marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

27 d'abril de 2012
0 comentaris

L’OCB DEMANA A BAUZÁ I BOSCH QUE PRENGUIN LLUM DEL MODEL SUÍS

L’Obra Cultural Balear considera que el viatge del president Bauzá i el conseller Bosch a Suïssa demostra la desorientació del seu Govern en matèria lingüística i educativa, per bé que desitja que inspiri un gir en la política de marginació del català que han duit a terme fins ara. El model lingüístic suís va ser tractat a unes jornades que va dur a terme l’entitat l’any 2010, de la mà de François Grin, professor de Universitat de Ginebra.

Les conclusions de la conferència de Grin, segons l’OCB, “no permeten trobar cap paral·lelisme entre les polítiques lingüístiques i educatives  suïsses i les del Govern Bauzá. Per començar, a Suïssa hi ha quatre llengües oficials (alemany, francès, italià i retrorromànic), però no a tot el territori, sinó que cadascuna és l’única oficial al seu cantó respectiu. Fins i tot als territoris bilingües es manté el principi de territorialitat (cada idioma és l’únic oficial dins la zona on històricament es parla). El sistema escolar, partint d’això, és exclusivament en la llengua territorial, només introduint-hi com a assignatures l’anglès i una altra llengua de Suïssa. L’estat és un exemple de convivència i de respecte envers el pluralisme lingüístic. (podeu veure el power point complet de la conferència a www.ocb.cat).

“La tria de Suïssa com a model demostra”, segons l’OCB, “la manca de criteri de l’actual Govern. La seva aplicació a l’estat espanyol significaria l’oficialitat única del català a les Illes Balears, amb el que això implicaria: tota l’administració i tota la vida social serien exclusivament en català. Actualment, per contra, el català i el castellà comparteixen l’oficialitat a tot el territori. L’actual Govern, a més, pretén eliminar, a la pràctica, el caràcter de llengua pròpia que hi té el català, llevant el requisit lingüístic per als funcionaris, castellanitzant IB3 i reduint l’ús de l’idioma propi a l’ensenyament, fets que serien absolutament impensables a Suïssa”. Segons l’OCB, “seria com si a Berna els funcionaris no haguessin de conèixer l’alemany, totes les pel·lícules de la televisió pública de la Suïssa alemanya fossin en francès i el govern del cantó pretengués que els fills de ciutadans francòfons no han d’aprendre l’alemany”.

L’OCB considera “lamentable l’obsessió del Govern per legitimar amb aquesta visita una política que ha estat denunciada per diferents instàncies internacionals com a contrària a la diversitat lingüística i cultural. Les accions del Govern Bauzá són contràries a la Carta Europea, a la Carta de Lisboa i a la Declaració Universal dels Drets Lingüístics. A més, la visita significa un menyspreu envers el sistema escolar de les Illes Balears que duu més de 30 anys aplicant estratègies basades en el respecte al plurilingüisme dels alumnes des de la promoció de la llengua pròpia, i que està fent una tasca important per introduir-hi l’aprenentatge de l’anglès”. L’OCB demana al Govern de les Illes Balears que “escolti i respecti els ensenyants, que rectifiqui les seves polítiques de marginació de la llengua pròpia i que prengui llum del model suís de respecte envers la diversitat lingüística, ja que els ciutadans de les Illes Balears li hem pagat el viatge”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.