marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

12 d'abril de 2014
6 comentaris

EL MENYSPREU DE LA SAL: ELS INFORMATIUS SALATS D’IB3

Mentre seguesc la “Marxa per l’educació”, que ha partit d’Inca i arribarà a Palma sobre les 6 de l’horabaixa si res no es torç, llegesc al diari AraBalears que Maria Antònia Lladó, coordinadora lingüística d’IB3, anuncià als periodistes de la televisió pública de les Balears que, a partir del mes que ve, els informatius seran en salat.

 

En una reunió que mantingué ahir amb aquests periodistes, segons AraBalears, “Lladó va concretar que els qui fossin de les Balears -excepte els pollencins- haurien de fer servir l’article salat. Els nascuts a Catalunya i al País Valencià en queden exempts”. I encara més: “Lladó va justificar el salat dient que cada dialecte té diferents registres més o manco formals i que l’article salat es podia utilitzar en els informatius emprant, sempre, un llenguatge correcte”.
Res no sé d’aquesta alta funcionària; en desconec tant la seva formació acadèmica com les seves preferències polítiques, però a jutjar per la decisió que ha pres i per com s’expressa, és una mera –que no és poc- comissària política. O si voleu censora del temps del cabdill. Molt salada, a més, al gust d’aquest govern més extern que no propi.

Els prohoms d’aquesta terra tan malmenada ja hi han dit la seva. Esper que la Universitat de les Illes Balears també la digui. Que es tracta d’un tropell a la llengua que parlam des de fa vuit segles, ho sap tot aquell que no menysprea ni aquestes illes nostres ni la ciència. Que és una mesura per empetitir i ridiculitzar la llengua catalana ho diuen els dos dits de front necessaris per anar per la vida cara alta.

Que l’impresident ha declarat fa temps l’extermini de tot allò que ens identifica com a poble, ho demostren, sense anar gaire lluny dissortadament, la Llei de símbols i ara aquesta nova tupinada lingüística.

Esper que els professionals, els periodistes d’IB3 Televisió, fent honor a la seva formació acadèmica, es neguin a seguir aquest dictat que atempta contra tot allò que té a veure amb la responsabilitat, l’educació i la formació.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

 1. L’ús de l’artícle salat, a parer meu, tindria de ser una cosa “normal” per les persones  que l’utilitzen. No cal demonitzar els parlars propis.

  Atentament, i bon dissabte

 2. “Els nascuts a Catalunya i al País Valencià en queden exempts”.

  Ignorant, i sí ets de Cadaquès o d’alguna zona de la costa brava on els vells encara salen? o d’alguns pobles del País Valencià repoblats per mallorquins?
  O jo mateix si vull, després de viure una anys a la costa brava.

  El salat no és cap delicte, ara em tem molt que els que voldran fer en la televisió serà alguna aberració.

 3. Bon dia,
  llegeixo el teu article, i d’altres opinions irades al voltant d’aquest tema, i em penso que des d’aquí Barcelona alguna cosa em perdo i fa que no ho acabi d’entendre tot plegat. Fes-me’n cinc cèntims i potser així en tregui l’aigua clara.
  A veure, salar és una característica del català ben pròpia de les Illes, cert?. Bé que també es sala a la Costa Brava però això seria sortir-se’n del tema. Aleshores reflectir aquesta parla pròpia als espais televisius sembla un fet normal, apropant el llenguatge dels mitjans al llenguatge del carrer (que els de Pollença vagin apart ja m’ultrapassa). També el llenguatge escrit es particularitza, veig que escrius “seguesc”, “llegesc”, “esper”, que no són les formes que jo empraria, i també veig que al teu escrit no sales (no és correcte?).
  On està el problema?, des de la distància no entenc aquesta resposta tan enutjada. Potser és que ja li veus les orelles al llop i t’imagines per on poden continuar. Però tal i com ho veig el diable, tot i ser qui és, també fa de vegades coses encertades. Ara tu ho vius més aprop, aclareix-me el perquè de tot plegat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.