vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

24 de novembre de 2012
0 comentaris

Jaume Grau i Grau – Picapoll 2011: bona traça

“Jaume Grau i Grau – Picapoll 2011”
Vi blanc jove
DO Pla de Bages
Maians (Castellflorit del Boix)
Celler: Vins Grau i Grau
Anyada: 2011
Raïm: picapoll blanc
Grau alcohòlic: 12% vol
Preu aproximat: 7,25/9,70 euros
Web: www.vinsgrau.com  

Comentari:

L’any 1890 aquesta varietat blanca era l’única que es plantava al pla de Bages. Diverses causes, que començaren amb els efectes de la plaga de la fil·loxera, i continuaren després amb el progressiu abandonament del conreu de la vinya i l’aposta per altres varietats quantitativament més productives, conduïren a l’arrencament de ceps de picapoll i a una profunda decadència d’aquesta varietat, fins el punt que la superfície conreada va davallar fins a només 16 hectàrees localitzades a Artés. El 1997, però, a través de la col·laboració públic-privada, es va iniciar una selecció clonal per escollir les plantes més adequades que va donar lloc a una espectacular revifalla d’aquesta varietat, en tornar a valorar-se la seva qualitat i especificitat. 

Un estudi de les seves característiques genètiques demostra que el picapoll del Bages (incloent també una mostra provinent de Porrera, al Priorat) és una varietat autòctona, sense cap tipus de proximitat amb el piquepoul blanc originari del Llenguadoc, però sense lligam tampoc amb el picapoll d’Alella o del Penedès, reflectint, en canvi, una proximitat quasi absoluta, tot i que no idèntica, amb la varietat clairette procedent també del Llenguadoc. 

Pel que fa al Jaume Grau i Grau és una excel·lent mostra dels brillants resultats obtinguts mercès a la recuperació quasi miraculosa d’aquesta varietat. En aquest cas, a més, és un blanc de forta personalitat que es caracteritza per una sensació de volum i cremositat molt especials.

Amb una tradició familiar ininterrompuda a Maians que es remunta a 1885, el celler produeix un ampli ventall de vins amb un nivell general de qualitat remarcable.

Presentat amb una estètica renovada el darrer any, el blanc picapoll és un vi que excel·leix. Dotat d’un important component aromàtic, amb notes afruitades i florals complexes i intenses, en boca és compensat, amb una frescor agradable, voluminós, i dotat d’una cremositat molt característica. Finalitza amb un toc amarg i persistent que fa salivar.

 

Un blanc elegant i melós.

Nota de tast. Groc daurat mitjà-alt, brillant. Aromes complexes de fruita madura (albercoc, aranja) i flor blanca. Estructurat en boca, glicèric, amb una acidesa amable, fresc.     

Data de tast: novembre 2012

Valoració Vins que Estimo:
Excel·lent 9,50/10

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!