BONA VIDA

Jaume Fàbrega

Orelletes, delícia de Festa Major

31 de juliol de 2024
Sense categoria

  ORELLETES Les orelletes són força esteses: a la regió de Lleida,de les Garrigues al, Pirorat, al Solsonès, al País Valencià (Bétera i altres pobles) i a les Illes, les orelletes o oreietes (Eivissa, Formentera), les orellanes (Mallorca) o les oranes (Menorca) són populars i caracteritzen algunes celebracions, com la Festa Major. Aquest dolç tradicional,

Llegir més

ESTOFAT, GRAN TÈCNICA CATALANA I OCCITANA

27 de juliol de 2024
Sense categoria

ESTOFAT DE VEDELLA L’ estofat de vedella (o de bou) és un dels clàssics canònics de la cuina catalana, sota aquest o d’ altres noms, sol a acompanyat de bolets, cebetes, patates, pèsols…Es un plat urbà de totes les comarques, incloses les de la Ruta del Cister. I, com veurem més avall, fins i tot

Llegir més

TRUITA AMB SUC

26 de juliol de 2024
Sense categoria

TRUITA AMB SUC Un plat antic, i que es feia pràcticament a totes les comarques de Catalunya, i que ara es troba sobretot a les occidentals. En algunes contrades se’ n deia  agafa-sants, o, quan la truita duia farina, “truita amb trampa” (comarques del Ponent i del sud), dita també tannara o pannada a l’

Llegir més

CÓC D’ ESTIU

23 de juliol de 2024
Sense categoria

CÓC AMB ESCALIVADA La coca amb escalivada, amb ceba, enramada, dita també de Cutxipanda (Segrià), de recapte, de pebrot i tomata, amb pebrot, pebres,o pebrera (Balears), amb pebrera i tomaca  o fassida (comarques d’ Alacant) la retrobem amb petites variants, a tots els Països Catalans. La modalitat cóc es troba a l´Urgell- d’ on procedeix

Llegir més

GARRIGUELLA

23 de juliol de 2024
Sense categoria

LA MEVA GARRIGUELLA Un servidor és de Vilavenut, un petit poble del Pla de l’ Estany que ni és municipi (pertany a Fontcoberta). El poble pròxim, a uns pocs quilòmetres és Parets d’ Empordà. Per tant tot i que Josep Pla anomenava Terraprim de l’ Empordà la nostra comarca, on, però, distingíem perfectament que no

Llegir més

PASTÍS D’ AMETLLES I XOCOLATA O TORTADA

23 de juliol de 2024
Sense categoria

PASTIS D’AMETLLES I XOCOLATA Un superb pastís, fet a base d’ un suau pa de pessic. El pastís de base és la tortada o pastís d’ ametlles, que trobem al País Valencìà- Tortadda, Torta d’ Elx…-, a les Balears i a Catalunya- tortada de Banyoles, Olot, etc.- Són parents de la tarta d’ amêndoa portuguesa

Llegir més

El Bullit de l´estiu

25 de juny de 2024
Sense categoria

BULLIT DE CREÏLLA, BLEDA, CEBA I CARXOFA La verdura bullida, tan habitual arreu, de Catalunya a Eivissa, de la Ribera a les comarques d’ Alacant-d’ on procedeix aquesta combinació-, ens mostra la part frugal, senzilla i, per tant, dietètica, de la nostra cuina tradicional de diari. Algú va escriure que la cuina valenciana no tenia

Llegir més

Ranxos i xefles. Amanides, entrants i salses

5 de maig de 2024
Sense categoria

Receptes Totes les receptes (llevat que no es digui el contrari)  són per a  4 persones   ENTRANTS, AMANIDES , SALSES I ESCABETXOS——————————————————————————————- Els entrants poden ser un mos únic, un berenar o un sopar. Sovint són amb una llesca de pa- torrada o no- amb allioli, una sardina de llauna, tonyina,fuet etc. Hi incloem

Llegir més

cuina eròtica (69 maneres de fer-ho)

5 de maig de 2024
Sense categoria

BACALLÀ A LA GRANDI COLLONI, REMENA I REMENA`T Un nom popular amb variants: bacallà a la “randi”, “brandi”, “blanquí”, amb l’ afegit de “colleoni”, “colioni” noms emparentats amb el de la brandada i amb un suposat origen italià (?), referent al cardenal del Renaixement Giovannni Colonna (llavors la recepta seria “a la grandi Colonni”). Elucubracions

Llegir més

GORKA KNÖRR

14 d'abril de 2024
Sense categoria

GORKA KNÖR Vaig conèixer Gorka Knörr, el  gran cantant basc i amic de Catalunya, l’ any 1978 a Girona, en ocasió d’ un concert sobre la Llibertat, qui iniciava les mobilitzacions democràtiques a Girona després del franquisme. I, després de tants anys, ens hem retrobat a Santa Coloma de Farners, en un acte de Poetes

Llegir més

LA CUINA BELGA AMB RESPECTE NACIONAL

5 d'abril de 2024
Sense categoria

BÈLGICA, LA CUINA DE TRES NACIONS Bèlgica (België, Belgique) és un estat amb tres comunitats: la flamenca- de llengua neerlandesa-, la valona, francòfona-, i una minoria alemanya. Cada comunitat té la seva llengua pròpia oficial: per tant, el neerlandès, i no el francès, és la llengua d’ús al país flamenc. Brussel.les és l única zona

Llegir més

NGEM EL QUE SOM

12 de març de 2024
Sense categoria

GASTRONOMIA I SÍMBOL     La tria alimentària Quan analitzem qualsevol sistema alimentari, tant històric com actual, tendim a fixar-nos en la dependència d’ aquests models  en relació al clima i, per tant, als productes que se’ n deriven. Parlem, fins i tot, de dieta mediterrània, alimentació atlàntica, etc.. Això, tot i ser fonamentalment cert,

Llegir més

FUET

7 de març de 2024
Sense categoria

EL FUET   Relacionats amb la llonganissa tenim el fuet i embotits iguals o similars com la secallona, l´espetec, la somalla, el petador, el tastet sec, etc. El fuet, en aquests moments, està tenint un èxit i projecció- també fora de Catalunya- sorprenents, que en fa, gairebé, un embotit de culte que, fins i tot

Llegir més

Espaghetti, espaguetis, espaguets

29 de febrer de 2024
Sense categoria

SPAGHETTI AGLIO E OGLIO.Espaguetis amb oli i all Una de les més simples- però tanmateix exquisides-receptes italianes de la cuina de la pasta –Spaghetti con aglio e olio-si bé a Nàpols, d’ on és originària , l’ oli, en napolità, és “oglio”. Receptes similars les trobem en altres regions meridionals, com als Abruzzi o Sicília-Spaghettei

Llegir més