marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

17 de març de 2012
0 comentaris

L’OCB DAVANT L’APROVACIÓ DEL PROJECTE DE LA VERGONYA I EL MENYSPREU

L’Obra Cultural Balear considera un fet molt greu que el Consell de govern d’avui hagi aprovat el projecte de modificació de la llei de funció pública sense fer cas ni haver contestat les més de 12.000 al·legacions presentades pels ciutadans, les associacions i nombrosos ajuntaments de les Illes Balears (alguns d’ells del PP). Per a l’entitat, es tracta d’una actuació vergonyosa que demostra l’actitud antidemocràtica del Govern Bauzá, que governa d’esquena a la majoria social i als valors que defineixen la convivència ciutadana, definits a l’Estatut d’Autonomia i a la Llei de Normalització Lingüística, aprovada amb el consens de totes les forces polítiques.
Segons l’Obra Cultural Balear, davant aquest menyspreu cap a la democràcia manifestat de manera reiterada pel Govern Bauzá -que s’ha negat a atendre els nombrosos sectors socials que li exigien que retiràs la proposta i retornàs al consens en matèria de llengua, molts d’ells provinents del seu propi partit- considera que ara l’única resposta pot ser l a mobilització ciutadana massiva i sense precedents, que demostri a l’actual executiu el clam social a favor de la llengua pròpia i dels drets lingüístics. L’entitat fa una crida al conjunt de la ciutadania -militants i votants del PP inclosos-, i especialment a les més de 12.000 persones, entitats i institucions que han rebut el menyspreu del Govern, a participar a les mobilitzacions per la llengua organitzades aquests dies arreu de Mallorca i a assistir a la manifestació “Sí a la nostra llengua”, que tendrà lloc el diumenge, 25 de març, a les 18.00 hores, a la plaça de la Porta Pintada de Palma.

L’Obra Cultural Balear recorda que l’Avantprojecte de modificació de la Llei de Funció Pública, ara ja projecte de llei, buida de contingut la Llei de Normalització Lingüística i la Llei de Règim Jurídic. Per a l’OCB, la proposta del Govern és contrària a l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, que fixa l’oficialitat de la llengua catalana, únic idioma propi de les Illes Balears, i que obliga les institucions a garantir l’ús normal i oficial del català, a prendre les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i a crear les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears. A més, l’Estatut també obliga els poders públics a vetllar per la protecció i la defensa de la identitat pròpia i considera que la normalització de la llengua catalana és un dels objectius dels poders públics. Segons l’OCB, a més, l’avantprojecte és contrari a la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, que obliga les institucions a garantir els drets lingüístics dels ciutadans.

L’OCB també recorda que abans de les eleccions el president del Govern, José Ramón Bauzá, es va comprometre a no canviar la Llei de Normalització Lingüística. Per a l’entitat, és clar que el projecte del Govern és un atac a la igualtat dels drets lingüístics dels ciutadans, ja que pretén, sense reformar l’Estatut, la instauració d’un nou règim polític en què la llengua pròpia no gaudirà d’oficialitat en peu d’igualtat amb el castellà. En aquest sentit, per a l’entitat es tracta de la major agressió contra la llengua catalana de tot el període democràtic, i denuncia que la pretensió del Govern és eliminar l’idioma propi de l’administració pública, i reduir el seu ús per part de les institucions a una anècdota folklòrica. Segons l’OCB, la màxima autoritat de les Illes Balears, que té com a una de les seves obligacions la promoció del coneixement i de l’ús de la llengua pròpia, actua com el seu botxí i exterminador, amb la finalitat d’anorrear-la i fer-la desaparèixer.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.