BONA VIDA

Jaume Fàbrega

JOAQUIM RUIYRA SABORÓS

21 de març de 2023

ELS PLATS DE JOAQUIM RUYRA L’ escriptor blanenc ens parla de menjars , especialment a base de peix. Coneixia bé el món dels pescadors de Blanes, com ens ho mostra a “Pinya de Rosa”. “En Joaquim Ruyra menà  tota la vida una plàcida existència de ric hisendat”, ha escrit Manuel de Montoliu. Ple de bens

Llegir més

SARDENYA

22 de febrer de 2023

CAPITOL VIII Sardenya PEUS DE XAI AMB TOMAQUET   A punt de tornar a marxar, però ara amb un ferri. Itàlia, país marítims, té uns excel.lents serveis en vaixell, i pots anar pràcticament arreu de la Mediterrània. -Sense problemes, perquè no ens movem d’ Itàlia, diu en Peter. -Doncs no és tan clar , que

Llegir més

paella catalana?

9 de febrer de 2023

PAELLA CATALANA L’ arròs a la cassola és indubtable que s’ ha creuat amb l’ arròs a la valenciana, resultant una mena de popularísisma “paella”. Però aquesta paella que es fa a Catalunya- així com a les Balears, tant per la tècnica d’ execució, els ingredients i l´acabat (des de l´eixutesa de l’ arròs (més

Llegir més

ELS CIGRONS A LA CATALANA NO PORTEN XORIÇO

7 de febrer de 2023

CIGRONS DE QUARESMA O A LA CATALANA Sense arribar a l’ús que tenen les mongetes, els cigrons també són populars a Catalunya. Es mengen i cuinen de moltes maneres: simplement bullits, i amanits amb oli, o acompanyats d’ allioli; fregits amb cansalada; en puré,en forma de “gresoleta” o croqueta, en truita, i fins picats;guisats amb

Llegir més

ARRÒS PASSEJAT

19 de gener de 2023

ARRÒS AL FORN L’ Arròs al forn, una de les especialitat de la cuina valenciana que mereixeria ésser més coneguda. Es feia habitualment el dilluns aprofitant les sobres de l’ Olla dominical dominical; rebia els noms  humorístics d’ “Arròs amb perdiu”- per la cabeça d’ alls que s’ hi sol posar al mig- o “Arròs

Llegir més

CUINA DEL BARROC

18 de gener de 2023

Introducció LA CUINA DE 1714: DE LA CONTINUÏTAT MEDIEVAL AL NAIXEMENT DE LA CUINA MODERNA   La cuina del període Barroc- dels segles XVII al XVIII, amb l´eix de 1714- es presenta com una moment apassionat de la història. D’ una banda hi ha encara una clara continuïtat amb la cuina medieval- abundància de sabors

Llegir més

Ensalada, ensaladilla…

22 de desembre de 2022

ENSALADA RUSSA I LES SEVES VARIANTS   Aquest plat d’origen aristocràtic té els seus orígens a la Rússia del segle XIX. Després de la revolució soviètica va abandonar els palaus i les cases dels rics per passar a ser un dels plats de sustentació de la nova classe proletària; la seva importància alimentària va ser

Llegir més

UNA BEGUDA ANTIGA I ESTIMULANT

16 de desembre de 2022

    PIMENT El “piment”, és un dels més típics vins dolços i aromatitzats medievals, de la qual els nostres avantpassats n’eren autèntics gormands. El prestigi d’ aquesta beguda arriba, com a mínim, fins al segle XVII, ja que el banyolí fra Miquel Agustí, al Llibre dels  secrets d’agricultura– un “best seller” del seu temps-,

Llegir més

Salmorra i salmorreta

14 de desembre de 2022

  SALMORRA Plat anomenat també Peix en salmorra i salmorreta- nom que, aquest darrer que el pot fer confondre amb una salsa d’ Alacant- amb el Guisat i el Bullit de peix, forma part de la gran trilogia de la cuina del peix a Eivissa. Plat de sensacions directes, com diria Josep Pla, forma part

Llegir més

L’ escudella i carn d’ olla, de tot l’ any a Nadal

11 de desembre de 2022

L´ESCUDELLA I CARN D’ OLLA L´escudella i carn d’ olla, dita també bullit (Mallorca, Girona), sopa i bullit, ollada (Catalunya Nord), vianda (Pallars), olla o putxero (País Valencià), Ollada (Catalunya Nord) , Recapte (terres de l’ Ebre) ha estat, durant segles el plat diari i emblemàtic dels catalans. Altres varietats local són  les fecundes olles

Llegir més

pedrers

1 de desembre de 2022

      AMANIDA DE PEDRERS D’ ÀNEC I BOLETS Una amanida autènticament gurmet, per deixar bocabadats els vostres convidats. Ingredients 2 pedrers s’ ànec confitats (morelles, al País Valencià, pedrers o guifets, a la Catalunya Nord en francès gésiers) 300 g de bolets barrejats confitats 1 assortiment d’enciams i escarola oli d’oliva   sal

Llegir més

Conill i força ceba…

30 de novembre de 2022

CONILL AMB CEBA Un plat que es pot fer tant amb conill de caça, boscà o “de garriga” com amb conill de gàbia. Ara bé: si aconseguiu conill casolà, alimentat com cal, el paladar us ho agrairà. Es tracta d’ una recepta popular a les Balears, que també es fa de forma similar a Catalunya.

Llegir més

ROSTIT DE NADAL

29 de novembre de 2022

POLLASTRE ROSTIT A LA CASSOLA Tant els asts – que fins i tot eren mecànics- com els forns no estaven a l´abast de la gent corrent i, per tant, només es trobaven a les cases senyorials o a les grans cases de pagès. Però hom va descobrir una estratègia intel.ligent per reproduir algunes de les

Llegir més

rostits, carnívors i vegans

29 de novembre de 2022

      CARNÍVORS I VEGANS Rostir és “coure carn sotmetent-la a un foc viu, untada o mullant-la amb greix”, segons el DCVV. Malgrat el greix, és una cocció en sec- per això, quan el rostit es fa enllardat (amb daus de cansalada) es diu rostit  humit (Mallorca) o, en algunes comarques- sobretto de la

Llegir més

de bunyols

29 de novembre de 2022

DÒNUTS I ALTRES BUNYOLS El  popular “donuts” va incidir, fa una cinquentena d’ anys, fortament en el gust del públic, tot esdevenint un acompanyament quasi emblemàtic dels esmorzars. Aquest nom-marca comercial presenta l´anomalia, fruit de la incultura present en certs àmbits dels registres mercantils, de registrar com a marca comercial un nom genèric de l’anglès

Llegir més