BONA VIDA

Jaume Fàbrega

MANDONGUILLES, DE CATALUNYA A ALGÈRIA

9 d'agost de 2024
Sense categoria

MANDONGUILLES AMB PÈSOLS Un plat molt popular a Catalunya i d’ èxit sempre assegurat, tant entre petits com grans. A les comarques de Girona sen diuen pilotilles, a la Catalunya Nord boles de picolat, a les Balears pilotes i al País Valencià tarongetes, fassedures (farcidures) pilotes, etc. Es troba a toa la Mediterr`nia: n’ he

Llegir més

ESMORZAR DE FORQUILLA SEGONS EL CHAT GPT(AI)

6 d'agost de 2024
Sense categoria

L’esmorzar de forquilla és una tradició gastronòmica catalana que consisteix en un esmorzar consistent, sovint amb plats que normalment s’associarien amb el dinar o el sopar. Aquesta pràctica és especialment popular entre treballadors i persones que necessiten una aportació energètica substancial per afrontar una jornada laboral intensa. Característiques de l’Esmorzar de Forquilla Plats Consistents: L’esmorzar

Llegir més

Era crespèra

6 d'agost de 2024
Sense categoria

CRESPÈRA Era crespèra (la crespera,) és un mot aranès veí de crespèth,  crespell, i, per tant, remet a l’occità crespèl i al  francès crêpe, mena de coca molt plana, truita, etc,i, per extensió, bunyol (cresp ve del llatí crispus,  “arrissat”, l’aspecte que pren la massa en fregir-se).N’ hi ha una versió dolça: són les cresperes

Llegir més

AI, intel.ligència artificial

5 d'agost de 2024
Sense categoria

Jaume Fàbrega és un destacat escriptor, crític gastronòmic i historiador de la gastronomia català, conegut per la seva extensa obra en la qual combina la seva passió per la cuina amb un rigor històric i cultural. Ha dedicat gran part de la seva carrera a la divulgació de la cuina catalana i mediterrània, i és

Llegir més

HARIAT DE MORISCO

3 d'agost de 2024
Sense categoria

HARIAT DE MORISCO Hariat de morisco vol dir en aranès, literalment, “Farinat de fajol” (recordem que aquesta planta comestible en francès s’ ‘anomena sarrrasin, en anglès buckhwheat i en espanyol, trigo sarraceno). Se sol escriure, als llibres, de formes pintoresques, com “mariscu”,”moriscu”,etc. Són unes farinetes dolces, que generalment, també es fan de blat de moro

Llegir més

Orelletes, delícia de Festa Major

31 de juliol de 2024
Sense categoria

  ORELLETES Les orelletes són força esteses: a la regió de Lleida,de les Garrigues al, Pirorat, al Solsonès, al País Valencià (Bétera i altres pobles) i a les Illes, les orelletes o oreietes (Eivissa, Formentera), les orellanes (Mallorca) o les oranes (Menorca) són populars i caracteritzen algunes celebracions, com la Festa Major. Aquest dolç tradicional,

Llegir més

ESTOFAT, GRAN TÈCNICA CATALANA I OCCITANA

27 de juliol de 2024
Sense categoria

ESTOFAT DE VEDELLA L’ estofat de vedella (o de bou) és un dels clàssics canònics de la cuina catalana, sota aquest o d’ altres noms, sol a acompanyat de bolets, cebetes, patates, pèsols…Es un plat urbà de totes les comarques, incloses les de la Ruta del Cister. I, com veurem més avall, fins i tot

Llegir més

TRUITA AMB SUC

26 de juliol de 2024
Sense categoria

TRUITA AMB SUC Un plat antic, i que es feia pràcticament a totes les comarques de Catalunya, i que ara es troba sobretot a les occidentals. En algunes contrades se’ n deia  agafa-sants, o, quan la truita duia farina, “truita amb trampa” (comarques del Ponent i del sud), dita també tannara o pannada a l’

Llegir més

CÓC D’ ESTIU

23 de juliol de 2024
Sense categoria

CÓC AMB ESCALIVADA La coca amb escalivada, amb ceba, enramada, dita també de Cutxipanda (Segrià), de recapte, de pebrot i tomata, amb pebrot, pebres,o pebrera (Balears), amb pebrera i tomaca  o fassida (comarques d’ Alacant) la retrobem amb petites variants, a tots els Països Catalans. La modalitat cóc es troba a l´Urgell- d’ on procedeix

Llegir més

GARRIGUELLA

23 de juliol de 2024
Sense categoria

LA MEVA GARRIGUELLA Un servidor és de Vilavenut, un petit poble del Pla de l’ Estany que ni és municipi (pertany a Fontcoberta). El poble pròxim, a uns pocs quilòmetres és Parets d’ Empordà. Per tant tot i que Josep Pla anomenava Terraprim de l’ Empordà la nostra comarca, on, però, distingíem perfectament que no

Llegir més

PASTÍS D’ AMETLLES I XOCOLATA O TORTADA

23 de juliol de 2024
Sense categoria

PASTIS D’AMETLLES I XOCOLATA Un superb pastís, fet a base d’ un suau pa de pessic. El pastís de base és la tortada o pastís d’ ametlles, que trobem al País Valencìà- Tortadda, Torta d’ Elx…-, a les Balears i a Catalunya- tortada de Banyoles, Olot, etc.- Són parents de la tarta d’ amêndoa portuguesa

Llegir més

El Bullit de l´estiu

25 de juny de 2024
Sense categoria

BULLIT DE CREÏLLA, BLEDA, CEBA I CARXOFA La verdura bullida, tan habitual arreu, de Catalunya a Eivissa, de la Ribera a les comarques d’ Alacant-d’ on procedeix aquesta combinació-, ens mostra la part frugal, senzilla i, per tant, dietètica, de la nostra cuina tradicional de diari. Algú va escriure que la cuina valenciana no tenia

Llegir més

Ranxos i xefles. Amanides, entrants i salses

5 de maig de 2024
Sense categoria

Receptes Totes les receptes (llevat que no es digui el contrari)  són per a  4 persones   ENTRANTS, AMANIDES , SALSES I ESCABETXOS——————————————————————————————- Els entrants poden ser un mos únic, un berenar o un sopar. Sovint són amb una llesca de pa- torrada o no- amb allioli, una sardina de llauna, tonyina,fuet etc. Hi incloem

Llegir més

cuina eròtica (69 maneres de fer-ho)

5 de maig de 2024
Sense categoria

BACALLÀ A LA GRANDI COLLONI, REMENA I REMENA`T Un nom popular amb variants: bacallà a la “randi”, “brandi”, “blanquí”, amb l’ afegit de “colleoni”, “colioni” noms emparentats amb el de la brandada i amb un suposat origen italià (?), referent al cardenal del Renaixement Giovannni Colonna (llavors la recepta seria “a la grandi Colonni”). Elucubracions

Llegir més