marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

30 de juny de 2019
0 comentaris

LA MEMÒRIA DELS ESTELS

“El crepuscle encén estels” és el nom d’un programa de ràdio capvespral, òbviament,  i de referencia, fet a Mallorca, dirigit per Pere Estelrich, que pren el nom d’un poema de Miquel Bauçà, de 1992, que titula així i que comença: “I ara, ves, tu t’atrinxeres / i no saps aclucar els ulls. / T’ametzina  prendre nota / del comport de l’aviram / i et percaça la veu lletja…”.

El programa comença la seva singladura el 17 de setembre de 2007 a IB3 Ràdio, la ràdio pública de les illes, fins que la direcció d’aquest ens en decreta immotivadament la clausura  el 30 de gener de l’any 2013. Tinguem present que en aquestes dates fa el ple la legislatura presidida per José Ramón Bauzá, que es caracteritzà per governar en contra dels interessos de l’arxipèlag.

Un any després, el gener de 2014, el programa s’incorpora a la graella d’Ona Mediterrània, una ràdio d’accionariat popular acabada de néixer impulsada per l’Obra Cultural Balear i l’Associació Voltor per pal·liar el tancament d’altres ràdios públiques illenques: Som Ràdio, el 2003 i Ona Mallorca, el 2012.

Gairebé dotze anys després del primer programa i amb més de 2000 en antena, Pere Estelrich en fa la memòria, d’aquests “estels”, passant per escrit la seva fulgència sonora que ha editat a Palma Documenta Balear en la seva col·lecció Menjavents. I titula el seu treball memorístic “Estels. Un retrat de Mallorca a través d’un programa de ràdio”.

Diu Estelrich que amb aquesta memòria “he tingut la pretensió d’anar una mica més lluny i mostrar el tarannà d’una societat, la mallorquina, a través d’un programa de ràdio que ha complit les 2000 edicions”. I, certament, ho ha aconseguit amb escreix.

No obstant, tenint en compte la quantitat de convidats que han passat pel programa i també que la seva pretensió ha estat sempre atansar-se al món cultural i social illenc a través de les seves veus més representatives, “El crepuscle encén estels” també és un compendi esponerós dels pensadors, dels creadors, dels investigadors i dels activistes de tots els àmbits relacionats amb l’arxipèlag; amb una tirada especial pels “col·lectius més febles, donant a conèixer les seves necessitats i fent de tribuna a les seves demandes”.

I, encara més, donat que la música forma part substancial del programa i que els convidats aporten tasts de les seves preferències, amb aquestes obres es podria muntar la banda sonora civicocultural de Mallorca des del 2007 fins ara.

“El crepuscle encén estels”, segons el seu director, vol fer part d’una “ràdio útil” amb “vocació de servei”; una proposta coral que no dubta a transgredir i a anar contra el corrent de la majoria de ràdios generalistes per fer “un programa de ràdio fet des de Mallorca i no només per a Mallorca”. Una realitat que cal que duri indefinidament, és clar, per bé de tots.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.