marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

25 d'abril de 2017
0 comentaris

PRODIGIS GAZANENCS

Avui fa tres-cents deu anys de la derrota d’Almansa i no som a València per cridar per la llibertat que perdérem i mai més no hem recuperat. Tanmateix, som valencià insular i, per tant, hi som encara que no m’hagi mogut de l’illa.

Avui també és sant Marc i no he dinat de caragols, per la qual cosa estic indefens davant la gota, diuen els que entenen de guariments de malures.

És dimarts, avui, dia gazanenc des de fa gairebé una eternitat i la gazanitat te situa en uns paràmetres vitals que escapen a tota racionalitat i adesiara et depara sorpreses de dimensions estratosfèriques. Es veu, però, que aquest dimarts meteorològicament estrany s’ha aixecat benèvol amb mi i m’ha obsequiat, a través de l’amic Miquel Àngel, una de les torres gazanenques, amb la segona edició del llibre “Poesías”, de Joan Alcover, editades a Palma per la “Librería de J. Tous, editor”, el 1892. Un exemplar que ha arribat al Taller Marginàlia perfectament conservat.
En el pròleg, J. Tous indica just començar: “Por segunda vez se publica este libro, agotada de manera ràpida y poco frecuente la primera edición que de él se hizo. Al escogerlo para dar comienzo á la Biblioteca Balear, el editor hubo de tenir presente el éxito alcanzado per esta sèrie de poesies del Sr. Alcover y el mérito reconocido y duradero de casi todas elles”. Alcover tenia aleshores 38 anys i en feia cinc que era vidu de Rosa Pujol i Guasch. Per això, pessiga el poema Plor d’infants que diu:

Si un infant plorar sentia,
abans de donarmen Déu,
a penes m’en condolís,
com si tengués cor de neu.

Llavors, quant vaix esser pare,
si d’un nin sentia el plor,
girant cap á ell la cara,
sentia endolar-se el cor.

Des que sa mare no es viva,
y els fills meus van endolats,
si el plor d’un infant m’arriba
sent els ulls de plor banyats.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.