ARCHILETTERS

NOT TO BE A NUISANCE, BUT NOT TO GIVE FREE SERVICE

LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA DEL SEGLE XXI.

Deixa un comentari
Vos recomane encaridament la visualització i comprensió del vídeo d’una conferència on s’explica la viabilitat de l’autosuficiència energètica del món que el Col·lectiu per a un Nou Model Energètic i Social Sostenible ha/hem confegit.
N’és força interessant perquè està plantejat des d’un punt de vista europeu i va descendint fins arribar a poder plantejar l’estudi a escala comarcal i de viles.
Plantejant els dubes, les fal·làcies amb què ens maregen o enganyen en favor dels oligopolis de les grans companyies de combustibles fòssils, l’urani, etc..i un estudi sobre les inexhauribles i barates. Així també com cal que fem el trànsit metòdic des de la situació actual..fins a l’esbandiment de les dites grans companyies globals per a posar-les a disposició dels usuaris.   

Dilluns proper farem la Conferència a nivell de petits nuclis i viles on han començat a desenvolupar la dita autosufiència.

Invitació a la ponència/debat: VILES EN TRANSICIÓ”

Organitza:  Col·lectiu CMES per a un Nou Model Energètic i Social Sostenible

 

Data:   Dilluns dia 3 de març  de 2014, a les 19:15 hores.

 

Lloc:  Editorial Octaedro

           c/ Bailèn, 5 baixos

           08010 Barcelona

 

Programa:

A diferència de les últimes ponències-debat, que s’han centrat, sobretot, en estudis i propostes de caràcter tècnic i científic sobre la realitat del nostre sistema energètic i quines possibilitats poden haver-hi per a un futur sostenible, aquesta ponència serà més aviat sociològica,  partint del moviment ciutadà que hi ha arreu, i que treballa per participar en els afers col.lectius per tal d’aconseguir un nou model social.

 

1er Ponent:    Maria Crehuet Wennberg   “Energia i municipi”

                       (alcaldessa d’Ordis i presidenta de l’Associació de Micropobles de Catalunya (AMC).

 

2n  Ponent:    Joan Carol Lupi  Viles en transició: una acció local en connexió global”

                      (impulsor del moviment de ciutats en transició i que s’autodefineix com “Terrícola, Humà en Trànsit”

 

Introducció:       de 19:15 a 19:25 hores

1ªPonència       de 19:25 a 19:45 hores

2ªPonència       de 19:45 a 20:30 hores

Debat:              de 20:30 a 21:00 hores

Jornada sobre Terres, Pedres i Paraules

Deixa un comentari
JORNADA TERRES, PEDRES I PARAULES EL VALOR I L’APROFITAMENT DEL VOCABULARI TRADICIONAL EN EL DISCURS TÈCNICO-CIENTÍFIC

Divendres 21 de febrer de 2014

LA SESSIÓ COMENÇA A LES 10:00 H.  is’allargarà fins les 13:30 h.

Lingüistes, enginyers, científics, arquitectes, tècnics lingüístics, estudiants, arqueòlegs, ensenyants i mitjans de comunicació Del 29 de gener al 19 de febrer

L’admissió d’assistents serà per orde d’inscripció LLOC DE LES CONFERÈNCIES Sala de graus de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (edifici 3P) Des del web www.avl.gva.es Per correu electrònic a l’adreça cases_ros@gva.es (referència:

“Jornada Terres, pedres i paraules”. Cal indicar el nom, l’adreça postal i electrònica, el telèfon i la professió o el treball)
Fotos:

-Portada: el Boixar, la Tinença de Benifassà (el Baix Maestrat)


-Interior: les Agulles (o els Frares) de la Serrella (el Comtat) Recollida de materials

Inauguració i objectius de la Jornada Ramon Ferrer (president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua) “Els vocabularis tècnics en el Diccionari normatiu valencià”

PONÈNCIES:

Josep Lacreu (Unitat de Recursos Lingüisticotècnics, Acadèmia Valenciana de la
Llengua)
“El topònim, notari de la geomorfologia”

Jesús Bernat (Societat d’Onomàstica)
“Termes geològics en l’ALDT i en l’ALCV”

Lluís Gimeno
(Departament de Filologia i Cultures Europees, Universitat Jaume I) Descans “Criteris en la fixació de la terminologia científica”

Jordi Bover
(director del TERMCAT)
“El vocabulari forestal”

Rafael Delgado
(Departament d’Enginyeria Rural i Agroalimentària, Universitat Politècnica de València) Adriana Gil (enginyera de Forestal) “Mots dels sòls a la construcció”

Fructuós Manyà
(catedràtic emèrit de Construcció Arquitectònica, Universitat Politècnica de Catalunya) “Del mot dialectal i natural al mot científic”

Joan Veny
(Universitat de Barcelona i Institut d’Estudis Catalans)

PS: El meu amic de la infantesa Francesc Semper Vilar fa temps proposà al professor Emili Casanova unes jornades sobre el lèxic constructiu i arquitectònic del nostre país.
Francesc, Paco per als amics, i jo som dos d’aquells nanos fills de comerciants de la Plaça Redona que jugàvem entre els carros de les parades i ens parlàvem en castellà. I quan els tancaven a la “fonda” ens quedàvem jugant a futbol en aquell camp de futbol, amb forma de corona semiconcèntrica, improvisada fins ales 9:30 de la nit.

Per sort, ambdós, vam triar disciplines relacionades amb la construcció i l’arquitectura que ens mantigué el contacte i que ens menaria a adoptar el català com a la nostra llengua principal. I ací tenim l’esdeveniment que nasqué des de xerrades que fèiem al voltant del fet constructiu i que ara quallen en moments de turbulència.  Us recomane encaridament la vostra assistència.

En 1997, si abans no, una mena d’actualització en EL CAPÍTOL O SESSIÓ VI  DE L’AGRUPACIÓ D’ARQUITECTES VALENCIANS PEL PATRIMONI per a que posàrem més atenció sobre aquesta qëstió.

Si passeu al “ vull llegir més” trobareu la meua comunicació  

FA UNS DIVUIT ANYS VAIG ESCRIURE UNA COMUNICACIÓ A L’AGRUPACIÓ D’ARQUITECTES PEL PATRIMONI DEL COL·LEGI D’ARQUITECTES. EDILICIA. SÍ QUE S’HEM MOGUT EN AQUESTA DIRECCIÓ PERÒ NO MASSA COM PER A CONSIDERAR UN CANVI DE RUMB. LES RÈMORES MENTALS ENTRE ELS ARQUITECTES VALENCIANS SÓN MASSA PROFUNDES I FETES A FOC I FERRO DINS DELS SEUS CERVELLS.

COMUNICACIÓ LLEGIDA AL CAPÍTOL GENERAL VI DE L’AGRUPACIÓ D’ARQUITECTES PER A LA PROMOCIÓ DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC CELEBRAT A XÀTIVA.

                                                               Xàtiva, 6 de juny de 1997.

                Distingits companyes i companys :

Després d’haver presentat instància al·legant-hi la meua voluntat de que EDILÍCIA em notifique qualsevol informació, acord, etc. en l’idioma en què escric i comminant-me a defensar aquesta postura al Capítol de Xàtiva, per part de l’Escrivà de l’agrupació, Sr. Juan i Vidal.

Haig de manifestar que no sóc filòleg, sóc arquitecte i aparellador, i per tant des de l’arquitectura, ho enraonaré – en el sentit valencià del mot : parlar amb seny i des de la raó.

-Des d’un punt vista de la crítica sociològica de l’art, seguint Argan, Dorfles, Cirici, etc., cada societat genera la seua arquitectura al llarg de la història.


-Unes maneres particulars d’assentament en el territori, uns traçat propis de vies, una ubicació de places, jardins, etc. Un concepte variable d’habitatges, però un concepte espacial més o menys permanent, un tractament dels massissos i buits dels murs, una ubicació de la decoració o la manca d’aquesta, una manera de trobaments d’aquests amb les superfícies de doble corbatura, una tendència al tractament de les seccions, ja sien edificis gòtics, ja sien blocs de vivendes o indústries fetes avui. Que ens fa pensar i sentir -des del punt de vista estètic- que allò és correcte i funciona.

– Això comporta que aquells que fan arquitectura en aquella societat, pensen que allò s’acorda i s’acobla amb l’entorn, doncs no estem construint al desert, sempre hi ha una inserció al locus. Per tant, sempre hi intervenim patrimonialment. És a dir, treballem sobre un món heretat i que conforma, a grans trets, i amb tot el caos que vulgueu, una cosmovisió d’eixa societat. Eixa visió del món es vehicula i matisa, per analogia o contrast, a través d’un idioma. Històricament, el de la dita societat.

I des d’un punt de vista de la materialitat :

-Ens trobem la realització d’escales de volta de maó en pla, correntment, amb una catenària (l’anticorba) determinada dins d’uns paràmetres. Ídem en voltes en pedra picada o rajoles. Esbiatges en buits que van a la cerca de la claror o d’un pas mig amagat. Plementeries amb uns certs pendents tendents més o menys a la planeïtat. Una resolució pròpia i característica de terrats i teulades.

Aquest ús de mots diferent entre les diverses societats conforma una materialització diferent així per exemple :

-Quan manem revestir un mur produïm tradicionalment i des de la bona construcció, fer un ESQUERDEJAT per a donar base al parament i alhora fer que siga irregular per a que les capes següents s’adheresquen millor. Després ARREBOSSEM (capa més gruixuda 1 cm o més) i finalitzem amb una tercera que és una capa fina i determinant d’estuc, calç i pols de marbre o simplement morter ric que és l’ACABAT o el FI.  

 -Per comparança, la construcció castellana, posem per cas, uneix les dues primeres capes des d’antic, oblidant el “jarrado” introduint “l’enfoscado” que és un terme ampli, laxe i confús que des de la seua introducció al PLIEGO G. DE CONDICIONES DE ARQUITECTURA conforma el gruix de la capa fonamental de l’estesa, sent aquesta la què assumeix totes les funcions d’adherència, resistència mecànica i regularització de la capa final.

-Per a més “inri” una norma dolenta i local  esdevé norma estatal en introduir-se a les normes NTE-RPR 74 i RPG-74. Veieu els edificis de la ciutat de València i comprovareu la distinció entre el guix negre de l’arrebossat i esquerdejat i el guix blanc o algeps de l’acabat. Conseqüentment, ens hi cal una normativa elaborada per DIRECCIÓ GENERAL D’ARQUITECTURA I HABITATGE i que estiga coordinada, òbviament, amb els organismes homòlegs de les Illes i del ITEC.

–  Tenim una concepció diferent de la construcció de l’arquitectura, ni millor ni pitjor que les d’altres societats, treballar des d’aquesta societat mereix un respecte, envers ella, ni folclòric ni romàntic, REAL i ESFORÇAT, per tal d’intervenir en el patrimoni, i que passa per conèixer i usar l’idioma.

-Altrament si no hi ha un coneixement del català/valencià d’avui, com podem enfrontar-nos, amb èxit a documentació d’arxius, registres, etc. ?. Saber què se’n féu en certa intervenció comentada, per exemple. I mil coses més.

-Si una de les teories que circulen sobre la intervenció és en un cert moment de l’anàlisi immersionar-se en l’ànima dels diversos constructors i artífexs. ¿ Com podem immersionar-nos-hi si som absolutament estrangers en el propi país i a la pròpia cultura ?.

-Per una altra banda, l’agrupació té membres que són professors de la universitat. Els hi demane : ¿ Si han reparat sobre el mal que aquestes mancances ens produeixen?, ho dic des de l’experiència de dues carreres sofertes des de la més absoluta immersió en el sucursalisme (des la castellaneïtat) i mediocritat medioambiental de la Politècnica.

-Vaig a finalitzar amb un conte per tal de que cadascú faça la seua tria entre ésser governador o indígena del patrimoni :


Conten que un antic governador espanyol d’una província americana, durant l’època daurada de l’imperi, volgué complimentar un parent seu, volent fer-li arribar una dotzena de magnífics melons, collits als seus camps. Encarregà un parell d’indígenes que els en dugueren amb una carta, i els hi digué : ” No vos en mengeu cap, perquè si ho féu, la carta ho veurà i sereu castigats”. Els portadors dels melons van fer la meitat del camí sense entrebancs; però al 3r dia, l’olor dels melons, la set i la gana van poder més que l’amenaça. Tanmateix, llestos i prudents, aturant-se al peu  d’un mur, agafaren la carta i la taparen amb pedres darrere d’ell. Aleshores, segurs de no ser vistos se’n menjaren un cadascú. En acabant , recuperant la carta prosseguiren el camí. A l’endemà feren la mateixa operació. Arribant al dia següent a casa del parent del governador entregaren la carta i 8 melons. Aquest, els hi féu esperar mentre llegia la carta, per si requeria resposta immediata. En llegir que li enviaven una dotzena, els hi pregunta ¿ On són els 4 melons que falten ?. En oir açò els indígenes fugiren esperitats contant a tot arreu que les cartes podien veure a través de murs i pedres. Ells no van entendre què era una carta, com funcionava, per a què servia. Sobre l’ús de la llengua del país ens hi passa el mateix. Bona part dels arquitectes valencians, em sembla, tenen la mateixa sagacitat i finor interpretativa que els indígenes protagonistes del conte.


Tot esperant que siga ben rebuda aquest afer i subralle D’INTERÈS GENERAL s’acomidada de vosaltres

                                                               Josep Blesa i Morante, arquitecte.

Aquesta entrada s'ha publicat en Letters el 16 de febrer de 2014 per josep_blesa

Les inversions fotovoltaiques i l’enganyifa de l’estat.

Deixa un comentari
Les inversions fotovoltàiques i l’enganyifa de l’estat
(per Rosa Dasí i Vicent Verdevio).
Afectats per les modificacions legislatives retroactives en energia fotovoltaica)

En el 2007 ningú podia pensar que elsector fotovoltaic de l’Estat espanyol travessaria una situació com l’actual. Tant el RD 436/2004 com posteriorment el RD 661/2007 s’aprovaren per tal d’implementar unes tecnologies innovadores (i cares), però necessàries per a assolir els objectius i els compromisos que el Govern ESpanyol adquirí com a membres de la Unió Europea i signat pel Tractat de Kioto. Aquests decrets obriren les portes al fet que instal·ladors i promotors difongueren el compromís adquirit. Als ciutadans ens sorprenia aquesta proposta que es desmarcava d’allò que sempre havien decidit els lobbies de les grans elèctriques, però ingènuament molts hi confiàrem. AQuestes normatives suposaren un vertader reclam per a l’adquisició d’una instal·lació d’energia solar. Es partia d’un augment creïble en un estat de dret: la seguretat jurídica recolzava la inversió. Aquells decrets reials tenien un objectiu definit: estimular la inversió dels xicotets productors. Els decrets inicials, per tant, primaven les instal·lacions reduïdes (de 5 Kw a 100 Kw per persona física o jurídica). Els inversors van ser buscats amb aquest perfil. Però aquesta aposta per la fotovoltaica no es féu sols a l’Estat espanyol, sinó que es va obrir la crida a inversors d’altres països que veien en l’EStat Espanyol un model pioner en energia fotovoltaica. Així és com l’Estat espanyol va ser referent a Europa tant pel que fa al nombre d’instal·lacions fotovoltaiques com a la creació d’empreses punteres en aquest sectot.
Molts llauradors i ramaders invertírem, com ées el nostre cas, impulsats per la falta de rendibilitat del sector agrari. En el cas del País Valencià no en tenim, de dades concretes, però els afectats són xicotets inversors vinculats a les Pime’s i l’agricultura, en menor quantia. Pel que fa a Catalunay, la Unió de Pagesos calcula que 4000 xicotets productors agraris van apostar per l’energia fotovoltaica. En tots els casos, la inversió comptava amb la garantia de retorn a canvi de rebre les ajudes previstes després de la publicació dels reials decrets de 2004 i 2007.

Aquest ambient d’optimisme inversor anà augmentant, sobretot després que les administracions en feren una intensa campanya divulgativa. La resposta a aquest reclam va sobrepassar les previsions.
Però, és el xicotet inversor o productor d’energia el culpable d’aquesta falta de previsió per part del Govern Central?

Si voleu llegir més passeu al “vull llegir més

L’excés de potència instal·lada és l’argument utilitzat per la pròpia administració, que va promoure i no va supervisar el procés, i que li ha servit per a justificar les successives retallades a colp de decrets-llei que ratllen la il·legalitat i arriben a escursar fins a un 40 % els ingressos compromesos inicialment amb els productors, a través d’accion impròpies d’un estat de dret com és l’aprovació de normes amb caràcter retroactiu. A partir de novembre de 2010, el Govern Central dispara amb canó contra les fotovoltaiques i aprova diverses normes: RD 1565/2010, RDL 14/2010, Llei 15/2012, RDL 2/2013 i RD 9/2013 de mesures urgents del sector elèctric, en part justificant-ho per l’agreujament de la crisi econòmica, en part per la rellevància que estava adquirint l’energia fotovoltaica en el mercat elèctric. El Govern espanyol va decidir retallar retroactivament els ajuts per a la producció d’energia fotovoltaica.

Aquests textos normatius han posat en una situació econòmica gravíssima més de 55.000 famílies productores que van confiar en el model energètic pel qual s’estava apostant, sota l’empara del RD 436 /2004 i, posteriorment amb el RD 661/2007.

Per tant, l’aplicació d’aquestes normes, amb caràcter retroactiu, ha implicat que moltes instal·lacions fotovoltaiques facen fallida perquè el preu de la prima establerta ja són inviables. A mésw, han arruïnat un sector estratègic de futur i han destruït milers de llocs de treball ja creats (trebalaldors de plantes de panells fotovoltacs i altres dedicats a la instal·lació i al manteniment).

Però, són aquests xicotets inversors els realment causants del dèficit tarifari, com han volgut fer-nos creure, demonitzant fins l’extrem les energies fotovoltaiques com a font d’alternativa energètica?

Davant la situació actual, el Govern ha culpabilitzat sovint les fotovoltaiques del dèficit de tarifa.
Tanmateix, aquesta situació té una una altra lectura diferent:
la connivència d’interessos deshonestos de les elèctriques amb el Govern español pretén impedir-nos tenir alternatives energètiques al nostre abast. S’està atacnt , per no dir soterrant, directament les renovables.

Però no es negocia una fórmula que permeta la viabilitat econòmica de les plantesa fotovoltaiques existents, que s’avance en un sistema de fixació del preu de l’electricitat que siga equitatiu i racional, que passe per l’estalvi i la reducció de costos i que no penalitze els nivells de producció d’energia neta?

Perquè no s’hi fa ?………..i a qui no l’interessa?

Endesa, IBerdrola, Gas Natural-Fenosa, Red Eléctrica de España han incrementat en un escenari econòmic de crisi com l’actual el seu valor bursari entre un 15 i un 39 %.
En canvi, els actius fotovoltaics han perdut el seu valor. Amés, no sabem si és casualitatl’elevat nombre d’expresidents, exministreas i ex alts càrrrecs que ocupen llocs generosament remunerats en les empreses elèctriques espanyoles. Tampoc no sabem si és atzarós que l’accionista majoritari d’Endesa siga un italià o que l’accionista d’IBerdrola siga un catarí o un espanyol amb interessos en el projecte Castor davant de la nostra costa.

Això podria explicar per què han demonitzat les fotovoltaiques i el xicotet productor, i perquè s’ha capgirat la situació, apostant-hi pels combustibles fòssils, cars i contaminants procedents de països llunyans, en detriment de les energies renovables molt adequades per a un estat estat com l’espanyol, més barates a llarg tèrmini, netes i autòctones. REalment, és també molt preocupant saber que la redacció de la nova Llei del SEctor Elèctric s’haja aprovat amb urgència i sense diàleg en contra de l’opinió de la Comissió Nacional de la Competència i del Consell d’Estat, tot i interposant nombrosos recursos d’inconstitucionalitat.

Qui pot estar darrere de l’aprovació d’aquests reials decrets?
Qui són els qui estan més interessats en la seua aplicació?

En el cas de la bombolla immobiliària, els culpables van ser els bancs que aniaven les famílies a invertir en l’habitatge, Però, pel que fa a les fotovoltaiques, l’engany ha estat l’ESTAT ESPANYOL.

I ens preguntem: això no és delicte?
De bell nou, la ciutadania paga la mala gestió d’un Govern espanyol immadur que actua de manera volàtil i és causant de la ruïna de 55.000 famílies en el cas que ens ocupa. Ara només queda que parle la justícia i els tribunals davant d’aquesta enganyifa promoguda pels diferents governs espanyols que, des de 2010 estan aplicant mesures retroactives de manera contínua i tendenciosa.

darrere d’aquest escrit hi ha milers d’històries reals que detalle com i perquè molts protagonistes com els que subscrivim aquest article decidírem invertir els nostres estalvis en la generació d’energia neta (el canal Anpier de YOUTUBE visualitza moltes d’aquestes històries). VilaWeb ja donà complida informació al respecte..vet ací.

El denominador comú fou la convicció de realitzar una inversió ètica i responsable amb la seguretat de l’Estat espanyol, a través d’un BOE. Darrere de cada productor hi ha una història dramàtica familiar i personal: endeutament, refinançaments desproporcionats amb els bancs, préstecs entre particulars, ajornaments d’IVA i altres martingales per poder eixir d’aquesta estafa institucionalitzada.