Los All Blacks

 

 

“Los All Blacks”

Peter Bills

Ed. Corner.

“Los All Blacks” és un llibre que analitza la selecció de rugby més mítica de tots els temps. Qui més qui menys ha vist algún cop fins hi tot en informatius que mai parlen de rugby la seva Haka. Peter Bills però descriu de forma metòdica les raons de l’èxit dels All Blacks al llarg de tant temps.

El llibre està estructurat en setze capítols en cadascun dels quals s’estudia un aspecte fonamental dels All Blacks. Així hi trobem descrits els seus orígens i com són consubstancials a la colonització britànica. El mestissatge que va instaurar-se entre europeus , maorís, i més recentment polinesis. S’hi analitza també la Haka així com la importància que té el rugby en la vida i esctructura social de Nova Zelanda. L’enorme pressió que reben jugadors i entrenadors, en un país que viu pel rugby, i el negoci que suposa aquest esport. L’impacte que va tenir el professionalisme. El sistema educatiu i mètodes i sistemes de selecció des de les escoles.

Tanmateix el que m’ha agradat més del llibre és que l’autor profunditza en tots aquests punts defugint la mitificació. En tots ells busca veus contradictòries. Amb aquest mètode aconsegueix aprofundir en les raons que han mantingut durant tants anys els All Blacks a dalt del tot. Però alhora exposant els problemes que hi ha o comporten tots aquests el.lements. Així per exemple deixa clar que l’afany de victòria és un dels factors constituius de l’èxit dels All Balcks. Però denuncia i dona veu als que denuncien que aquest afany ha provocat moltes vegades comportaments violents entre els jugadors. O bé la passió de tota una nació que està volcada en l’equip és un el.lement fonamental alhora de motivar i empènyer els jugadors, però de vegades pot ser tant exagerat que esdevé nociu.

En resum, estem davant d’un exel.lent llibre que s’endinsa en les arrels passades i l’organització i context presents de la millor selecció de rugby del món. En ell s’hi analitzen els aspectes tècnics i esportius, formació, entrenament, estil, cos tècnic. Però també el context històric i social que va permetre crear aquest equip i que l’ha mantingut a dalt de tot fins avui. Si us agrada el rugby és imprescindible. I si us interessa saber com un equip ha aconseguit mantenir-se en nivells d’excel.lència durant uns segle, també ho és.

Jordi Riu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.