marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

26 d'abril de 2013
0 comentaris

OCB I JOVES DE MALLORCA PER LA LLENGUA CONVOQUEN UNA CADENA HUMANA A FAVOR DEL CATALÀ

Avui, divendres, 26 d’abril, a Can Alcover-Espai de Cultura, l’Obra Cultural Balear i els Joves de Mallorca per la Llengua han presentat la Cadena Humana per la Llengua que es farà el proper dissabte, 4 de maig, a Palma, com a acte final del Correllengua 2013. L’activitat començarà a les 18.00 hores de la plaça d’Espanya i arribarà fins a Cort, on es llegirà un manifest. Han participat a la presentació: Jaume Mateu, president de l’OCB; Josep de Luis, vocal de l’entitat; Sebastià Maimó, dels Joves de Mallorca per la Llengua; Maties Oliver, president de Jubilats per Mallorca; i Maria Antònia Font i Francesc Ramis, del sindicat STEI-i.

 

Sebastià Maimó ha recordat que “aquestes darreres setmanes s’està desenvolupant per tot Mallorca el Correllengua 2013, que està comptant amb una gran acollida a tots els municipis de Mallorca i que ja ha sumat diverses desenes de milers de portadors de la flama de la llengua. L’activitat continuarà durant aquest cap de setmana i la setmana que ve”.

El president de l’OCB, Jaume Mateu, ha anunciat que “com a culminació d’aquesta nova gran mobilització en favor de la llengua, Joves de Mallorca per la Llengua i l’Obra Cultural Balear, el darrer tram del recorregut, el que va de la Plaça d’Espanya a la Plaça de Cort, serà una cadena humana que esperam que sigui massiva. Serà el dissabte 4 de maig a partir de les 18.00 hores. Sortirà de plaça d’Espanya, recorrerà el centre de Palma i farà arribar la torxa fins al quilòmetre 0 de Mallorca: la plaça de Cort”. El president ha fet “una crida a tota la ciutadania de Mallorca que estima la nostra llengua a manifestar-se. Davant els atacs del Govern Bauzá, cal la mobilització i la implicació de tota la societat”.

Mateu ha reiterat que l’OCB considera el decret que instaura el trilingüisme a les escoles impulsat pel conseller Bosch “una demostració de la irresponsabilitat de l’executiu” i ha remarcat que durà “el caos i que degradarà encara més l’ensenyament de les Illes Balears, en aquests moments ja molt malmenat per les retallades de personal docent i de materials, per l’eliminació dels programes de suport i pels impagaments als centres escolars per part de la mateixa administració pública”. I ha denunciat “l’obsessió ideològica de Bauzá per reduir el nombre d’hores en català a la mínima expressió”, quan “el model actual ha permès que els alumnes surtin del sistema educatiu amb un millor coneixement de les dues llengües oficials, tot i que encara amb algunes mancances quant a l’expressió oral en català”.

Una obsessió”, segons el president de l’OCB, que “obeeix a la voluntat gens dissimulada de l’executiu d’eliminar la llengua pròpia, tot i que, segons l’Estatut d’Autonomia, és idioma oficial d’aquesta terra”. Per a Mateu, “això forma part de la croada antimallorquina impulsada pel president Bauzá i pel sector ultra del PP, que ara es vol dissimular amb unes gotetes de “modalitats” per mirar de confondre el personal” i va contra “el mandat legal i estatutari de protegir i promoure la llengua catalana, amb la voluntat de reduir l’idioma propi a un residu folklòric”.

Ha denunciat també que el Govern pretengui “continuar els experiments dins un àmbit tan sensible com l’educatiu, amb el perill que això suposa per al futur dels nostres fills, en uns moments en què la formació és més necessària que mai per a la cohesió social. Dins la mateixa ofensiva s’emmarca la reducció de la llibertat d’expressió dels docents a través de la lleis de símbols i de convivència, que demostra una actitud més pròpia de règims totalitaris”.

Per a Mateu, “els ciutadans de les Illes Balears no mereixen una acció de degradació sistemàtica del seu sistema educatiu, generadora de més fracàs escolar i de més abandonament prematur dels estudis, ni els alumnes deficientment formats que generarà l’aplicació d’aquest decret”.

Josep de Luis ha remarcat que “la idea és constituir una immensa cadena humana per demostrar que som molts els que estimam la llengua catalana i milers i milers els que ens manifestarem les vegades que faci falta per proclamar el nostre compromís amb la llengua. Venim d’un seguit de mobilitzacions populars massives en favor del català i de protesta pels atacs als drets civils dels catalanoparlants, com totes les que es varen fer el 2012. Recordem que fa poc més d’un any hi hagué la vaga de fam per la llengua i la gran manifestació del 25 de març del 2012”.

Mateu ha incidit en què “totes aquestes mobilitzacions han servit per reforçar el moviment en favor del català, per acostar-lo a la majoria social i per fracturar el suport social i polític a Bauzá”. Segons el dirigent de l’OCB, “el president del Govern, malgrat les grans mobilitzacions, s’ha negat a escoltar la veu majoritària del seu poble i ha estat incapaç d’encetar un diàleg amb els sectors socials perjudicats per les seves polítiques”. I ha recordat que “diversos indicadors demostren que la política lingüística de Bauzá compta amb un suport social molt escàs. Al voltant de només un 10%”. Davant aquesta situació, Mateu ha denunciat que Bauzá “ha convertit en llei la discriminació dels que volen usar la llengua catalana, ha provocat crispació als centres d’ensenyament i ha desmuntat els mitjans de comunicació públics”.

Segons Josep de Luis, “Bauzá és un enemic dels ciutadans d’aquesta comunitat que volen expressar-se en la llengua pròpia i dels que la voldrien aprendre. Per això entenem que avui, qui té un problema greu és el PP i la gent mallorquina que l’ha votat i que no està en contra de la recuperació de la nostra llengua ni contra la llibertat lingüística. Tenen un problema que es diu José Ramon Bauzá. El moviment a favor de la llengua farà el seu camí, conscient que a cada mesura del Govern ens feim més forts i que cada passa enrere promulgada es converteix en dues passes endavant dels qui som favorables al català. Per això, nosaltres seguirem caminant, corrent amb el Correllengua i fent cadena humana el dissabte 4 de maig a Palma”, ha conclòs.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.