vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

5 de gener de 2013
0 comentaris

Vins de Bonastre (i IV): Sicus Blanc 2011

 
“Sicus Blanc 2011”
Vi blanc jove
Bonastre (Baix Penedès)
2000 ampolles
Celler:
Terrers mediterranis
Anyada: 2011
Raïm: xarel·lo
Grau alcohòlic: 13% vol
Preu aproximat: 10,00/13,00 euros
Web: http://www.sicus.cat/

Comentari:

Crida l’atenció que aquest vi fermenti en àmfores de fang. Però, més enllà de l’anècdota, és un xarel·lo que excel·leix.  

En els darrers anys estem assistint a una progressió quantitativa, però sobretot qualitativa, dels vins de xarel·lo. Un avenç que encara no coneix el seu sostre i que, de ben segur, seguirà generant atractives novetats en els propers temps.

El Sicus Blanc és un altre exponent d’aquest fenomen, situant-se, al nostre parer, entre els monovarietals joves de major interès de la regió del Penedès, la qual cosa, encara que sembli paradoxal, és compatible amb què el celler no pertanyi a la DO del territori en qüestió. 

El celler practica una viticultura de caràcter ecològic i sostenible amb l’entorn, evitant l’aplicació de productes fitosanitaris a la vinya i mantenint un entorn biodivers, amb rendiments baixos d’1,5 quilograms per cep.
 
Una de les peculiaritats pel que fa a l’elaboració d’aquest blanc jove és la seva fermentació alcohòlica en àmfores de fang. Aquest procés es realitza a temperatura controlada de 12,5 graus al llarg d’onze dies, en dipòsits de 250 litres de capacitat. El vi continua addicionalment a les àmfores durant dos mesos més, en què roman en contacte amb les mares procedents de la fermentació. L’ús d’àmfores pretén aprofitar la textura porosa de l’argila per a microoxigenar el most en fermentació i el vi resultant, potenciant-ne el color i l’estructura.

Aquest xarel·lo, de tall modern i mediterrani, posseeix unes aromes complexes i intenses i un tacte dens i salí, en què s’aprecia tant la influència mineral del terrer com la salinitat provinent de la marinada, dos factors característics de l’indret.

Nota de tast.
Color groc pàl·lid que contrasta amb un voraviu brillant. Aroma de bona intensitat, amb marcats records a fruita blanca, fruita tropical madura i cítrics, amb un punt anisat. Bona estructura en boca, dens i alhora fresc, afruitat, mineralitat calcària. Notable final. Persistent.
  
 

Data de tast:
desembre 2012

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,65/10

El contrapunt. El Baix Penedès: vi i gastronomia. Per cloure aquests apunts sobre els vins de Bonastre, us suggerim alguns enllaços per a conèixer més sobre el seu apassionant entorn. Un d’ells és el web de Terra i Taula, iniciativa conjunta de productors i cuiners del Baix Penedès per a la difussió de les seves activitats. Un dels restaurants membres és el Vell Papiol, de Calafell, amb un bloc propi sobre gastronomia i vins que val la pena consultar. Diversos blocs s’han referit recentment als vins i cellers de Bonastre, com La Nunnu, o Entre Vinos y Amigos de Jesús Velacoracho. Pel que fa específicament al celler Sicus podeu trobar també informació als blocs Armari d’Espècies, salvat.blog, club tastaolletes, o AQ restaurant (disculpeu si segurament ens en deixem algun altre).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!