BONA VIDA

Jaume Fàbrega

29 de febrer de 2024
Sense categoria
0 comentaris

Espaghetti, espaguetis, espaguets

SPAGHETTI AGLIO E OGLIO.Espaguetis amb oli i all

Una de les més simples- però tanmateix exquisides-receptes italianes de la cuina de la pasta –Spaghetti con aglio e olio-si bé a Nàpols, d’ on és originària , l’ oli, en napolità, és “oglio”. Receptes similars les trobem en altres regions meridionals, com als Abruzzi o Sicília-Spaghettei ccu aggihia e l’ogghiu-, on l’ all i julivert s’ hi posa cru.

Ingredients

400 g d’ espaguetis

sal

aigua

4 cullerades d’ oli d’oliva (o fins el doble)

3 o 4  grans d’ all

julivert abundant

Elaboració

Poseu una olla al foc amb aigua i una cullerada  de sal;quan comenci a bullir, tireu-hi la pasta.

Teniu els espaguetis acabats de bullir, grenyals (al dente) amb una mica del seu suc, durant cinc minuts, metre feu la guarnició. Poseu un paella amb o l’oli al foc i feu-hi rossejar els alls, pelats i tallats a làmines, fins que siguin foscos, però no cremats. Afegiu-hi el julivert picat.

Tot seguit tireu el contingut de la paella, ben roent, damunt de la pasta, escorreguda. Serviu-ho tot seguit.

Notes

Hi podeu afegir pebre negre o bitxo sencer  (sense llavors) o a trossets (que es fa sofregir amb l’ all) i, fins i tot, unes anxoves, en aquests darrers casos a la paella, aixafant-ho.

En aquesta recepta, a Nàpols, hom no troba necessari servir-hi formatge ratllat. I com és costum a Itàlia en bullir la pasta, no s’ hi posa oli.

A l’ Alguer, on es fa una remarcable cuina italo-catalana, es fan receptes similars d’ “Espaguets ama oli i all”; poden incloure “pebre moresc” o “morisco” (bitxo) i “anxuves” o anxoves i, fins i tot, arengades o sardines salades.

En comptes d’ espaguetis, podem emprar tallarins.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!