SPAGHETTI AGLIO E OGLIO.Espaguetis amb oli i all
Una de les més simples- però tanmateix exquisides-receptes italianes de la cuina de la pasta –Spaghetti con aglio e olio-si bé a Nàpols, d’ on és originària , l’ oli, en napolità, és “oglio”. Receptes similars les trobem en altres regions meridionals, com als Abruzzi o Sicília-Spaghettei ccu aggihia e l’ogghiu-, on l’ all i julivert s’ hi posa cru.
Ingredients
400 g d’ espaguetis
sal
aigua
4 cullerades d’ oli d’oliva (o fins el doble)
3 o 4 grans d’ all
julivert abundant
Elaboració
Poseu una olla al foc amb aigua i una cullerada de sal;quan comenci a bullir, tireu-hi la pasta.
Teniu els espaguetis acabats de bullir, grenyals (al dente) amb una mica del seu suc, durant cinc minuts, metre feu la guarnició. Poseu un paella amb o l’oli al foc i feu-hi rossejar els alls, pelats i tallats a làmines, fins que siguin foscos, però no cremats. Afegiu-hi el julivert picat.
Tot seguit tireu el contingut de la paella, ben roent, damunt de la pasta, escorreguda. Serviu-ho tot seguit.
Notes
Hi podeu afegir pebre negre o bitxo sencer (sense llavors) o a trossets (que es fa sofregir amb l’ all) i, fins i tot, unes anxoves, en aquests darrers casos a la paella, aixafant-ho.
En aquesta recepta, a Nàpols, hom no troba necessari servir-hi formatge ratllat. I com és costum a Itàlia en bullir la pasta, no s’ hi posa oli.
A l’ Alguer, on es fa una remarcable cuina italo-catalana, es fan receptes similars d’ “Espaguets ama oli i all”; poden incloure “pebre moresc” o “morisco” (bitxo) i “anxuves” o anxoves i, fins i tot, arengades o sardines salades.
En comptes d’ espaguetis, podem emprar tallarins.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!