marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

23 d'agost de 2014
0 comentaris

IB3 SENSE SERVEI DE CORRECCIÓ I ASSESSORAMENT LINGÜÍSTIC

El sainet escrit per l’Ens Públic de Ràdio i Televisió de les Illes Balears (EPRTVIB) a partir de la licitació del seu servei de correcció i assessorament lingüístic ha acabat essent una bufonada, com calia esperar d’un ens al servei exclusiu de les fòbies de l’impresident Bauzá.

A la licitació d’aquest servei sols s’hi presentà “Paraula, Centre de Serveis Lingüístics”, entitat que des de l’any 2000 treballa per la normalització lingüística del català i la difusió de la cultura a tots els àmbits a través de la gestió de serveis lingüístics de formació, assessorament i dinamització.

La seva proposta era tan rigorosa que la Mesa de Contractació li adjudicà el servei.

Vet aquí, però, que unes declaracions públiques del president de “Paraula”, en el sentit que en el plec de condicions de la licitació no s’hi incloïa la introducció de l’article salat en determinats espais informatius i en les connexions en directe, encenen les alarmes i les ires dels grups ultramuntans secessionistes lingüístics i l’EPRTVIB crida a capítol “Paraula” per “aclarir” la situació.

És clar que Paraula aclareix que la incorporació de l’article salat no s’inclou en el plec de condicions; i que estan d’acord a què els espais informatius haurien d’aplicar en la seva totalitat un registre d’acord amb el màxim grau de formalitat, independentment dels temes tractats.

La Mesa de Contractació, per la seva banda, segons diu textualment al web corporatiu de l’EPRTVIB, “ha pogut confirmar directament amb els interessats la seva negativa a desenvolupar el servei sota la coordinació lingüística de l’Ens fent ús d’un registre més col·loquial en aquells espais de major espontaneïtat”. Aquesta circumstància, segueix dient la Mesa, “ha duit a declarar deserta la licitació en no haver concorregut altra entitat en el procediment”.

És a dir, curt i ras: la licitació del servei de correcció i assessorament lingüístic de l’ EPRTVIB es va fer amb nocturnitat, a l’atropellada, a tota màquina i en ple mes d’agost amb l’única finalitat d’incorporar l’article salat “en els espais d’esports, meteorologia i connexions en directe”, ja veus tu.

Tanmateix no volen cap model lingüístic amb cara i ulls, i amb el rigor de les persones que hi entenen; volen la barbàrie simplement per deshonrar. El darrer que vol l’ EPRTVIB és donar a conèixer, difondre i prestigiar la llengua catalana perquè aquest ens, com deia, depèn directament de l’impresident Bauzà. I el llogater del Consolat de Mar ha manifestat a bastament –i així ha legislat i manat- que l’únic que vol i desitja és embrutar, afeblir i emmalaltir fins a l’agonia la llengua d’aquesta terra enmig de la mar.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.