marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

26 de març de 2015
0 comentaris

LA PERVIVÈNCIA DEL SÍ AL CATALÀ

Ahir va fer 3 anys de la multitudinària manifestació del “Sí a la nostra llengua” que clamaren 50.000 persones a Palma, davant el Consolar de Mar, en una mostra de rebuig inequívoc a la política de “nova planta” lingüisticocultural engegada pel govern de José Ramón Bauzá. “L’esperit dels cinquanta mil”, a partir d’aleshores, impregnà totes les respostes a les agressions contínues a la llengua i a la cultura nostres. Una política acoradora que arribà al zenit amb la promulgació del Decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL), contestat, a la vegada, pels més de 100.000 participants a la manifestació del 29 de setembre de 2013, la més gran celebrada mai a l’arxipèlag.

Com recorda l’OCB, “tres anys més tard la situació legal de la llengua catalana ha empitjorat a les Illes Balears. L’entitat torna a denunciar que la política del Govern Bauzá té com a finalitat l’extermini de l’idioma que identifica els mallorquins i les mallorquines, i constata que les mobilitzacions impulsades des de la societat civil no han fet recapacitar uns governants que han anat aplicant contra l’idioma propi les directrius del sector més extremista del PP. L’OCB considera gravíssim que un Govern que té el mandat legal i estatutari de protegir i promoure la llengua catalana s’hagi convertit en el seu principal enemic, i que la màxima institució de Balears mostri la seva voluntat de reduir l’idioma propi a un residu folklòric

Per això, l’entitat “fa una crida a la societat perquè continuï mobilitzant-se a favor dels nostres drets lingüístics, de la nostra cultura i d’un model educatiu basat en la cohesió social. Davant les agressions governamentals, l’entitat demana a la ciutadania que mantengui el seu compromís diari amb la llengua, segueixi reivindicant els seus drets i faci servir el català amb normalitat a tots els àmbits. Una societat conscient dels seus drets i disposada a exercir-los, és la principal garantia de futur per a la nostra llengua“.

L’OCB aprofita aquest aniversari per anunciar que “el proper dissabte 25 d’abril, a Palma, tendrà lloc la “Diada per la Llengua”, a la qual convidarà a participar a tots els ciutadans conscients dels seus drets i que demanen un canvi en el model de gestió antimallorquí i antidemocràtic que ha estat impulsat els darrers quatre des de les institucions públiques“.

La Diada s’enguany serà la culminació de la campanya de participació en matèria de llengua i cultura “Conversem”, i serà un acte d’afirmació dels drets lingüístics i culturals del nostre poble.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.