rebem la notícia per ma mare. No ens ho podem creure. Veneçuela és una terra de miracles. Algun dia la nostra terra també ho serà, somniem desperts.

La Història continua. El 2003 una vaga empresarial malmet l’economia. El poble i el govern resisteixen i es recupera la producció petroliera de les mans de les elits. La primera reserva mundial d’hidrocarburs passa a les mans de la nació veneçolana. El 2004 l’oposició utilitza el nou mecanisme constitucional: el referèndum revocatori. Chávez el guanya amb el 59,1% de vots. Després de sis anys de resistència, pot començar a governar. Els primers plans són Barrio Adentro i Misión Robinson per a eradicar-hi l’analfabetisme i estendre la sanitat pública als sectors majoritaris. Així començarà a governar el govern bolivarià. Comencem a viatjar a Veneçuela per conèixer-la de primera mà.

El 2013, quinze anys després de l’arribada del moviment bolivarià al govern, l’Amèrica Llatina i Veneçuela mostren un rostre completament diferent. Són lluny les dictadures, l’emigració massiva, les privatitzacions, les revoltes i el caos. Ha nascut Telesur per a equilibrar CNN i TVE. Han sorgit l’Aliança Bolivariana per les Amèriques, UNASUR i la CELAC com a alternatives a l’OEA i l’ALCA. L’ONU felicita Veneçuela per haver complert les fites del mil·lenni. El creixement econòmic de l’any es preveu del 6%. El producte interior s’ha triplicat en aquests deu anys. La pobresa s’ha reduït a menys de la meitat. MERCOSUR, que agrupa el Brasil, l’Argentina i l’Uruguai, ja és la cinquena economia mundial. Sí, la cinquena economia mundial. Ja són lluny les repúbliques bananeres, el populisme i l’emigrant ‘sudaca’. L’Amèrica Llatina és avui l’únic pol al planeta que uneix sobirania, justícia social, democràcia, pau i prosperitat creixent. Però tot això no és res al costat del dret de ser éssers humans lliures. I és ací on un parell de valencians fa anys que vivim compartint els destins, els patiments i els anhels del poble de Veneçuela.

Aquesta Amèrica Llatina ha viscut una llarga nit de cinc-cents anys. Una nit de foc, tenebres i barbàrie iniciada el 1492. Cinc segles de foscor, esclavitud, guerra i humiliació, en què la resistència dels pobles americans no ha cessat mai. Hi ha en aquesta part del món, però, una nació doblement miraculosa. No és per atzar que les dues independències d’Amèrica, la del segle XIX i la del segle XXI, van nàixer a Veneçuela. Bolívar va alliberar fa dos segles el continent del jou del Regne d’Espanya. Però és Chávez qui ha pogut veure com s’acomplien i es materialitzaven els somnis d’independència i justícia social en una Amèrica Llatina lliure.

Els somnis de Guicaipuro, de Bolívar, de Martí, del Che, d’Allende, de Basset, de Macià, de Companys i de Guillem avui són vius a l’Amèrica Llatina. Aquests somnis nostres, els dels avantpassats nostres, els dels perdedors de sempre. Els somnis que somniem per a la nostra terra els hem poguts viure a Veneçuela. Li devem això, a Chávez. Li ho devem, especialment, al poble més humil de Veneçuela. Ens ha mostrat el camí. I hem après que dels qui es moren per la vida no en podem dir morts.
Escrit la nit del 5 de març de 2013 al barri del Guarataro, Caracas. Sentint el piano de Carles Santos i les dolçaines i gaites de Vinaròs que ploren la mort. Mentrestant, fora al carrer milers de veus clamen al cel i a la terra. La vida continua.

 David Segarra, documentalista valencià.

Els somnis de Chávez, els nostres somnis. By David Segarra.

labelendemadrid | dimecres, 6 de març de 2013 | 21:33h 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Els espanyols fan el que han de fer. I els n’estem agraïts.


Reprodueixo l’article de Salvador Cardús (L’‘a priori’ de la democràcia)

Diu el gran jurista Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón –un dels pares de la Constitució espanyola– que “la nació és l’a priori de la democràcia”. Es cert: històricament, els pobles han esdevingut ens polítics no pas per procediments legals i democràtics, sinó a través de ruptures i annexions territorials, en processos generalment cruents. Què són França, Itàlia, els Estats Units, Espanya… sinó resultat de victòries militars, aliances monàrquiques, revolucions armades, guerres civils, genocidis culturals i lingüístics, processos violents de descolonització o defensa ferotge d’interessos econòmics territorials?

Només un cop establertes, les nacions s’han dotat d’un marc jurídic per definir un sistema de drets i deures, en el millor dels casos, de caràcter democràtic. Així doncs, només quan ja hi ha nació, per artificiosa, atzarosa o forçada que hagi estat la seva realització històrica, es pot organitzar –després– democràticament. Per entendre’ns: sense un cens electoral establert prèviament, com es podria anar a votar per primera vegada?

És per això que quan s’argumenta que els catalans no podem exercir el “dret a decidir” fora de la Constitució el que es fa, simplement, és sabotejar qualsevol possibilitat d’exercir-lo.

La Constitució determina, pel que fa al seu apriori nacional, la fi de la història d’Espanya. Vol tancar-ne tota discussió. Efectivament: la Constitució diu ben clarament que l’única nació que reconeix és l’espanyola i que, a més, aquesta té una naturalesa indissoluble tal que l’exèrcit, en última instància, té l’obligació de salvaguardarla militarment. La Constitució no ens reconeix com a subjectes polítics sobirans, com no ho sol fer cap carta magna que hagi nascut per establir els límits de la seva nació. Per tant, el Govern espanyol té raó de portar la declaració sobiranista del Parlament de Catalunya al Tribunal Constitucional. I tenen raó els dirigents del PSOE quan sostenen el mateix criteri en dir que l’únic que té dret a decidir és el conjunt del poble espanyol, que és el dipositari de la sobirania nacional. Sí, la Constitució, a Espanya, va certificar el seu a priori nacional predemocràtic.

Per tant, i siguem clars d’una vegada per totes, que els catalans puguem decidir el nostre futur de manera sobirana, sigui quina sigui la decisió que prenguem, implica una ruptura del marc legal espanyol vigent i ens situa fora de la Constitució. No dic que no es pogués deixar que els catalans expresséssim en una consulta no vinculant quin futur ens faria més gràcia. Però, i llavors, si el resultat fos voler sortir de la Constitució, què?

En realitat, en afirmar-nos com a nació, ni que fos a través d’un gest tan democràtic en la forma com és un referèndum o unes eleccions plebiscitàries, […] la decisió de portar-lo a terme és un acte d’insubmissió. És per aquesta raó que només té sentit prendre la decisió d’emprendre un camí d’aquesta naturalesa si s’entén que el resultat és vinculant, és a dir, que té força constituent. Si no fos així, si només ens interessés conèixer què pensem els catalans, amb una enquesta d’opinió en tindríem prou. Encara més: si fem el gest d’afirmar el nostre a priori nacional, fins i tot en el cas que, autodeterminant-nos, decidíssim formar part de l’Estat espanyol, res no tornaria a ser igual, perquè la pertinença llavors ja no estaria fixada per la Constitució espanyola, sinó per la voluntat sobirana dels catalans. I ves a saber si, en aquesta condició d’igualtat entre nacions, de realitat –ara sí– plurinacional i amb un nou vincle establert de tu a tu, Espanya encara ens voldria dins l’Estat o si, sense formar part del seu projecte nacional, ens preferiria fora.

Podria ser que el desafiament secessionista que des de Catalunya es planteja a l’Estat es perdés en no obtenir la majoria necessària. Però, si s’arriba a fer la consulta, el que ja s’hauria guanyat és el desafiament sobiranista, i difícilment les coses tornarien a ser com abans. Tal com ho veig, doncs, es tracta d’una situació radicalment diferent de l’escocesa, no tan sols per la manera com es planteja el conflicte entre el Govern britànic i l’escocès, sinó perquè allà una derrota de l’independentisme no canviaria el punt de partida. Escòcia ja és una nació, i simplement caldria mantenir els pactes històrics. A Espanya, no. Des del meu punt de vista, aquí, la sola celebració d’una consulta vinculant, abans de saber-ne el resultat, ja canvia allò que eufemísticament se’n sol dir “el pacte constitucional”.

Cal agrair, doncs, la decisió del Govern espanyol de portar al Tribunal Constitucional la declaració del nostre Parlament. Menysprear-la, com havien fet d’entrada, era un insult a la seva intel·ligència i a la nostra dignitat. Finalment, li han donat la rellevància que té. Sí: es tracta de l’expressió de la voluntat d’establir un nou a priori nacional i, per tant, inevitablement, només pel fet de fer la pregunta, ja es posa en qüestió el vincle amb la Constitució espanyola. Un vincle que, si ara es qüestiona, és perquè s’ha demostrat una i altra vegada que s’havia convertit en un dogal, i la Constitució en una presó.

 

Il·lustració de MESEGUER

Pot llegir l’article (L’‘a priori’ de la democràcia)al web de La Vanguardia clicant aquí.

 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari