marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

8 de gener de 2011
0 comentaris

RECONEIXEMENT A MIQUEL FULLANA

Avui dissabte ha tingut lloc el reconeixement que l’Ajuntament de Palma ha tributat a Miquel Fullana en al Coll d’en Rabassa. Gaspar Valero i Pere Galiana han dirigit una visita guiada que ha menat els nombrosos assistents fins a línia de mar on se li ha dedicat un carrer. La iniciativa d’aquesta dedicació partí de l’Obra Cultural Balear.

Miquel Fullana i Llompart (Palma, Mallorca 1905 – 2000) fou tècnic en construcció, dibuixant, lexicògraf, polític i promotor cultural mallorquí. Estudià a l’Escola d’Arts i Oficis de Palma del 1917 al 1921, i amb Emili Darder i Cànoves i altres va fundar el 1923 l’Associació per la Cultura de Mallorca. Treballà amb l’enginyer Guillem Forteza i Pinya en la construcció d’escoles a Mallorca de 1922 a 1936.

Durant la Segona República Espanyola milità a Esquerra Republicana Balear, raó pera la que fou empresonat de 1936 a 1938. El 1940 fou cofundador del Círculo de Bellas Artes, i col·laborà amb dibuixos i articles en el Diccionari Català-Valencià-Balear. El 1950 va dissenyar un projecte de monument a Miquel Costa i Llobera que fou premiat per l’Ajuntament de Palma, tot i que no es va construir. També va escriure articles sobre urbanisme en la premsa de les Illes i sobre llengua en la revista Sóller.

Responent a la crida feta per Francesc de Borja Moll, el 1962 fou un dels fundadors de l’Obra Cultural
Balear, de la que en serà secretari fins el 1972.

Va rebre el premi Jaume I d’Actuació Cívica Catalana (1986) i el premi de Reconeixement de Mèrits de l’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor. I és autor del celebrat Diccionari de les arts i els oficis de la construcció.

Per l’OCB és un honor que un dels seus referents doni nom a un carrer de Ciutat. Miquel Fullana exemplifica els valors en els quals es fonamenta l’activitat de l’OCB: el treball exigent, el rigor constant i la recerca permanent de l’excel·lència. D’ell, entre d’altres, aprenguérem que la cultura ens fa lliures i que cada poble llaura el seu futur. I d’això parla l’emblema de l’OCB que ell dissenyà en fundar-se i que es manté tan viu com quaranta-vuit anys enrere.

Com s’ha indicat, Miquel Fullana col·laborà amb l’arquitecte Guillem Forteza en la construcció de moltes escoles de Mallorca entre el 1922 i el 1936. I tanmateix ni la Guerra Civil, que interrompé l’ambiciós  projecte, ni la ignominiosa i bastarda repressió que seguí a la victòria feixista, no li impediren que  seguis construint país i fent nació. Les adversitats i els tropells patits no afectaren gens les seves conviccions catalanistes i a la recuperació de la dignitat arrabassada hi dedicà els seus millors afanys.

Per això cal aplaudir la decisió de l’Ajuntament de Palma de dedicar a Miquel Fullana aquest carrer del Coll. L’atzar ha volgut que l’acte d’avui coincidís amb l’arrencada de la campanya de l’OCB “Mallorca, m’agrada!”, una iniciativa deixondidora de la nostra esmaperduda autoestima col·lectiva. Es tracta d’una nova proposta de rearmament moral de la gent que estima Mallorca posant en valor tots els elements  propis amb molta càrrega positiva: el paisatge, el patrimoni, la tradició, la gent.

Miquel Fullana és un d’aquests grans valors que ens cal activar per aconseguir ser més dignes en la nostra catalanitat i més lliures. Tant de bo ho aconseguim.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.