ARCHILETTERS

NOT TO BE A NUISANCE, BUT NOT TO GIVE FREE SERVICE

BUILDERS (LEARNING BY DOING)

Deixa un comentari

De sempre he barrejat les temàtiques fent del bloc un melting pot.
Pura, que és molt més organitzada i endreçada que un servidor, ja inicià aquest bloc creant-hi una mena d’índex categòric en funció de l’autoria i la temàtica exposada. 
Aquesta setmana he començat a reordenar per categories, i hi n’ha nascut una de nova que he intitulat BUILDERS, subtitulada Learnig by doing (aprenent, tot fent) seria la traducció.
Aquesta temàtica de la construcció, en parlarà dels què, on, com, i quan construïm. Punts específics. Tractaré de minvar-ne la llargària, contràriament a com ho he vingut fent normalment. Sóc conscient de l’espessiment d’alguns apunts i el cansament tediós de llegir sobre un tema que us agafa de ben lluny, al què vos he sotmés en alguns casos. Tanmateix tothom hem d’adobar alguna cosa o un altra a casa. Un aparell, una façana, una finestra, etc. Tractem d’abaixar a la realitat quotidiana. Allunyar-nos de les grans frases dels arquitectes i llurs exègetes.

La condició constructora fa qüestionar-nos problemàtiques del món arquitectònic.  No pot haver-ne bona arquitectura, crec, si no hi ha bona construcció. Això no vol dir que, el es diga, siga una solució bona ni única. Pot haver-n’hi alternatives millors. Algunes solucions aportades són provinents d’errors comesos, abans, per un servidor. Per això s’hi reclama que aporteu les vostres experiències. Augmentant-n’hi la retroalimentació mútua.

La base  teòrica d’açò naix -també- arran la problemàtica sorgida amb la remodelació dels estudis universitaris des del Pla de Bolonya. En el qual, ens temem, que hi ha una major especialització dels estudis i una deriva envers un coneixement més superficial de cadascú, no profund, com se’ns ha volgut vendre. L’excusa de rerefons: cal una major imbricació entre universitat i empresa.
El resultat social: Sabrem menys de més coses, és la meua creença.
L’educació, com la societat, és un sistema.
Copiar fites reexides als EUA bàsicament d’investigació, comportaria copiar també certs subsistemes socials interns estadounidencs que fan que l’entrellat americà funcione, més o manco. Copiar això sense els altres ítems ens conduirà irremeiablement a un fracàs generalitzat del propi sistema europeu.

Començarem amb un tema senzill, aparentment:

Com rehabilitar els panys i elements d’aquesta façana totalment malmesa……

 en aquesta altra?


 
Dellà de la REGLA DE LES 3 R, n’hi ha un valor de coneixement i experiència dels antics gens menyspreable a l’hora de projectar de nova planta. Les construccions ens parlen de com han funcionat al llarg de la seua vida.
 
Farem una descomposició per elements d’aquesta façana.

Veure-hi el “Vull llegir més...”

Anem a descompondre-la per elements:

1. Revocs.
2. Balcons.
3. Motlures.
4. Baranes i baixants (elements metàl·lics).
5. Ràfec.
6. Pedra natural de basament.
7. Portam i  finestratge.

Entrarem en successius lliurament. Ara és massa tard….;-)

Aquesta entrada s'ha publicat en BUILDERS el 2 d'agost de 2009 per josep_blesa