Connexions des de #Badalona

"Si jo hi sóc i tu també / la terra és meva i és teva." (Joan Argenté)

[Setmana 52/2018] Pla Director per transformar la C31: oportunitats i riscos

0

[Setmanalment envio als meu canal de Telegram un resum de l’actualitat local des de la perspectiva del govern de Badalona i d’ERC, el partit que represento. Aquest és el contingut de la setmana 52 de 2018]

És una excel·lent notícia que el Departament de Territori de la Generalitat hagi iniciat la redacció d’un Pla Director Urbanístic (PDU) per a la transformació de l’autopista C31 al seu pas per Badalona i Sant Adrià del Besòs. Aquest instrument, que va començar a caminar administrativament el passat dia 20,  es basarà en el traçat de l’autopista i l’ordenació del seu entorn immediat, que sumen unes 84 hectàrees. Té per objectiu la millorar de la connexió dels barris a banda i banda, el transport públic i la integració urbana i paisatgística de la infraestructura.

Aquest compromís surt d’una proposta de resolució aprovada pel Parlament de Catalunya, a instàncies de Junts per Catalunya (ERC + PDCat), Catalunya sí que es pot i la CUP la legislatura passada i va ser anunciat formalment fa uns mesos per l’ara conseller Damià Calvet. En el mandat passat, el govern del qual vam formar part com a ERC ja va encarregar un primer estudi sobre la permeabilització de la C31 a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que pot servir de base a l’estudi que ara impulsarà la Generalitat, i va encarregar també a Barcelona Regional unes jornades de debat (que finalment van quedar interrompudes amb el canvi de govern) per coincidir amb la Setmana de la Mobilitat el setembre.

Al voltant de la notícia, em permeto algunes reflexions:

  1. De moment la proposta i criteris generals de l’operació només han estat explicats a 4 dels 27 regidors amb representació a l’Ajuntament. És evident que una proposta així per avançar i ser sòlida necessita un consens major. No serà difícil d’aconseguir, però de moment aquest tema, tan important com és, s’ha portat amb un excessiu secretisme. Som a temps de reconduir.
  2. La transformació de l’autopista ha estat un dels temes centrals de treball de la FAVB els darrers mesos, també del Consell de la Mobilitat, els sindicats, diferents organitzacions… és evident que són molts els actors socials de la ciutat (i més enllà) que han de tenir un lloc en els treballs que ara comencen. L’exemple del procés participatiu de les Tres Xemeneies pot (més…)

El més destacat de l’any 2018

0

[Setmana 51/2018] Nous equipaments culturals a la ciutat i relat de país

0

[Setmanalment envio al meu canal de Telegram un resum de l’actualitat local des de la perspectiva del govern de Badalona i d’ERC, el partit que represento. Aquest és el contingut de la setmana 51 de 2018]

Comencem amb una bona notícia per a la cultura a la ciutat. La Fundació Èpica de la La Fura Dels Baus es va presentar dimarts a l’antiga fàbrica Muebles Rojas del Manresà, a #Badalona. Un (nou) actor cultural q suma ciència, tecnologia i humanitats i q treballarà en recerca i inserció social i laboral; i amb clara vocació internacional. Més informació en aquesta notícia del diari ARA. La Fundació Èpica arriba a Badalona gràcies al compromís de l’anterior govern de la ciutat, en especial del regidor Àlex Mañas, i gràcies també a la implicació de l’equip tècnic d’Urbanisme.

Altres notícies destacades en apunts específics al blog:

Més notícies breus:

La Biblioteca Lloreda torna a obrir avui després de les obres de millora que s’han fet. + info

#Badalona es converteix en la seu del primer centre de tecnificació d’skateboarding d’Europa. L’Skate Agora Lab neix amb la vista posada en els Jocs OIímpics de Tòquio 2020, on aquest (més…)

Municipals 2019: explorem escenaris

0

Aquí estem. Explorem 1) el millor escenari x una #Badalona republicana, més justa i pròspera i 2) la manera més eficient de maximitzar suports. Busquem acord ampli, q haurà de saber sumar més i no repetir errors. Confiat que les negociacions fructificaran.

(més…)

Un “Sí” provisional al pressupost 2019

0

El darrer Ple Municipal del 2018 va donar llum verda a l’aprovació inicial del pressupost municipal 2019. El govern del PSC i Units va comptar amb els suports (crítics i provisionals) del grup d’ERC Avancem-MES i de Guanyem.

ERC havia presentat uns vintena de propostes d’esmena —aquí podeu veure un resum de les propostes– que milloren de forma notable la proposta inicial, donant un caràcter més social als compte municipals per al 2019. D’aquesta manera, ERC obre un període de negociacions amb el govern de PSC abans de l’aprovació definitiva.

ERC Badalona posa, així, els interessos Badalona i la seva ciutadania per davant de partidismes i estratègies electoralistes (a diferència del PSC amb els pressupostos 2018), tenint clar que a la ciutat li fan falta uns pressupostos que li permetin encarar els reptes que haurà d’afrontar el proper any.

Més sobre el pressupost en aquesta entrevista a Badalona 360: 

Més sobre el ple en aquest altre apunt.

Ple ordinari de desembre: lluita reeixida per limitar l’edificabilitat a Ca l’Arnús

0

El darrer ple ordinari de l’any va començar, per variar, amb el costum de portar diferents temes de gruix per procediment d’urgància. És un mal indicador de govern.

En el ple es va aprovar inicialment el pressupost 2019 a Badalona (amb el Sí provisional d’ERC). Més detalls en aquest altre post.

A Ca l’Arnús ens vam comprometre com a govern a treure edificabilitat del parc, i així ho vam negociar amb propietat privada, i així ho vam pactar amb els veïns. Avui s’ha aprovat al #plebdn l’inici del tràmit urbanístic per reduir de forma important l’impacte de l’habitatge dins el parc. Treball de participació on la FAVB i entitats D1 han jugat un paper important.

⬇️ En aquesta infografia les claus per entendre-ho.

El #plebdn aprova definitivament el planejament urbanístic a Lloreda que dona compliment a sentència. El barri guanya un espai destinat a equipament, s’han tingut en compte millorar (més…)

[Setmana 50/2018] Més projectes que vam engegar i que es van fent realitat

0

[Setmanalment envio al meu canal de Telegram un resum de l’actualitat local des de la perspectiva del govern de Badalona i d’ERC, el partit que represento. Aquest és el contingut de la setmana 50 de 2018]

El del Torrent de la Font i Can Bada va ser un dels projectes estratègics del govern en què vam participar com a ERC a #Badalona; estem contents que les obres ja tinguin data d’inici! En aquest apunt explicava fa uns mesos els detalls del projecte.

En la junta de govern de l’AMB del 25/11 es va aprovar procedir a la contractació de les obres de la primera fase de la Plaça Trafalgar (Excavaciones y Construcciones Benjumea), a Llefià; i del projecte d’adeqüació paisatgística de la carretera de Can Ruti (Agustí i Mas Soliver). També es va aprovar inicialment el projecte de reaurbanització del carrer i plaça Azorín, de J.Zaldívar.

Més encara: aquest divendres s’ha publicat l’inici de licitació del projecte de reordenació del parc de Lloreda (primera fase), per un valor de 813.975 euros; el termini de presentació d’ofertes acaba a principi de gener i la contractació de l’obra es podria produir abans de final del mandat.

A partir d’aquest divendres s’ha permès l’estacionament nocturn al tram de passeig Marítim de Badalona entre la platja dels Pescadors i el pont del carrer del Torrent de Vallmajor, una decisió que no compartim i que, a més, els primers dies d’entrar en vigor ja ha portat (més…)

Patrimoni en perill, a Badalona

0

Terrible notícia pel patrimoni industrial i arquitectònic de Badalona. Dimarts a la nit va cremar la Piher, obra catalogada de Bohigas, Martorell i MacKay de principis dels 60. L’edifici dempeus, i q emulava una tarja perforada (informàtica incipient), era el de serveis complementaris (vestidors).

A l’espera de la valoració final de danys (per sort, sembla que no hi ha ferits; però l’afectació segons els bombers és molt important), resta l’autocrítica imprescindible com a Ajuntament i com a ciutat. L’edifici estava en un estat de greu deteriorament des de fa molts anys i no vam ser capaços de donar-hi l resposta q tocava.

En els darrers anys, l’Ajuntament ha reforçat la protecció al patrimoni actuant d’urgència a Torre Codina, Ca l’Arnús, Ca l’Andal o CACI i ampliant el catàleg de protecció. Amb la Piher (més…)

Ernest Maragall i la reivindicació de la mirada metropolitana

0

La visió (inter)territorial —rica, desacomplexada, ambiciosa— és segurament un dels factors de més singularitat i valor de la proposta republicana d’Ernest Maragall per a la capital del país. La reivindicació d’una nova i reforçada governabilitat metropolitan va ser un dels elements clau de la conferència que el polític d’ERC va fer dilluns passat al Campus de la Ciutadella de l’UPF, tal i com recull aquest vídeo.

Aquí podeu repescar un recull de piulades per part d’ERC Barcelona.

El procés de metropolitanització continua avançant: cada cop hi ha més població q surt del seu municipi per treballar. Imprescindible revisar i enfortir sistema de governança a l’àrea metropolitana. Podeu accedir a l’enquesta de l’Iermbcn.

[Setmana 49/2018] Bones notícies en clau d’habitatge i reflexions al vol sobre cultura

0

[Setmanalment envio al meu canal de Telegram un resum de l’actualitat local des de la perspectiva del govern de Badalona i d’ERC, el partit que represento. Aquest és el contingut de la setmana 49 de 2018]

Per començar dos tuits d’actualitat, a mig camí de la política local i nacional i estatal:

(més…)

Perquè és tan greu el tancament del punt d’informació als nouvinguts a Badalona (cinc respostes)

0
Notícia sobre el tancament del punt d'informació i assessorament a Badalona Televisió.
Notícia sobre el tancament del punt d’informació i assessorament a Badalona Televisió.

Què és el Punt d’informació i assessorament als nouvinguts?
El punt d’informació i assessorament als nouvinguts de Badalona està impulsat des del Consorci Badalona Sud, participar per l’Ajuntament de Badalona i l’Ajuntament de Badalona a parts iguals, i està ubicat al barri de Sant Roc. Funcionava des del 2007, gràcies a l’impuls aleshores de l’equip coordinat pel regidor Josep Pera (CiU) i atenia una mitjana de 100 usuaris mensuals. El servei oferia acolliida, mediació i un servei jurídic, clau en processos de renovació de permisos, nacionalitat o de cites prèvies. El servei és competència municipal i està emparat per la Llei 10/2010 d’acollida de les persones immigrades.

Què ha passat?
El passat 4 de novembre va finalitzar el contracte que hi havia fins ara amb la Fundació Surt, prestadora del servei. Inicialment es va fer una pròrroga, però finalment va ser desestimada per la intervenció municipal. Finalment, divendres es va fer públic, d’un dia per l’altre, que el servei tancava portes.

Perquè és important i denunciable el que ha passat?
El tancament del servei deixa sense atenció un col·lectiu vulnerable que es troba sense alternatvia a la seva problemàtica: el punt d’informació i assessorament oferia un tractament molt especialitzat que no es pot replicar amb facilitat en l’estructura municipal. El tancament del punt d’informació se suma a altres informacions, com ara la cancel·lació la setmana passada del paquet d’activitats extraescolars esportives a escoles de Badalona sud dirigides a infància en risc d’exclusió, i al fet, no confirmat oficialment però sí avançat per alguns treballadors del punt d’informació dilluns, que també està en perill la continuïtat de (més…)

[Setmana 48/2018] Un mapa interactiu que marca projectes que van sent realitat

0

[Setmanalment envio al meu canal de Telegram un resum de l’actualitat local des de la perspectiva del govern de Badalona i d’ERC, el partit que represento. Aquest és el contingut de la setmana 48 de 2018]

Abans d’entrar en matèria, una notícia que, malauradament, no ens sorprèn.

El passat juny, just després de la moció de censura de PSC, PP i C’s a Badalona, vam fer balanç de la feina feta i els projectes en curs (mapa interactiu). En les darreres juntes de govern de l’Ajuntament de Badalona han anat passant alguns d’aquests temes.

  • S’han aprovat els projectes (ja pressupostats) per adequar paisatgísticament l’entrada de dalt de Can Miravitges i el pas sota B20 a la Vall de Betlem. Dos projectes impulsats des de Medi Ambient que mostren importància de millorar accessibilitat al patrimoni natural.
  • Tenim ja el projecte d’urbanització del Torrent Batllòria, entre Ventura Gassol i Rambla St Joan; una obra ambiciosa (700.000 euros), presentada als veïns de Coll i Pujol i Sant Crist, i que ha facilitar la mobilitat d’aquesta part de la ciutat, probablement tensionada pel (més…)
Publicat dins de Badalona és un poble? i etiquetada amb | Deixa un comentari

Capmany i Capmany: un recurs útil per reivindicar un llegat vigent

0
Aquesta setmana he tingut l’honor de cloure #CapmanyiCapmany amb aquesta taula de luxe.

“La militància no és un dogma, només una bruixola per a mi i el meu poble”. He fet servir aquesta cita de Maria Aurèlia, q em va recordar Montserrat Tura, per cloure avui #CapmanyiCapmany, el cicle que hem organitzat, amb la supervisió de Josep Maria Vall, des de l’Àrea de Cultura de la Diputació. Ha estat una conversa molt estimulant amb Ernest Maragall, Marta Pesarrodona, Antoni Dalmau, Carme Arenas i Francesc Canosa, de moderador.

Aquí podeu trobar el recull en vídeo de les diferents sessions de les jornades, gràcies a la Revista Esguard, que s’ha encarregat del (més…)