BONA VIDA

Jaume Fàbrega

CORDON BLEU, ESCOLA DE CUINA I VEDELLA FARCIDA

2 de maig de 2021

CORDON BLEU Hi ha versions amb pollastre o porc, però la recepta original porta vedella, pernil, formatge i un arrebossat crocant. Però, a més la denominació Cordon Bleu (cordó blau, cinta blava) dona nom a una famosa escola de cuina internacional. Conten els historiadors de la cuina  que el terme cordon bleu  procedeix d’una distinció

Llegir més

IBÈRICS, LA REALITAT I L’ ENGANY

30 d'abril de 2021

  ELS PERNILS, ESPATLLES I LLOMS IBÈRICS: QUE NO US ENGANYIN Parlem bàcicament de pernils però també hi ha altres productes part de peces (com el secret) i altres del porc fresc, com el xoriço, la llonganissa (slachixhón) o la cansalada, Podem tenir dubtes a l’hora d’identificar els productes ibèrics del mercat. La verItat és

Llegir més

ARRÒS BLANC, ARRÒS DE MALALT?

29 d'abril de 2021

L’ ARRÒS BLANC, ALIMENT DEL MÓN   L’ arròs blanc- és a dir, simplement bullit o fet al vapor- és un dels aliments més consumits al món. D’ orient a Amèrica, fa la funció de base del menjar. A Catalunya també el trobem, dit també arròs blanc a la cubana, Arròs blanc, Arròs bullit, Arròs

Llegir més

LA LLIMA O PATATA DE MAR, DELÍCIA SECRETA

27 d'abril de 2021

LLIMA O PATATA DE MAR, UN PLAER SECRET A França, hi ha restaurants  que ofereixen violets, una de les més rares criatures marines, dites també figues de mer. Són famosos els procedents de Marsella i els seus entorns, d’Hyères, Toulon, etc., to i que també n’ hi ha als entorns de Leucata, a tocar la

Llegir més

HISTÒRIA DE LA CUINA CATALANA, AL COMPLET

21 d'abril de 2021

LA MEVA HISTÒRIA DE LA CUINA Com a historiador, sempre m’ ha interessat la història de la cuina; i com a escriptor gastronòmic, l’ aportació de Catalunya- particularment a l’ Edat Mitjana- que és única a Europa. He dedicat diversos llibres al tema, com ara “La cuina catalana a través del temps” (un gran volum

Llegir més

LÈXIC SOBRE EL SEXE…PERQUÈ DIR “POLLA”, SI TENIM DESENES DE MOTS AUTÒCTONS?

17 d'abril de 2021

LÈXIC ERÒTIC L’empobriment de la nostra llengua, degut fonamentalment a la intrusió violenta de l’ espanyol o el francès i a  circumstàncies polítiques i culturals ben conegudes, fan que el lèxic eròtic es limiti, gairebé, a polla i follar. Mots empobridors- i lamentable castellanismes- que constitueixen una disrupció  violenta a la llengua. Altrament, no disposem

Llegir més

Cafè caleta, cremat, queimada…: un cafè amanit

16 d'abril de 2021

CAFÈ CALETA És una reconfortant  beguda considerada com a pròpia dels pescadors d’ Evissa, que consisteix a mesclar infusió de cafè d’ordi —avui en dia, també de qualsevol cafè— amb conyac cremat. La mescla és endolcida amb sucre i sovint és aromatitzada amb pell de llimó- i també de taronja- grans de cafè i branquillons

Llegir més

MENJAR CARN CRUA, COM AL PALEOLÍTIC

5 d'abril de 2021

EL CARPACCIO Als restaurants és força popular menjar car crua o peix cru- en el cas dels japonesos (sashimi, que hi ha gent que confon amb el sushi). També és molt corrent el carpaccio.El carpaccio és un bistec de bou o vedella tallat finíssimament i servit, normalment, amb una mena de vinagreta d’ oli d’

Llegir més

carn i peix a la Mediterrània

4 d'abril de 2021

EL PEIX I LA CARN AL PAÍS VALENCIÀ I ALS PAÏSOS CATALANS Ara esta molt de moda ser vegetarià, i fins i tot vegà (refús absolut no solament al peix o a la carn, sinó als productes d’ origen animal, com els ous, la mel i els lactis). De fet, la major part de la

Llegir més

LA MONA, DE CATALUNYA A ALGÈRIA I FRANÇA

3 d'abril de 2021

  LA MONA,  DE VALÈNCIA I ALGÈRIA A Catalunya, al País Valencià o la Franja, el dilluns de Pasqua és el dia de la Mona. Mona tradicional, en forma de coca o tortell o la  monaa moderna, de pastisser, amb figures de xocolata i personatges d’ actualitat. La mona no solament és de Pasqua. Al

Llegir més

GASTRONOMIA I CULTURA CATALANA

31 de març de 2021

Jaume Fàbrega (Vilavenut, 1948) ACTIVISME CATALANISTA, CULTURAL I CÍVIC Jaume Fàbrega fa nació catalana des d’ un aspecte clau de la cultura: la cuina. A més, és l´ únic autor que  qualsevol àmbit, premsa, ràdio, llibres, conferències, sempre ha tingut i té en compte la perspectiva dels Països Catalans (Josep Guia, Universitat de València, 2000).

Llegir més

us agraden esls mochi?

25 de març de 2021

DAIFUKU MOCHI (MOCHI FARCIT D’ ANKO I MADUIXA) El mochi és una preparació culinària japonesa i xinesa feta d’arròs glutinós cuit i aixafat amb un morter fins que esdevé una pasta, i després modelat. Com que té un gust més dolç que d’altres varietats d’arròs, és l’ingredient de base de nombroses receptes de dolços tradicionals (wagashi), però també forma part de diversos

Llegir més

Azeirbadjan, terra màgica

16 de març de 2021

AZEIRBADJAN Cuina de matriu islàmica, influïda per la de la Unió Soviètica i sobretot per la turca, així com per la iraniana i altres pobles de l´entorn Iran, Turquia, països caucàsics…). S’ hi troben totes les herbes i verdures mediterrànies: tomàquets i cogombres- sovint associats en refrescants amanides-, pebrots, albergínies, carbassons, coliflor, espinacs,col… El xai

Llegir més

PAELLA, CATALANA, MALLORQUINA O CATALANA

11 de febrer de 2021

LA PAELLA Sobre l ‘arròs a la valenciana, arròs a la paella o, simplement, paella -el recipient ha donat nom al plat-, es podria escriure tot un tractat. Hi ha qui ho fet, si més no pel que fa a les receptes- de Lorenzo Millo a Josep Piera- que n’ ha escrit un tractat magnífic

Llegir més