Comença aquest breu repàs amb una proposta ben singular: el garrut que elabora el celler Partida Creus. Rústic i extraordinari alhora.
Partida Creus és un petit celler artesanal instal·lat a Bonastre, on s’hi elabora una producció limitada de vins amb raïm de conreu ecològic. Una curiosa iniciativa de dos italians del Piemont, l’Antonella Gerosa i en Massimo Marchiori. A banda d’una filosofia i uns mètodes d’elaboració basats en el respecte a la naturalesa (les terres de més difícil accés es treballen amb tracció animal, per exemple), el principal actiu d’aquest celler és la seva contribució a la recuperació d’un patrimoni vitivinícola que es trobava pràcticament extingit.
Probablement, el garrut és el vi més especial d’aquest celler. El garrut és una subverietat del monastrell, o directament un sinònim del mateix (veure el documentat “Diccionari dels noms de ceps i raïms: l’ampelonímia catalana”, de Xavier Favà i Agud), una varietat mediterrània molt ben adaptada a climes secs i calurosos.
Pel que fa a l’elaboració, el raïm se sotmet a una maceració prèvia durant quatres dies amb gra sencer. La fermentació es realitza amb llevats autòctons. El vi resultant roman sobre les pròpies mares en dipòsit d’acer inoxidable durant tres mesos, per potenciar una major cremositat i volum en boca. Finalment, es clarifica per decantació i s’embotella sense filtrar.
En qualsevol cas, es tracta d’una manera de fer, incipient i pionera, per la qual comencen a apostar diversos cellers, i que, amb tota probabilitat, anirà en augment en els propers anys perquè connecta amb un perfil de consumidor especialment sensibilitzat amb els processos naturals. No suposarà, ni de bon tros, la fi de les factures més convencionals, però, en seran unes interessants alternatives.
Nota de tast. Cirera picota, fosc. Aroma penetrant, fruits negres acompanyats d’un toc silvestre (mòra) i mineral, cremós (toffee). En boca és de cos mitjà, amb tanins vius i fins; bona acidesa, fresc i equilibrat. Agradable persistència final.
Data de tast: novembre 2012
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!