vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

22 de desembre de 2012
0 comentaris

Vins de Bonastre (I): Partida Creus – Garrut 2010

Partida Creus – Garrut 2010

Vi negre criança
Bonastre (Baix Penedès)
Celler: Partida Creus
Raïm: garrut
Grau alcohòlic: 13%vol 
Preu aproximat: 18 euros
Viticultura ecològica
Web: 
http://www.partidacreus.com/
  

Comentari:
 

Bonastre, un petit municipi situat al Baix Penedès -comarca amb una remarcable producció vitivinícola-, s’està convertint en una petita Meca dels vins artesans, concebuts des de la sensibilitat amb el medi, mercès a la interessantíssima tasca de petits cellers de recent creació: una resposta original en temps difícils que caldrà seguir amb atenció.

Comença aquest breu repàs amb una proposta ben singular: el garrut que elabora el celler Partida Creus. Rústic i extraordinari alhora. 

Partida Creus és un petit celler artesanal instal·lat a Bonastre, on s’hi elabora una producció limitada de vins amb raïm de conreu ecològic. Una curiosa iniciativa de dos italians del Piemont, l’Antonella Gerosa i en Massimo Marchiori. A banda d’una filosofia i uns mètodes d’elaboració basats en el respecte a la naturalesa (les terres de més difícil accés es treballen amb tracció animal, per exemple), el principal actiu d’aquest celler és la seva contribució a la recuperació d’un patrimoni vitivinícola que es trobava pràcticament extingit.


Probablement, el garrut és el vi més especial d’aquest celler. El garrut és una subverietat del monastrell, o directament un sinònim del mateix  (veure el documentat Diccionari dels noms de ceps i raïms: l’ampelonímia catalana”, de Xavier Favà i Agud), una varietat mediterrània molt ben adaptada a climes secs i calurosos.

Pel que fa a l’elaboració, el raïm se sotmet a una maceració
prèvia durant quatres dies amb gra sencer. La fermentació es realitza amb llevats autòctons. El vi resultant roman sobre les pròpies mares en dipòsit d’acer inoxidable durant tres mesos, per potenciar una major cremositat i volum en boca. Finalment, es clarifica per decantació i s’embotella sense filtrar.
 

És un vi personal, que evoca en el seu conjunt un record silvestre molt característic a esbarzer o romeguera. Un vi que necessita el seu temps per a obrir-se, mostrant-se llaminer i fàcil de beure en boca, tot i ser menys lleuger del que és habitual en aquesta varietat, oferint densitat i matèria més que suficients, i que ha pogut disposar del temps d’evolució suficient per amansir els seus tanins. Conclou amb un final fruitós i càlid com a conseqüència de l’alcohol       
  

Un vi imperfecte? Sí, si es considera que la pròpia natura és imperfecte. En efecte, opta per renunciar a l’ús de bona part dels recursos tecnològics que es troben actualment a l’abast dels enòlegs per tal d’incidir en el resultat final dels vins, la qual cosa, evidentment, li confereix un caire rústic que pot convèncer més a uns que no pas a d’altres.

En qualsevol cas, es tracta d’una manera de fer, incipient i pionera, per la qual comencen a apostar diversos cellers, i que, amb tota probabilitat, anirà en augment en els propers anys perquè connecta amb un perfil de consumidor especialment sensibilitzat amb els processos naturals. No suposarà, ni de bon tros, la fi de les factures més convencionals, però, en seran unes interessants alternatives.

Nota de tast. Cirera picota, fosc. Aroma penetrant, fruits negres acompanyats d’un toc silvestre (mòra) i mineral, cremós (toffee). En boca és de cos mitjà, amb tanins vius i fins; bona acidesa, fresc i equilibrat. Agradable persistència final. 

Data de tast: novembre 2012


Valoració Vins que Estimo:
Excel·lent 9,75/10

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!