Salvatore lo Piccolo detingut (amb el peu dret)

La detenció del darrer cap de al màfia siciliana ha aixecat una gran eufòria. Però n’hi ha prou amb la detenció de Lo Piccolo per llençar les campanes al vol?

Amb quinze dies de diferència han aparegut dues notícies contradictòries a la premsa respecte al crim organitzat a Itàlia.

La primera era una breu notícia apareguda a les pàgines d’economia del diari Avui (23-10-2007) on s’explicava que les organitzacions mafioses italianes són la primera empresa del país. Ja que tenen a les seves mans un 7% del producte interior brut italià, això es tradueix en 90.000 milions d’euros.

La segona és la detenció de Salvatore lo Piccolo el passat dia cinc de novembre. Aquesta detenció tot just un any i escaig després de la detenció de l’anterior cap en Bernardo Provenzano es una mostra clara que la màfia siciliana ha perdut la complicitat i la impunitat de que havia disfrutat fins no fa gaires anys. Les tel.levisions s’han apressat a mostrar-nos imatges de gent eufòrica als carrers i declaracions triomfals dels polítics.
Tanmateix i malgrat aquesta eufòria no puc evitar formular-me algunes preguntes. Hi ha motius per tanta eufòria tenint en compte els diners de que disposa el crim organitzat?
Com es poden permetre aquesta eufòria els mateixos polítics que es van veure totalment desbordats per una guerra de al camorra napolitana tot just fa uns mesos?
No pot ser que la pressió policial es centri en les organitzacions més mediàtiques (màfia siciliana i camorra) i en canvi l’estat italià faci els mateixos ulls grossos de sempre amb les que són més desconegudes i li donen per tant menys mala premsa?

Potser és que soc un xic massa desconfiat però en el món en que vivim on les organitzacions criminals es belluguen com peix a l’aigua em sembla un xic ingenu pensar que detenint el criminal més buscat ja tenim la feina feta. Segur que aquestes detencions han fet mal a la màfia siciliana però si els estats no s’arromanguen molt i molt seriosament contra aquestes organitzacions (nacionals, transnacionals, mediàtiques, grosses o xiques) la gent del carrer ho tenim ben cru.

  1. No, no cal llençar les campanes al vol, de totes maneres és una notícia excel·lent, i el millor de tot, el que sí que és una gran notícia són les imatges de la gent eufòrica pels carrers, inimaginables anys arrere. No crec que l’Estat italià es centri en una organització perquè és més mediàtica, és molt complicat, però el fet que cosa nostra tinga una organització més "clàssica" podria ser que facilite cops així. No hi ha un gran cap a la camorra o a la ‘ndrangheta. Sobre aquesta última i la seua organització se sap molt poc, però sembla que totes dues són menys piramidals que cosa nostra. De totes maneres insisteixo en que la notícia era que algunes persones eixiren al carrer a celebrer-ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.