marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

13 de gener de 2021
1 comentari

MORIR DE FRED AL CARRER

Ahir a Barcelona moriren al carrer, de fred, dos homes; dos desconeguts, sense nom i fins i tot hom diria que sense dret a tenir-lo a l’hora de fer les cròniques de la seva mort.

No són els primers, diuen alguns, que no són pocs; sempre n’hi ha hagut, de morts a la intempèrie, asseveren amb gravetat. Viuen al carrer, segueixen dient, perquè volen i així accepten totes les conseqüències, fins i tot la mort. Accepten aquestes morts perquè també accepten els suïcidis i van ben errats. No en saben res, de la gent que viu i mor del i al carrer i, per molt que diguin, són els primers que els invisibilitzen: si sempre n’hi ha hagut, no cal fer res; que l’anonimat se’n faci càrrec.

Obliden, interessadament o no, que ningú no viu al carrer empès per cap idea romàntica o per les ganes irreprimibles d’anar contra tot, contra els modes i vicis que alienen, i a favor sempre de la llibertat absoluta que implica no tenir res, cap fermall, ni tan sols un cau on arrecerar-te.

D’altres, per desempallegar-se de la incomoditat que els ha causat la nova, s’aixopluguen en el fet que un d’ells havia renunciat a anar a cap dels centres barcelonins oberts als intemperaires. I no atenen les raons que donava per no anar-hi: perquè no s’hi sentia segur, ves per on. O és que no poden tenir criteri, els que no tenen cap mena de sostre que no sigui un cartró?

Tots, agafats a l’engròs, oblidam que ningú amb el seny ple vol dormir al carrer; que el carrer sempre és un càstig, infringit o autoinfringit, mai una crida ni cap manera alternativa de viure. Tots els hostes del carrer presenten dèficits severs que els impedeixen discernir amb claredat què els convé i actuar en conseqüència.

I per això aquestes dues morts, com les que hi ha hagut fins ara i les que, dissortadament, s’esdevindran, ens comprometen a tots. També són morts nostres.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.