marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

14 de setembre de 2011
0 comentaris

SOBRE EL SUPORT DEL CONGRES A LA IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA

L’Obra Cultural Balear es congratula que el Congrés de Diputats espanyol hagi expressat el seu suport a la immersió lingüística de Catalunya, davant la interlocutòria recent del Tribunal de Justícia de Catalunya. Per a l’entitat, “el pronunciament d’aquest òrgan legislatiu suposa un aval per a un model que ha rebut  reconeixements internacionals per la seva contribució a la construcció d’una societat més cohesionada dins la diversitat”.

L’OCB lamenta, per altra banda, el vot en contra del PP, “pel que significa de rebuig a la diversitat lingüística”, i considera que “amb aquest posicionament contra l’ús de la llengua catalana, la formació se  situa en plantejaments rancis més propis de temps passats”.

L’entitat manifesta el seu suport a les mobilitzacions a favor del model educatiu català que s’estan produint arreu de Catalunya. Per altra banda i davant les afirmacions fetes recentment pel conseller d’Educació, Rafel Bosch, en el sentit que el Govern derogarà el “Decret de Mínims” en compliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l’entitat recorda que aquesta resolució no afecta per a res al model educatiu de les Illes Balears.

L’OCB considera que “les  declaracions de Bosch estan fetes des del desconeixement, ja que el sistema educatiu de les nostres illes no està basat en la immersió lingüística, sinó en un model de bilingüisme integral, pel qual un mínim d’un cinquanta per cent de les assignatures s’han de fer en la llengua pròpia de les Balears. Segons el “Decret de Mínims”, la decisió de en quina llengua s’impartiran la resta de matèries està en mans del consell escolar de cada centre, on està representada tota la comunitat educativa, pares inclosos”.

L’entitat considera que la resolució del Congrés obliga el govern Bauzá a reconsiderar la seva política de retrocés del català dins el sistema educatiu de les Illes Balears. L’OCB recorda a Bauzá i a Bosch “que la seva obligació legal i estatutària és promoure l’ús de la llengua pròpia a tots els àmbits de la societat, l’educatiu inclòs; per contra, el que estan fent és posar en marxa mesures per marginar-la i criminalitzar els seus parlants i defensors. A més, la substitució del “Decret de Mínims” per un altre que eliminarà el bilingüisme escolar és contrari a la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, signada amb el màxim nivell de protecció pel govern Aznar”. Per això, l’entitat exigeix al conseller d’Educació que deixi demesclar ous amb caragols i de fer demagògia amb la llengua pròpia de les Balears. Per a l’OCB, “cal deixar fer feina als docents, des del màxim respecte i des del suport a la seva tasca. I cal que les  institucions compleixin amb la seva obligació d’impulsar el procés de normalització lingüística”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.