marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

2 de juny de 2013
0 comentaris

PARLANT DE LLENGUA I TERRITORI A CALACEIT

L’institut d’Estudis Ilerdencs homenatja els 90 anys de Josep Vallverdú amb un “Passeig d’aniversari” que ocuparà tot enguany i abastant la totalitat del territori de parla catalana. Ahir aquest passeig va fer parada a Calaceit per parlar-hi, precisament, de llengua i territori. Hi van ser convidades la Federació Llull i l’Associació Cultural del Matarranya, participant-hi Muriel Casals (presidenta d’Òmnium Cultural), Joan F. Mira (president d’Acció Cultural del País Valencià), Jaume Mateu (president de l’Obra Cultural Balear) i Juan Miguel Gràcia (membre de l’Associació Cultural del Matarranya).

La taula rodona va ser moderada pel periodista i director de Vilaweb, Vicent Partal, i presentada pel director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Josep M. Solé i Sabaté. El batlle de Calaceit, José Mª Salsench Mestre, donà la benvinguda als assistents i Rosa Pujol, vicepresidenta de la Fundació Pública Insitut d’Estudis Ilerdencs, clogué l’acte.
Es parlà de la situació del català en tots els seus territoris evidenciant-se els atacs que pateix en tots ells, especialment a la Franja, al País Valencià i a les Balears. A la bel·ligerància dissortadament antiga al País Valencià, s’hi ha afegit en pocs mesos l’extrema agressivitat anticatalanista de J.R. Bauzá i el Govern d’Aragó amb la promulgació de la Llei de Llengües, que, a més d’abandonar l’aragonès, converteix el català parlat a la Franja en LAPAO.

Del debat se’n pot extreure que la voluntat del Partit Popular, dominant a l’estat, a Aragó, al País Valencià i a les Illes Balears, és constrènyer la parla catalana a l’estricte territori del Principat. Fent desestimar el català -a través de lleis injustes i altres decretades- a la resta de territoris on es parla històricament, pretenen afeblir el procés emancipador del Principat, d’una banda, i d’altra, desactivar les reaccions favorables a aquest procés en la resta de països de parla catalana.

Es reafirmà que la nació catalana s’estén fins on ho fa la seva llengua, de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar; i que si una part d’aquesta pàtria es converteix en estat -el Principat- no significarà que a la resta es deixi de parlar català. Tanmateix, el que es pretén es reduir la nació al perímetre administratiu del Principat.
CONAT DE XAFARRANXO
25.09.2010 | 10.29
SATURNANT
13.01.2017 | 6.31
TOCAR MARE
17.05.2018 | 6.00

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.