vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

3 de gener de 2013
0 comentaris

Vins de Bonastre (III): Tardor 11


“Tardor 11”

Vi blanc jove
Bonastre (Baix Penedès)  
500 ampolles
Celler: Cal Lluïsot
Anyada: 2011
Raïm: Xarel·lo blanc (cartoixà)
Grau alcohòlic: 12,2%vol
Preu aproximat: 15 euros
Web:
http://callluisot.com/
 

Comentari:
 
Elaborat seguint el calendari lunar, aquest original xarel·lo se situa al marge de cànons. Radicalment rústic, un vi que recorda els d’abans.

Cal Lluïsot elabora vins, olis i vinagres. Es tracta d’una iniciativa de producció de cicle tancat que reivindica una identitat orgullosament pagesa per als seus productes. Les vinyes són tractades amb mètodes ecològics i s’hi conreen diverses varietats (cabernet, ull de llebre moscatell d’alexandria, parellada, chardonnay, chenin blanc) per a la producció de vins naturals.   

Pel que fa a aquest xarel·lo, el cert és que la proposta trenca esquemes. La manera de vinificar representa un cert retorn al passat, al marge dels mètodes enològics actuals. El raïm, veremat el 6 d’octubre de 2011, va fermentar amb els seus propis llevats -la clau principal de la seva elaboració-. Després de romandre en dipòsits d’acer inoxidable, va ser embotellat el 12 de febrer de 2012, una vegada estabilitzat només amb fred. 

El vi resultant s’allunya de la majoria de xarel·los que es poden trobar al marcat. D’entrada, destaca per la transparència del seu color. Però, sobretot, sorprèn pel protagonisme del component salí, amb records a fòsfor. Un vi agradable, de tacte més dens del que és habitual als blancs joves, i amb unes interessants possibilitats pel que fa a la seva combinació gastronòmica, per exemple, amb plats de peix blau amb un cert component greixós, com tonyina, salmó, o calamars farcits, o inclús vegetals, com bolets o espàrrecs.  

Tast  recomanable per als curiosos dels vins blancs i que connecta, a més a més, amb un tipus de consumidor que valora els processos naturals.
    
Nota de tast. Groc molt pàl·lid que contrasta amb el voraviu d’or brillant. Nas mineral, cítric, gessamí. Estructurat i untuós en boca, ample, bona acidesa, salí.  

Data de tast: des
embre 2012

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9/10

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!