Perspectives (ni blanc ni negre)

Després de tants  anys de crisi finalment comencem a estabilitzar-nos?

Crec que si, que finalment hem començat a estabilitzar-nos.  Com a mínim apareixen els primers indicis que la caiguda de vendes es pot estar frenant o fins hi tot aturant.   Agafat en conjunt la caiguda a la facturació de les llibreries ha estat aproximadament d’un 30%.  Si ara es confirma l’aturada en la caiguda de vendes significarà que el llibre en format paper continua sent un article dins el mercat de gran consum.  Si això no  passa i les vendes continuen caient significarà que estem fora de joc, i que ens enfrontem a un procés similar al que va viure la música.  Aquesta incògnita la resoldràn els propers mesos.

Però encara que continuem en dansa això no significa que tornem a la situació d’abans de la crisi.  En aquesta bugada hem perdut almenys dos  llençols:

1)Butxaca: la pirateria i s’han endut per endavant  el llibre de butxaca com a format important.  La quantitat de llibre de butxaca que es ven és cada cop més minça.  La raó  d’aquesta caiguda és simple. El consumidor de llibre de butxaca busca un contingut fàcilment portable i barat.  Per aquest tipus de lector baixar-se’l d’internet satisfà les seves necessitats plenament.  Més portable que una “tàblet” o un “smartphone” o un reproductor de llibres digitals és tant portable o més que un llibre de paper,  més que més per que aquests aparells  els durien igualment. I a més, si bé  el llibre de butxaca és barat respecte altres formats, és caríssim comparat amb els 0 € que paga el client per baixar-se’l de franc.  Podeu argumentar que no se’l baixa de franc, ja que paga internet. Però si que li surt de franc ja que internet el pagaria igual.

2)Novel.la romàntica.  La consumidora de novel.la romàntica és una gran coneixedora de les series i autores.  Però comparteix amb el comprador de butxaca l’interés exclusiu pel contingut al mínim preu.  Per tant la pirateria aquí també ha trobat un nínxol.

Sembla que el govern està preparant una llei anti-pirateria.  Aquesta llei però està destinada al fracàs si no castiga a cercadors i proveïdors de serveis.  D’altra banda passi el que passi amb la pirateria, si finalment les vendes de llibre en paper s’estabilitzen o fins hi tot remunten, no vol dir que les llibreries ens haguem  salvat.  Sinò que tenim una altra oportunitat per adaptar-nos.

I com ho hem de fer això d’adaptar-nos? Crec que la resposta a aquesta pregunta ningú la tenim encara.