marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

14 de juliol de 2012
0 comentaris

SIURELLADA I CONCENTRACIONS EN CONTRA DE LA LLEI DE LA FUNCIÓ PÚBLICA

Dimarts vinent, dia 17, el Parlament de les Illes Balears pot acabar aprovant definitivament la modificació de la Llei de la Funció Pública que elimina l’exigència del coneixement del català –en distints nivells- als optants a places d’ocupació públiques. A més, la llengua catalana, pròpia de l‘arxipèlag, deixarà de ser la llengua de l’administració pública. Així, s’instaura a les Balears i Pitiüses un claríssim apartheid lingüístic dictat, ai las!, per l’ens que legalment té l’obligació de fer les passes necessàries per donar a conèixer, promocionar i difondre, i prestigiar el català.

I d’aquesta marginació no se’n salva ni la toponímia, ja que si fins ara, d’acord amb l’article 14.1 de la vigent Llei de Normalització Lingüística: “Els topònims de les Illes Balears tenen com a única forma oficial la catalana”, amb aquesta modificació –encara que sigui de la Funció Pública!- també seran oficials en llengua castellana, talment com si les illes fossin ciutats dormitori de Madrid.

L’Obra Cultural Balear, davant aquesta clara traïció a la ciutadania de les Illes Balears, fa una darrera crida a la responsabilitat i a la consciència de tots i cadascun dels diputats del Parlament perquè aturin aquesta mena de tupinada. I ho fa d’una manera especial al president del Parlament, Pere Rotger; a la presidència del Consell de Mallorca, Maria Salom; al president del Consell de Menorca, Santiago Tadeo, i al d’Eivissa, Vicent Serra, responsables institucionals que en moltes avinenteses han donat suport públic tant a l’ús com a la promoció de la llengua catalana.

Es tracta d’una crida desesperada, és clar, i si hem de fer cas al comportament gregari que seguiren en la votació a les esmenes a la totalitat de fa unes setmanes, cap d’ells –o ella- no es desmarcarà de la línia marcada per José Ramón Bauzá. Per això, l’entitat fa una crida a tots els ciutadans que puguin perquè es concentrin dimarts dia 17 davant el Parlament a les 10 i a les 13 hores armats de xiulets i altres elements sorollosos. I aprofita aquesta nova convocatòria per felicitar totes les persones que des que començaren les escomeses governamentals en contra de la nostra parla, s’han mobilitzat per demostrar el seu rebuig, des de les 12.000 al·legacions que es presentaren a començament d’any en contra, precisament, d’aquest mateix avantprojecte, passant per les 50.000 que ens manifestàrem a Palma el 25 de març i acabant per les constants mobilitzacions i campanyes ciutadanes, i pels pares que, de manera responsable i exemplar, de forma aclaparadora, han triat el català com a llengua d’iniciació a la lectoescriptura dels seus fills.

A més d’aquesta concentració a Ciutat, se’n faran el mateix dimarts a la tarda a la majoria de pobles de Mallorca.

L’OCB també demana als ciutadans que no es deixin enganyar per aquesta iniciativa legal segregadora: el català és la nostra llengua i passi el que passi seguirem exigint els drets que l’emparen i que atenen, ensems, els nostres drets lingüístics. D’altra banda, també es compta amb el compromís de totes les forces polítiques de tradició democràtica de tornar a fer necessari el coneixement de la nostra llengua per accedir a la funció pública.

Per tot això, ara més que mai, cal que tots els que sabem el català l’usem sempre i per tot; i els qui no el saben, que l’aprenguin i l’usin. És hora de fer pinya, d’anar junts sense retrets ni recances, la causa bé s’ho val.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.