CAMINS D'INDEPENDÈNCIA

Narcís Llauger i Dalmau

El dret a decidir…independència.

Espanya decideix
TONI SOLER

EUFEMISMES. Ens passa una cosa molt catalana: hem enaltit el dret a decidir però després n’hem fet un mantra, una excusa per -justament- no haver de decidir res.

  • El sobiranisme [CDC] l’utilitza com un eufemisme per no espantar els indecisos; 
  • Iniciativa,[ICV] com una eina dilatòria davant les seves contradiccions internes;
  • els de la tercera via, al contrari, aprofiten tota l’amplitud del terme per encabir-hi opcions d’allò més diverses, amb l’esperança que acabin diluint-se mútuament. 

 

Al cap i a la fi, l’Estatut d’Autonomia vigent es va votar en referèndum, i si l’aparell de l’Estat no s’hagués comportat d’una manera tan estúpida, ara estaria en vigor com a fruit irreprotxable de la nostra decisió democràtica. Consultar la gent és un principi polític molt valuós, però no vol dir res si no precisem què estem decidint, i quin és el subjecte polític que pren la decisió. De tota manera, ¿què fem discutint això, si tots els dirigents polítics del país van dient que la consulta, “òbviament”, no es farà?

DECIDITS. Mentrestant, però, Espanya sí que ha pres una decisió. Li ha costat una mica perquè estava acostumada a l’argumentari d’ús comú contra ETA (“Sin violencia se puede hablar de todo “). Però ara ja ha canviat de xip i té clar el seu -diguem-ne- raonament: la independència de Catalunya és, ras i curt, “impossible”. Ho han dit Rajoy, Zapatero, Chacón i Rosa Díez amb idèntica convicció. La veritat és que aquesta gent em fa certa enveja. Els que creuen en la unitat d’Espanya, especialment els d’aquí, són uns incondicionals. A Espanya no li exigeixen res. No necessiten saber quin projecte hi ha al darrere. Ni tan sols cal que al govern espanyol hi manin els seus. Espanya està per sobre de contingències, de sigles i de recessions. La independència catalana, en canvi, necessita acreditar solvència, prosperitat, “canviar-ho tot”, una classe política immaculada. Catalunya és un projecte sota sospita, que s’examina cada dia i que, per a molts, només val la pena si esdevé un vestit a mida dels seus gustos. Si no, pel que sembla, és millor l’Espanya de Rajoy i de la FAES.

EL PREU. L’estat espanyol -per obra de Rajoy, i sobretot de la FAES- ha decidit tirar pel dret; ho diu tothom i és profecia. No només no seurà a dialogar sobre el futur status català dins d’Espanya (pretensió ridícula!), sinó que aprofitarà l’atzucac per fer un gir copernicà, recentralitzar el poder, consolidar el drenatge fiscal i el mapa radial i resoldre d’una vegada per sempre el plet català que la casta funcionarial de matriu castellana fa segles que combat o conlleva de mala gana. Difícilment una operació d’aquesta mena provocarà fogots hispànics entre els catalans; ans al contrari, la fractura sentimental entre uns i altres està garantida, però és un preu que Madrid, que és una entitat política, pagarà de gust: l’estat espanyol és més important que tot. Fins i tot és més important que Espanya i que els bocins d’identitat que encara compartim, perquè allà creuen que l’estat sempre és a temps de crear una nació, mentre que la nació no sempre pot generar un estat (i Catalunya n’és la prova!). Em diuen que Jordi Pujol es va trobar no fa gaire un català nascut al sud peninsular que li suplicava: “ President, yo le voté, amo a Catalunya pero, por favor: ¡no nos hagáis escoger! ” Benvolgut, l’advertència arriba tard: l’Estat ja ha escollit per tu. Et tractarà com a català a tu i als teus fills, encara que no vulguis. Votis el que votis. I no importarà si et sents molt espanyol o molt català.

 Actualitzada el 27/10/2013 00:00

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Espanya, signes de recuperació o bomba financera amb retard?

Bill Gates acaba d’invertir en una empresa espanyola, FCC. Repic de campanes en tots els mitjans. Perquè no és l’únic.  El mexicà Carlos Slim, considerat l’home més ric del món, també va donar suport, l’agost passat, a Telefònica per a l’adquisició de l’operador mòbil alemany E-Plus. Finalment, el famós inversor nord-americà Warren Buffett , ja havia donar un cop de mà de 6.000€  el 2012 al grup d’assegurances de vida VidaCaixa.

 Tot plegat ha fet exultar al president del Santander, el senyor Botín: “Espanya gaudeix d’un gran moment econòmic i li plouen els diners de tot arreu”. I el mateix Banc Central Espanyol anunciava ahir, dia 23, que Espanya havia sortit de dos anys de recessió.

Des de France 24, però, m’ arriben unes reflexions que temperen l’eufòria institucional.  Xavier Timbeau, director del departament, l’anàlisi i la previsió de l’Observatori Econòmic Francès [OFCE] matisa molt negativament aquesta eufòria. Reconeix que “per a un inversor, Espanya és actualment el bon cavall per qui apostar.” Una oportunitat que s’explica  per “les zones que la crisi ha permès netejar i perquè les empreses que han sobreviscut  es beneficiaran de la recuperació.”

“Però fer d’aquestes inversions un senyal de recuperació és saltar una bretxa que no es pot traspassar. Per contra, Espanya conté tots els elements per fer esclatar una nova crisi. La dada que s’amaga és que el deute tòxic s’acumula en la cartera dels bancs a un ritme explosiu: ha augmentat un 13% des de principis de 2013″. Què passa? El cor del problema està en el deute de les famílies.  “Una gran part del deute espanyol ha subscrit préstecs a tipus variable. Per ara, aquest és un bon negoci perquè les taxes d’interès són baixes, però s’espera que augmentin ara que s’esvaeix la crisi “, diu Xavier Timbeau. Com a conseqüència d’un atur massiu i de la caiguda dels salaris, el deute tòxic pot acumular-se en la cartera dels bancs.  “Hi ha el risc d’explosió del sector bancari espanyol, que pot colpejar a tota la zona euro”, explica Xavier Timbeau. Una verdadera bomba de rellotgeria.

No ens pensem pas que Bill Gates, Warren Buffet i altres aposten per l’economia espanyola, només ho fan per algunes empreses concretes que estan en bona posición per beneficiar-se de la sortida de la crisi que ja es perfila. Aquestes empreses en un primer moment s’aprofitaran de la situació. Però quan la crisi bancària sigui indefugible, l’oportunitat de fer negoci s’haurà acabat i apostaran per un altre cavall guanyador. No sense haver recollit de passada un bon grapat de  beneficis.

Amb aquestes reflexions que ens vénen de França volia aigualir l’eufòria que s’inocula des de les instàncies oficials espanyoles. I en aquest sentit em semblen bé. Humilment, perquè justament l’economia no és ni de lluny el meu fort. Ara bé, des de la mera lògica d’una persona del carrer tampoc trobo que els arguments de Xavier Timbeau siguin suficients per afirmar que pot esclatar una altra crisi bancària. Em baso en el fet que el BCE ha permès que Espanya no prorrogui el rescat bancari a finals d’any. Haurem d’esperar els nous tests que s’han anunciat per a la banca. Si la brabuconades del senyor Botín i del govern espanyol ens poden fer riure no per això hem de situar-nos a l’altre extrem i profetitzar una altra crisi finacera. 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La batalla per la pregunta -3. Homologuem el llenguatge

Si tant ens interessa la internacionalització de la nostra causa, el primer que hem de fer és homologar el llenguatge. Nosaltres ens hem (mal) acostumat a l’ambigüitat, a la metàfora, a haver d’inquirir constantment què vol dir el Mas o el Pujol amb tal expressió o l’altra. Durant molt de temps hem portat la vergonya per camisa i hem mirat de disfressar amb un llenguatge tou el que ens feia sentir radicals i exagerats. Contenció poruca de classe mitjana i conservadora, la que ha manat al país.

Doncs això: homologar el llenguatge, dir les coses pel seu nom, pel nom que tenen a tot arreu.

És sobre tot la classe política qui s’ha de reciclar; el carrer fa temps que diu les coses com cal. Ara fins i tot els balcons han perdut la vergonya i diuen independència. No hi ha altre sinònim.

Cap. Ni estat propi, per exemple. Ni nou estat d’Europa. Són expressions que van servir en cert moment. Temps en què el carrer també patia de por de radicalitat. Fins que va venir Laporta, per entendre’ns. I la independència ja no va ser l’exclusiva de cap capa social ni de cap extremisme polític. I el carrer va cridar independència.

Europa ens ha d’entendre. El món ens ha d’entendre. Les Nacions Unides ens han d’entendre. Estat propi és una expressió internacionalment buida, no intel.ligible. I deixa indiferents o perplexes les cancelleries estrangeres. Own state, what? New State, how?

Reciclem-nos d’una vegada i senzillament diguem-li estat independent. Com Escòcia, com Montenegro, com tothom! Per això que la pregunta del referèndum no ha de ser cap altre que sobre si volem que Catalunya sigui un estat independent.

 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

HOMENATGE A LLUÍS COMPANYS I JOVER

En el 73è aniversari de l’assassinat del nostre president.

Una de les millors maneres de recordar-lo és tenir present algunes de les frases que ens ha llegat i que encara són de rabiosa actualitat.


– “Totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres.”

– “Catalans! L’hora és greu i gloriosa.”

– “Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar, tornarem a guanyar.”

– “Guanyarem perquè tenim la raó i perquè tenim la força.”

– “Moriré per Catalunya i per lo que ella representa.” (Darrera carta de Lluís Companys a la seva filla. Castell de Montjuïc, 15 d’octubre de 1940.)

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La batalla per la pregunta -2- Elisenda Paluzie

Elisenda Paluzie en un recent article a El Puntavui feia una seriosa advertència sobre el perill d’usar el concepte estat propi en la consulta que ha de determinar el nostre futur. En copio els paràgraf que incideixen especialment en els termes que cal usar en la pregunta del referèndum.

“El procés d’autodeterminació de Catalunya segueix avançant, i en el darrer debat al Parlament, una sòlida majoria formada per CiU, Esquerra, ICV i la CUP es va comprometre a acordar la data i la pregunta de la consulta al desembre. […]
Ara bé, és més factible que en la definició de la pregunta es cometi un error que podria passar desapercebut. Aquest error seria la utilització del terme estat propi o estat d’Europa en lloc d’estat independent. 

 A Catalunya s’ha estat molt creatiu en l’ús de termes polítics associats al procés d’independència. En alguns casos, els motius han estat pedagògics: utilitzar termes més comprensibles, de llenguatge més planer i menys teòrics. En altres, treure’ls connotacions negatives per arribar a públics més amplis. Estat propi és un dels que han tingut més èxit, i ha estat entès per una majoria com un sinònim d’estat independent. Així, del 2008 al 2011, les entitats sobiranistes es manifestaven l’Onze de Setembre darrere la pancarta “Som una nació. Volem estat propi!” Però el risc d’aquest terme és que ni és un sinònim d’estat independent, ni és directament traduïble a altres llengües com l’anglès. Duran i Lleida ens recorda constantment que l’estat propi del programa electoral de CiU no significa la independència. I de fet, té raó. L’informe sobre la consulta elaborat pel Consell Assessor per a la Transició Nacional diu textualment que si la pregunta es formulés en termes de la constitució d’un estat propi, la victòria del sí deixaria la porta oberta a alternatives diferents: estat independent, estat confederat amb Espanya, i fins i tot estat federat dins d’una federació espanyola, exigint una reforma de la Constitució i un nou referèndum! El procés en què estem immersos és complex, té incerteses, i no serà un camí de roses, però hi ha incerteses que es poden evitar fàcilment. En un referèndum no es pot ser ambigu, ni portar la gent a votar propostes que puguin ser interpretades de diverses maneres. Per tant, pregunta única sí, de doble resposta també, però a més cal que inclogui el terme estat independent si volem un resultat clar i directament aplicable.”

L’article porta aquest títol “Estat propi, la tercera via encoberta?” 

Darrera actualització ( Dimarts, 8 d’octubre del 2013 02:00 )
 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Com n?estem d?agraïts a l?Assemblea Nacional Catalana!

L’ANC ens ha vetat. Sí, tal com sona. Ens ha vetat i renyat. I tanmateix li estem profundament agraïts.

Nosaltres som un grup de gent senzilla que no veiem clar per on ens porten els nostres polítics i ens hem proposat de recordar-los els seus compromisos. I per això ens hem autoconvocat per mitjà de les xarxes socials per al diumenge 13 d’octubre a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Volem el referèndum del 2014 sí o sí, amb permís o sense de l’estat espanyol, volem una pregunta clara sobre la independència amb dues possibles respostes i volem que el govern expressi la voluntat de vincular-se al resultat. En una paraula, volem un referèndum com déu mana, de manual, com es fan a tot arreu. Aquí els catalans no hem d’inventar res.

Però a l’Assemblea Nacional Catalana no li ha semblat bé i ha emès un comunicat en contra. Inaudit atreviment! Es veu que s’atorga el dret de validar les manifestacions independentistes. O en vol tenir l’exclusiva i, gelosa, no admet que ningú més en convoqui.

 Tot i així, li estarem eternament agraïts. Ja us deveu imaginar que els nostres mitjans són més que migrats i l’ANC, amb el seu rebuig escampat per totes les territorials, el que ha fet és, d’entrada, reconèixer-nos un poder de convocatòria que desconeixíem i, després, fer-nos una publicitat gratuïta que els agraïm enormement. Segur que la major part de la gent de les territorials no tenien cap coneixement de la nostra convocatòria fins que no han rebut la nota dels seus capitostos “nacionals”. Per tant, gràcies Assemblea!

Evidentment, no us estalviaré la lectura de la nota esmentada.

En relació a la convocatòria de la plataforma “Referèndum sí o sí” del proper 13 d’octubre a la plaça de Sant Jaume, el Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana emet el següent comunicat intern:

En el passat plenari del Secretariat Nacional de l’ANC celebrat a Barcelona el passat dissabte dia 28 de setembre es va informar sobre la creació de la plataforma “Referèndum sí o sí” que ha proposat una mobilització ininterrompuda fins que la Generalitat convoqui el referèndum sobre la independència el 2014, amb o sense acord amb l’Estat espanyol .

La primera acció convocada per aquesta plataforma és una concentració a la plaça Sant Jaume el proper diumenge 13 d’octubre.

En aquest sentit, alguns dels impulsors es van posar en contacte amb l’ANC per demanar la nostra implicació en aquesta convocatòria.

Després de debatre el tema, el plenari del SN de l’ANC va acordar, per unanimitat de tots els assistents, no donar suport ni fer difusió d’aquesta convocatòria. Creiem que no s’ajusta a les necessitats actuals del procés, ni tampoc es considera ni adient ni oportuna en una etapa tan delicada com l’actual pel que fa al procés de sobirania nacional i d’independència.

5 d’octubre de 2013 – Comitè Permanent de l’ANC”

Inaudit! Però gràcies Comité Permanent de l’ANC.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La batalla per la pregunta -1-

Aquest és el pròxim embat dels unionistes. El més sinistre i sibil·lí. Quan l’unionisme ha vist perduda la batalla per evitar d’exercir el dret a decidir, ara aniran a pervertir-lo. El seu objectiu serà apostar per una pregunta sobre l’Estat propi en comptes de la independència. Una pregunta que fa inservible el resultat i que per tant perverteix la mateixa consulta.

Saben que un sí sobre l’Estat propi no porta enlloc. Què permet fer l’endemà? No res concret. La pregunta és inservible i la resposta també. Els defensors d’aquesta pregunta no s’estan d’explicar que la prefereixen perquè inclou més opcions que la independència, com són l’Estat confederal o l’Estat federal. Doncs, per això mateix, el sí seria inoperant. Per quina d’aquests opcions hauríem de tirar? Indefinició total. Justament el contrari de l’objectiu de qualsevol referèndum. El sí seria inoperant i per tant inservible. 

Estaríem on vam començar: més discussions. Caldria aleshores una altra consulta per saber per quin Estat propi ens decidim, si l’independent, el confederal o el federal? La cançó de l’enfadós. 

Si se’n surten i es fa una pregunta no sobre la independència sinó sobre l’Estat propi, hauran invalidat de facto el referèndum, l’unionisme haurà vençut i els independentistes, que som majoria, haurem sigut enganyats una vegada més.
Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari