BONA VIDA

Jaume Fàbrega

EL PEIX I LA CARN EN LA CUINA VALENCIANA

11 de novembre de 2023

EL PEIX I LA CARN Ara esta molt de moda ser vegetarià, i fins i tot vegà (refús absolut no solament al peix o a la carn, sinó als productes d’ origen animal, com els ous, la mel i els productes lactis). De fet, la major part de la Humanitat és preferentment vegetariana- l´Índia, l´alimentació

Llegir més

L’ ARRÒS I ELS CEREALS EN LA CUINA VALENCIANA

10 de novembre de 2023

L’ ARRÒS I ELS CEREALS La cultura popular mediterrània- i valenciana-  el blat era un aliment absolutament essencial. En la cultura judeo-cristiana es el mateix símbol del menjar, tal com diu la Bíblia. Es pot dir que tot es menjava amb pa- de les sopes als “mulladors” (de “mullar” o sucar pa) de les salses

Llegir més

OLLES I CASSOLES EN LA CUINA TRADICIONAL DELS PAÏSOS CATALANS

4 de novembre de 2023

OLLES I CASSOLES No ens podem imaginar la cuina tradicional sense ni cassoles ni olles, uns recipients de cocció que venen del Neolític. Al País Valencià diuen que «un cuiner valencià sense una cassola de fang, o no és cuiner o no és valencià». Ho podem aplicar exactament igual als cuiners i cuineres de Catalunya

Llegir més

Terrissa dels Països Catalans per cuinar

3 de novembre de 2023

TERRISSA DELS PAÏSOS CATALANS “Fer bullir l’ olla” (dita catalana) Al País Valencià diuen que “un cuiner valencià sense una cassola de fang; o no és cuiner o no és valencià!. Ho podem aplicar exactament als cuiners i cuineres de Catalunya i la resta dels Països Catalans, sens dubte. Un servidor té un record e petit

Llegir més

matar el porc

2 de novembre de 2023

ELS ÀPATS DE MATAR EL PORC A pagès, val a dir-ho, no fèiem servir el nom de matança (matances, a Mallorca), sinó de “matar porc”. A casa, per exemple, en solíem matar dos.Explicarem el mata porc de la regió de Girona. Ho farem a partir de records personals, centrats en un poble del Pla de

Llegir més

BOLETS DELS TERRITORIS CATALANS

31 d'octubre de 2023

BOLETS DELS PAÏSOS CATALANS Els Països Catalans, sens dubte, són un dels països del món- amb perdó dels eslaus- més aficionats als bolets i la seva cultura. Arreu hi trobem bolets tan  com les gírgoles, els groguets, els alzinois, els peus de rata o  els més coneguts i reconeguts rovellons,els pinetells, els ceps o siurenys,

Llegir més

sàtira culinària del Modernisme

28 d'agost de 2023

LITERATUA, SÀTIRA I CUINA DURANT EL MODERNSISME Diversos escriptors del s. XIX i modernistes inclouen  a les seves obres referències als  tecs i al menjar, de Víctor Català a Bosch de la Trinxeria, passant per Santiago Rusiñol, Joaquim Ruyra o Josep Mara de Sagarra, que escriu pàgines memorables sobre el tema. Fins a a arribar

Llegir més

SALSA PEBRADA, UNA GRNA SALSA MEDIEVAL PER AVUI

9 d'agost de 2023

    COLOMINS AMB SALSA PEBRADA Una recepta d’ origen medieval, però que podem fer avui amb profit, ja que és exquisida i transforma positivament qualsevol menjar. Ingredients 4 colomins ( o una altra carn-pollastre, porc o peix- orada,verat, nero,moll) 100 g d’ ametlles, pinyons i avellanes,1 molla de pa xopada amb vinagre de vi,pebre,sal,4

Llegir més

EIXIMENIS ENS PARLA DE COM BEURE EL VI

9 d'agost de 2023

DE DONAR A BEURE En quina manea lo servidor deu aportar a beure a son senyor quan per aquell li serà demanant. Primerament tu pendràs aquella tassa o copa o algun altres vaixell aon lo teu senyor acostuma a beure; e aquell rentaràs ab diligència, de manera que sia ben net, e metràs-hi dintre lo

Llegir més

ESMORZAR VALENCIÀ

4 d'agost de 2023

L’ ESMORZAR DE FORQUILLA VALENCIÀ Esmorzar, esmorzaret i esmorzarot. A la Ribera, l’esmorzar és amb “gasto”. El gasto són generalment les olives, els cacaus ( i tramussos també) i l’ensalada, més el vi amb llimonà o la gerra de cervessa. Generalment també entra el café o el cremaet (cigaló o rebentat) i i pot canviar

Llegir més

ENTREPANS VALENCIANS

3 d'agost de 2023

ENTREPANS El País Valencià presenta alguns dels millor  i més originals entrepans de les terres de parla catalana-i d’ arreu- antigament amb un format de pa propi, la pataqueta: Blanc i negre, Entrepà de sang amb ceba, Rues de Castelló (anxoves, pebre vermell, oli d’ oliva, sardines de bota, pebrot fregit, llom, llonganissa, tonyina, Truita

Llegir més

LLAGOSTA A LA CATALANA, UN PLAT ITALIÀ

20 de juliol de 2023

LLAGOSTA A LA CATALANA La llagosta  de la costa- i de Menorca- és un producte excepcional, malauradament escàs. Podem utilitzar-ne, sense ser el mateix, d’ altres procedències. Aquesta recepta s’ inspira en les formes tradicionals de fer el peix en suc, pròpies de la cuina de l’ Alt Empordà i,concretament, de Cadaqués, i de Tossa

Llegir més

BACALLÀ DELS PAÏSOS CATALANS

16 de juliol de 2023

Bacallà bullit amb patata i ceba, Sacsacollons, Borra, Borreta, Borrida BACALLA  AMB PATATES Una recepta que, pràcticament , es fa arreu de Catalunya, amb petites variants, però que a la Costa també era corrent, curiosament entre els pescadors, malgrat tractar-se d’  un “peix de secà”. A pagès era un plat que apareixia a taula sovint,

Llegir més