vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

Blanc de Picapoll 2011 Mas de Sant Iscle: simfònic

19 de gener de 2013

“Blanc de Picapoll 2011”Vi blanc jove DO Pla de BagesSant Fruitós de Bages2200 ampolles  Celler: Mas de Sant Iscle Anyada: 2011 Raïm: picapoll blanc Grau alcohòlic: 13% vol Preu aproximat: 7,60 euros Web: http://masdesantiscle.com/  Comentari: És a Sant Fruitós de Bages, en documents provinents del celler del poderós en altre temps monestir de Sant Benet de Bages (1568), o de Sant Iscle (1796), on

Llegir més

Vins de Bonastre (i IV): Sicus Blanc 2011

5 de gener de 2013

  “Sicus Blanc 2011”Vi blanc jove Bonastre (Baix Penedès) 2000 ampolles Celler: Terrers mediterranis Anyada: 2011 Raïm: xarel·lo Grau alcohòlic: 13% volPreu aproximat: 10,00/13,00 euros Web: http://www.sicus.cat/ Comentari: Crida l’atenció que aquest vi fermenti en àmfores de fang. Però, més enllà de l’anècdota, és un xarel·lo que excel·leix.   En els darrers anys estem assistint a una progressió

Llegir més

Vins de Bonastre (III): Tardor 11

3 de gener de 2013

“Tardor 11”Vi blanc joveBonastre (Baix Penedès)   500 ampollesCeller: Cal LluïsotAnyada: 2011Raïm: Xarel·lo blanc (cartoixà)Grau alcohòlic: 12,2%volPreu aproximat: 15 eurosWeb: http://callluisot.com/   Comentari:  Elaborat seguint el calendari lunar, aquest original xarel·lo se situa al marge de cànons. Radicalment rústic, un vi que recorda els d’abans. Cal Lluïsot elabora vins, olis i vinagres. Es tracta d’una iniciativa de producció de cicle tancat que reivindica

Llegir més

Vins de Bonastre (II): Sicus Negre 2009

29 de desembre de 2012

“Sicus Negre merlot 2009”Vi negre criança Bonastre (Baix Penedès) 2000 ampolles Celler: Terrers mediterranis Anyada: 2009 Raïm: merlot Grau alcohòlic: 14,7% volPreu aproximat: 12,50/15,00 euros Web: http://www.sicus.cat/   Comentari:El tast del Sicus merlot 2009 confirma les bones sensacions de l’anyada anterior 2008. Tot i els canvis de factura que ara s’hi poden apreciar, es referma com un vi francament

Llegir més

Vins de Bonastre (I): Partida Creus – Garrut 2010

22 de desembre de 2012

Partida Creus – Garrut 2010 Vi negre criança Bonastre (Baix Penedès) Celler: Partida Creus Raïm: garrutGrau alcohòlic: 13%vol  Preu aproximat: 18 eurosViticultura ecològica Web: http://www.partidacreus.com/   Comentari:  Bonastre, un petit municipi situat al Baix Penedès -comarca amb una remarcable producció vitivinícola-, s’està convertint en una petita Meca dels vins artesans, concebuts des de la sensibilitat amb el medi, mercès a la interessantíssima tasca

Llegir més

Turó Negre 2009: obrint el fons d’armari

1 de desembre de 2012

“Turó Negre 2009”Vi negre criançaDO EmpordàCapmany (Alt Empordà) Celler: Oliver ContiAnyada: 2009Raïm: cabernet sauvignon, merlot, garnatxaGrau alcohòlic: 14,5% vol. Preu aproximat: 5,50/5,90 eurosWeb: www.oliverconti.com      Comentari: Dit des de la més absoluta simpatia (un pèl provocadora potser sí), el celler Oliver Conti es podria considerar el celler més “afrancesat” de l’Alt Empordà, emmirallat per diversos

Llegir més

Jaume Grau i Grau – Picapoll 2011: bona traça

24 de novembre de 2012

“Jaume Grau i Grau – Picapoll 2011”Vi blanc jove DO Pla de BagesMaians (Castellflorit del Boix) Celler: Vins Grau i Grau Anyada: 2011 Raïm: picapoll blanc Grau alcohòlic: 12% vol Preu aproximat: 7,25/9,70 eurosWeb: www.vinsgrau.com   Comentari:L’any 1890 aquesta varietat blanca era l’única que es plantava al pla de Bages. Diverses causes, que començaren amb els efectes de la plaga de la fil·loxera, i continuaren

Llegir més

1+1=3 : xarel·lo + expressiu

11 de novembre de 2012

 “1+1=3 xarel·lo 2011”Vi blanc joveDO PenedèsFont-rubíCeller: U Més U Fan TresAnyada: 2011Raïm: Xarel·loGrau alcohòlic: 12,50%volPreu aproximat: 6,85 eurosWeb: www.umesufan3.com  Comentari: Un xarel·lo que opta sense manies per l’expressivitat; concebut per a gaudir. Els vins blancs al Penedès es troben immersos en un període de revisió, amb l’aparició d’elaboracions de tall més modern que subratllen el caràcter propi, superant el clixé

Llegir més

Garnatxes blanques (IX): Quim Batlle Garnatxa Blanca 2008

6 de novembre de 2012

“Quim Batlle Garnatxa Blanca 2008”Vi blanc amb criançaDO AlellaLa Sentiu (Tiana)Celler: Quim BatlleAnyada: 2008Raïm: garnatxa bancaGrau alcohòlic: 13,00 %volPreu aproximat: 12,5/15 eurosAgricultura ecològicaWeb: www.vinosdealella.com       Comentari: Per al consumidor pot resultar xocant que una de les grans garnatxes blanques amb criança provingui justament de la DO Alella, una zona caracteritzada per altres varietats i estils d’elaboració. No obstant, la sorpresa és més

Llegir més

Garnatxes blanques (VIII): Indigena 2011

23 d'octubre de 2012

  “Indigena 2011”Vi blanc joveDO Penedès Celler: Parés Baltà Raïm: garnatxa blancaGrau alcohòlic: 11,5% vol Preu aproximat: 12 eurosAgricultura eològicaWeb: http://www.paresbalta.com    Comentari: El pensador il·lustrat Étienne Bonnot de Condillac explica al seu Traité des sensations (1754) que l’art de raonar no és més que una llengua ben feta: no pensem més que amb l’auxili de paraules perquè

Llegir més

Onzè capítol de Diario de Viña 2012: ?Viña y Biomasa?

18 d'octubre de 2012

L’onzè capítol capítol del videobloc “Diario de Viña 2012″ explica el reaprofitament dels sarmemts i de la fusta dels boscos per a l’obtenció de biomasa.   Aprofitant la sensibilització social després d’un estiu molt castigat pels incendis forestals a tot el litoral mediterrani i amb la col·laboració de Glòria Martí, responsable de Medi Ambient a l’Heretat, el capítol narra

Llegir més

Què fa que sigui tan difícil prendre una copa de (bon) vi a bars/terrasses/xiringuitos …? (i II)

13 d'octubre de 2012

  La situació actual començarà a ser reversible quan, entre els propis establiments (un sector, cal recordar-ho, sotmès a una dura competència), s’estengui el convenciment que disposar d’una oferta de vins mínimament acurada és un factor que suma, per poc que sigui, pel que fa a la fidelització de clients i l’increment d’ingressos. Des de la iniciativa conjunta

Llegir més

Què fa que sigui tan difícil prendre una copa de (bon) vi a bars/terrasses/xiringuitos …? (I)

6 d'octubre de 2012

El vi potser s’ha consolidat (o almenys, ho intenta) en l’àmbit de la gastronomia i la restauració, però, en canvi, el seu consum és pràcticament residual a bars i locals d’oci. Llevat excepcions, l’oferta de vins que s’hi pot trobar a la majoria d’aquests darrers establiments és poc atractiva, escassa en nombre de referències i qualitat. Que el

Llegir més